PrzepisDania głównePrzepyszne rolki z kurczaka z mozzarellą, nadziewane szpinakiem i serem. Niebo w gębie!
Przepyszne rolki z kurczaka z mozzarellą, nadziewane szpinakiem i serem. Niebo w gębie!
Pyszności
27.08.2016 16:52, aktualizacja: 01.06.2017 13:48Kurczak to mięso, które odpowiednie jest na każdą okazję. Świetnia nada się na obiad, kolację, rodzinny obiad czy też spotkanie z przyjaciółmi. Jego dodatkową zaletą jest to, że zawiera wiele witamin i składników odżywczych i jest bardzo lekkie.
Sposobów podawania kurczaka jest bardzo wiele i dzisiaj zaprezentuję ci jeden z nich - rolki z kurczaka z mozzarellą, nadziewane szpinakiem i serem. Są po prostu przepyszne!
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 2 szt. pierś z kurczaka
- sól
- 2 szt. jajka rozbite i rozmieszane
- 115 g sos marinara
- 4 plastry ser mozzarella
- liście pietruszki opcjonalnie
- pieprz
- 1/2 łyżeczki oliwa z oliwek
- 85 g liście szpinaku świeże
- 1 ząbek czosnek wycisnięty
- 1/8 łyżeczki płatki chilii
- 60 g ser rictotta
- 115 g parmezan starty+ 4 łyżki do wykonania panierki
- 115 g bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. Każdą pierś z kurczaka przekrój w połowie, a następnie za pomocą wałka, delikatnie rozwałkuj każdą z nich.
2. Każdy kawałek kurczaka przypraw solą i pieprzem. (ilość przypraw według twojego uznania)
3. Smacznego!
4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie wrzuć na nią liście szpinaku. Kiedy zmniejszą swoją objętość, dodaj czosnek, płatki chilli i przypraw pieprzem. Dobrze wymieszaj i smaż tak długo, aż czosnek zacznie wydzielać delikatny zapach. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
5. Do szpinaku dodaj ser ricotta, 115 g startego parmezanu i wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Na talerzu wymieszaj ze sobą bułkę tartą i 4 łyżki startego parmezanu.
7. Na szczycie każdego kawałka kurczaka umieść po jednej pełnej łyżce nadzienia ze szpinaku.
8. Następnie zawiń w rolki. Pamiętaj, że wszystkie krawędzie muszą się ze sobą stykać, aby w czasie pieczenia farsz nie wyleciał na zewnątrz.
9. Każdą rolkę z kurczaka namocz najpierw w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i parmezanu. Ułóż rolki na blaszce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C. Piecz przez 25 minut.
10. Po 25 minutach wyjmij z piekarnika. Każdą rolkę nasmaruj z wierzchu sosem marinara oraz na każdej z nich połóż po jednym plastrze sera mozzarella. Umieść blaszkę z powrotem do piekarnika i wyjmij wtedy, kiedy ser się roztopi.
11. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać rolki świeżymi liśćmi pietruszki.