PrzepisPrzepis na idealną sałatkę jarzynową

Przepis na idealną sałatkę jarzynową

Przepis na idealną sałatkę jarzynową
Pyszności
05.04.2022 08:00, aktualizacja: 05.04.2022 09:52

Sałatka jarzynowa to podstawa na wielkanocnym stole, dlatego dziś podzielimy się naszym sekretnym przepisem. Co więcej, pokażemy jak fajnie ją podać. Będzie się działo!

Składniki:

  1. 6 szt. marchewka
  2. 6 szt. ziemniaki
  3. 1 szczypta pieprz
  4. 6 szt. jajka
  5. 1,5 puszki zielony groszek
  6. 1 szt. jabłko duże
  7. 4 szt. ogórki konserwowe małe
  8. 4 szt. ogórki kiszone małe
  9. 1 pęczek natka pietruszki
  10. 400 g majonez
  11. 3 łyżeczki musztarda sarepska

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj warzywa al dente w osolonej wodzie. Następnie połącz w misce wszystkie składniki.

Obraz

2. Gotową sałatkę przełóż do formy na babkę. Następnie przełóż ją na talerz, dzięki czemu uzyskasz fajny kształt. Teraz dodaj wielkanocne dekoracje i gotowe!

Obraz

3. Sałatkę jarzynową możesz podać także w formie do pieczenia zwykłego ciasta. Wystarczy, że na wierzchu przy pomocy groszku, szczypiorku, pieprzu w ziarenkach i jajka zrobisz ciekawą dekorację świąteczną. U nas w ten sposób powstał właśnie wielkanocny zajączek!

Obraz

4. Czas na marchewkowe stożki. Przy pomocy bloku technicznego i folii aluminiowej przygotuj rożki z ciasta francuskiego. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Sałatkę jarzynową umieść w upieczonych rożkach. Dodaj natkę pietruszki i podawaj!

Obraz

6. Czas na wielkanocny koszyczek. Aby go przygotować, podziel ugotowane jajko na pół. Wydrąż żółtko, po czym umieść w środku liść pietruszki. Dodaj sałatę jarzynową i przy pomocy łodygi z natki pietruszki zrób uchwyt koszyczka. Teraz dodaj wielkanocne dekoracje i to wszystko!

Obraz

7. Sałatkę jarzynową możesz podać również w tartaletkach z ciasta francuskiego. Wystarczy, że upieczesz ciasto w specjalnych foremkach, po czym podasz z sałatką jarzynową.

Obraz

8. To jednak nie koniec. Kultową przekąskę możesz podać również w zapieczonych plastrach szynki - wystarczy ułożyć wędlinę w formie na muffiny i wstawić do piekarnika na kilka minut. Na koniec w upieczonych plastrach szynki umieść sałatkę jarzynową.

Obraz

9. Czas na kolejny pomysł podania kultowej przekąski. Tym razem przełóż sałatkę jarzynową do miski. Na wierzchu ułóż paseczki z marchewki, tak aby przybrały formę róży. Efekt końcowy będzie zachwycający.

Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności
Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności

10. I na koniec możesz przełożyć sałatkę jarzynową również do udekorowanych słoiczków. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także