Wiśniowa chmurka to idealne ciasto na każdą okazję. Co więcej, fajnie się prezentuje, więc może spokojnie zstąpić tradycyjny tort urodzinowy. Co o tym myślisz?
Cały instruktaż jak przygotować bezę znajdziesz tutaj.
Składniki:
Kruche ciasto
- 300 g mąka
- 1 szt. jajko
- 1 szt. żółtko
- 100 g masło schłodzone
- 1 szkl. cukier puder
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
Wiśniowa wkładka
- 3 szt. galaretki wiśniowe
- 750 ml wrzątek
- 450 g wiśnie mrożone
Serowa warstwa
- 350 g serek mascarpone
- 1 opakowanie galaretka krystaliczna
- 150 ml wrzątek
- 500 ml śmietanka 30%
Beza
- 3 szt. białka
- 150 g cukier
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka ocet z białego wina
Sposób przygotowania: