Świąteczna szynka z miodową glazurą

Świąteczna szynka z miodową glazurą to błyskawiczny i sprawdzony przepis na pyszną ucztę dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się jako propozycja świąteczna. Od samego patrzenia cieknie nam ślinka!
Warto w tym miejscu podkreślić, że aby święta były udane, należy stawiać na sprawdzone i smaczne produkty. I taką szynkę pieczoną możesz kupić online w „Pieczone&Wędzone”. Wybierając wędliny tej marki, masz pewność, że kupujesz produkt najwyższej jakości z hodowli bez antybiotyków.
Zobacz także: Węgierskie leczo
Składniki:
Porcje szt.- 1 kg szynka pieczona Pieczone&Wędzone
- 1/2 szkl. cukier trzcinowy
- 1/2 szkl. miód
- 3 łyżki musztarda miodowa
- 1/2 łyżeczki goździki mielone
- 1/2 łyżeczki cynamon mielony
- 4 ząbki czosnek
- 50 ml alkohol koniak/cointreau
- 1 szt. pomarańcza
- 50 g masło
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania glazury. W tym celu połącz ze sobą na palniku: cukier trzcinowy, miód, sok z pomarańczy, koniak lub cointreau (opcjonalnie), musztardę miodową, czosnek, mielone goździki i cynamon, skórkę z pomarańczy oraz masło. Gotuj 10-15 minut.
- W międzyczasie zajmij się szynką. Przy pomocy noża pozbądź się skóry z jednej strony.
- Następnie ponacinaj szynkę w kratkę i powbijaj w nią goździki.
- Przełóż mięso do formy do pieczenia i rozprowadź na nim glazurę. Teraz wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 220 stopni). Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia polać szynkę glazurą minimum dwa razy.
- Smacznego!
Komentarze