Szpinakowe tagliatelle

Makaron domowej roboty jest najlepszy, a połączenie go ze szpinakiem to już w ogóle mistrzostwo! Koniecznie musisz wypróbować ten przepis ?
Składniki:
PorcjeMakaron
- 400 g mąka pszenna typ 500
- 150 g szpinak
- 2 szt. jajka
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki peiprz
Sos
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1/3 szkl. pestki dyni
- 2 szt. ząbki czosnku
- 1/3 szkl. oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki sól
Pozostałe
- 150 g pomidorki koktajlowe
- 1/3 szkl starty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
- Połącz ze sobą mąkę i jajka.
- Następnie dodaj szpinak, sól oraz pieprz. Zagnieć na ciasto i odstaw na 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos, łącząc ze sobą w blenderze: natkę pietruszki, pestki dyni, ząbki czosnku, oliwę z oliwek oraz sól.
- Podziel ciasto na mniejsze kawałki. Rozwałkuj na placki, zwiń i potnij.
- Do ugotowanego makaronu dodaj pesto, pomidorki koktajlowe oraz parmezan. Smacznego!
Komentarze