Tarta z ciasta francuskiego z zoodlowanymi ziemniakami

Tarta z ciasta francuskiego wcale nie musi być zawsze na słodko. I już za moment, sama się o tym przekonasz. A wszystko to za sprawą naszego najnowszego przepisu, w którym połączyliśmy ciasto francuskie, zoodlowane ziemniaki i boczek.



Nasze ziemniaki nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Zobacz także: Muffiny jajeczne z zoodlowanymi warzywami
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 2 szt. ciasto francuskie
- 2 szt. ziemniaki
- 200 g boczek plastry
Zalewa jajeczna
- 3 szt. jajka
- 100 g śmietana 18%
- 1 łyżka suszona cebula
- 30 g ser parmezan starty
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Dodatki
- 1/3 szkl. szczypiorek posiekany, do dekoracji


Sposób przygotowania:
- Zoodluj ziemniaki. Następnie umieść ciasto w formie na tartę i delikatnie je nakłuj, aby podczas pieczenia nie powstały wybrzuszenia. Na cieście ułóż ziemniaki i wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Czas przygotować jajeczną mieszankę, łącząc ze sobą: jajka, śmietanę, parmezan, suszoną cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Na drugim arkuszu ciasta francuskiego ułóż plastry boczku, po czym zwiń w rulon. Teraz podziel go na mniejsze kawałki.
- Powstałe spirale umieść na wierzchu tarty (jak na zdjęciu poniżej). Umieść tartę ponownie w piekarniku, tym razem na 15 minut.
- Smacznego!
Komentarze