świąteczna szynka z miodową glazurą
Kategorie DaniaKolacjePrzepisy

Świąteczna szynka z miodową glazurą

Świąteczna szynka z miodową glazurą to błyskawiczny i sprawdzony przepis na pyszną ucztę dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się jako propozycja świąteczna. Od samego patrzenia cieknie nam ślinka!

Warto w tym miejscu podkreślić, że aby święta były udane, należy stawiać na sprawdzone i smaczne produkty. I taką szynkę pieczoną możesz kupić online w „Pieczone&Wędzone”. Wybierając wędliny tej marki, masz pewność, że kupujesz produkt najwyższej jakości z hodowli bez antybiotyków.

Zobacz także: Węgierskie leczo

Świąteczna szynka z miodową glazurą1
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Świąteczna szynka z miodową glazurą
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje szt.

Sposób przygotowania:

  1. Cały proces rozpocznij od przygotowania glazury. W tym celu połącz ze sobą na palniku: cukier trzcinowy, miód, sok z pomarańczy, koniak lub cointreau (opcjonalnie), musztardę miodową, czosnek, mielone goździki i cynamon, skórkę z pomarańczy oraz masło. Gotuj 10-15 minut.
    Cały proces rozpocznij od przygotowania glazury. W tym celu połącz ze sobą na palniku: cukier trzcinowy, miód, sok z pomarańczy, koniak lub cointreau (opcjonalnie), musztardę miodową, czosnek, mielone goździki i cynamon, skórkę z pomarańczy oraz masło. Gotuj 10-15 minut.
  2. W międzyczasie zajmij się szynką. Przy pomocy noża pozbądź się skóry z jednej strony.
    W międzyczasie zajmij się szynką. Przy pomocy noża pozbądź się skóry z jednej strony.
  3. Następnie ponacinaj szynkę w kratkę i powbijaj w nią goździki.
    Następnie ponacinaj szynkę w kratkę i powbijaj w nią goździki.
  4. Przełóż mięso do formy do pieczenia i rozprowadź na nim glazurę. Teraz wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 220 stopni). Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia polać szynkę glazurą minimum dwa razy.
    Przełóż mięso do formy do pieczenia i rozprowadź na nim glazurę. Teraz wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 220 stopni). Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia polać szynkę glazurą minimum dwa razy.
  5. Smacznego!
    Smacznego!
świąteczna szynka z miodową glazurą
335124