Przepyszne rolki z kurczaka z mozzarellą, nadziewane szpinakiem i serem. Niebo w gębie!

Kurczak to mięso, które odpowiednie jest na każdą okazję. Świetnia nada się na obiad, kolację, rodzinny obiad czy też spotkanie z przyjaciółmi. Jego dodatkową zaletą jest to, że zawiera wiele witamin i składników odżywczych i jest bardzo lekkie.

Sposobów podawania kurczaka jest bardzo wiele i dzisiaj zaprezentuję ci jeden z nich – rolki z kurczaka z mozzarellą, nadziewane szpinakiem i serem. Są po prostu przepyszne!

Przepis znajdziesz poniżej.

Przepyszne rolki z kurczaka z mozzarellą, nadziewane szpinakiem i serem. Niebo w gębie!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Przepyszne rolki z kurczaka z mozzarellą, nadziewane szpinakiem i serem. Niebo w gębie!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Każdą pierś z kurczaka przekrój w połowie, a następnie za pomocą wałka, delikatnie rozwałkuj każdą z nich.
    Każdą pierś z kurczaka przekrój w połowie, a następnie za pomocą wałka, delikatnie rozwałkuj każdą z nich.
  2. Każdy kawałek kurczaka przypraw solą i pieprzem. (ilość przypraw według twojego uznania)
    Każdy kawałek kurczaka przypraw solą i pieprzem. (ilość przypraw według twojego uznania)
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie wrzuć na nią liście szpinaku. Kiedy zmniejszą swoją objętość, dodaj czosnek, płatki chilli i przypraw pieprzem. Dobrze wymieszaj i smaż tak długo, aż czosnek zacznie wydzielać delikatny zapach. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie wrzuć na nią liście szpinaku. Kiedy zmniejszą swoją objętość, dodaj czosnek, płatki chilli i przypraw pieprzem. Dobrze wymieszaj i smaż tak długo, aż czosnek zacznie wydzielać delikatny zapach. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
  4. Do szpinaku dodaj ser ricotta, 115 g startego parmezanu i wszystko dokładnie wymieszaj.
    Do szpinaku dodaj ser ricotta, 115 g startego parmezanu i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Na talerzu wymieszaj ze sobą bułkę tartą i 4 łyżki startego parmezanu.
    Na talerzu wymieszaj ze sobą bułkę tartą i 4 łyżki startego parmezanu.
  6. Na szczycie każdego kawałka kurczaka umieść po jednej pełnej łyżce nadzienia ze szpinaku.
    Na szczycie każdego kawałka kurczaka umieść po jednej pełnej łyżce nadzienia ze szpinaku.
  7. Następnie zawiń w rolki. Pamiętaj, że wszystkie krawędzie muszą się ze sobą stykać, aby w czasie pieczenia farsz nie wyleciał na zewnątrz.
    Następnie zawiń w rolki. Pamiętaj, że wszystkie krawędzie muszą się ze sobą stykać, aby w czasie pieczenia farsz nie wyleciał na zewnątrz.
  8. Każdą rolkę z kurczaka namocz najpierw w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i parmezanu. Ułóż rolki na blaszce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C. Piecz przez 25 minut.
    Każdą rolkę z kurczaka namocz najpierw w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i parmezanu. Ułóż rolki na blaszce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C. Piecz przez 25 minut.
  9. Po 25 minutach wyjmij z piekarnika. Każdą rolkę nasmaruj z wierzchu sosem marinara oraz na każdej z nich połóż po jednym plastrze sera mozzarella. Umieść blaszkę z powrotem do piekarnika i wyjmij wtedy, kiedy ser się roztopi.
    Po 25 minutach wyjmij z piekarnika. Każdą rolkę nasmaruj z wierzchu sosem marinara oraz na każdej z nich połóż po jednym plastrze sera mozzarella. Umieść blaszkę z powrotem do piekarnika i wyjmij wtedy, kiedy ser się roztopi.
  10. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać rolki świeżymi liśćmi pietruszki.
    Jeżeli masz ochotę, możesz posypać rolki świeżymi liśćmi pietruszki.
  11. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×