PrzepisWiśniowa chmurka

Wiśniowa chmurka

Wiśniowa chmurka
Pyszności
13.03.2020 12:00, aktualizacja: 16.03.2020 09:11

Wiśniowa chmurka to idealne ciasto na każdą okazję. Co więcej, fajnie się prezentuje, więc może spokojnie zstąpić tradycyjny tort urodzinowy. Co o tym myślisz?

Cały instruktaż jak przygotować bezę znajdziesz tutaj.

Składniki:

Kruche ciasto

  1. 300 g mąka
  2. 1 szt. jajko
  3. 1 szt. żółtko
  4. 100 g masło schłodzone
  5. 1 szkl. cukier puder
  6. 2 łyżeczki proszek do pieczenia

Wiśniowa wkładka

  1. 3 szt. galaretki wiśniowe
  2. 750 ml wrzątek
  3. 450 g wiśnie mrożone

Serowa warstwa

  1. 350 g serek mascarpone
  2. 1 opakowanie galaretka krystaliczna
  3. 150 ml wrzątek
  4. 500 ml śmietanka 30%

Beza

  1. 3 szt. białka
  2. 150 g cukier
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
  5. 1 łyżeczka ocet z białego wina

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. W tym celu połącz: mąkę, jajko, żółtko, schłodzone masło, cukier puder i proszek do pieczenia.

Obraz

2. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i nakłuj widelcem. Następnie wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

3. Rozpuść galaretki wiśniowe we wrzątku. Do mieszanki dodaj wiśnie.

Obraz

4. Na przestudzonym spodzie rozprowadź mieszankę z wiśniami. Następnie wstaw do lodówki do stężenia.

Obraz

5. W międzyczasie przygotuj mieszankę serową. Zmiksuj śmietankę, serek mascarpone oraz rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę krystaliczną. Stwórz kolejną warstwę na cieście i ponownie wstaw do lodówki.

Obraz

6. I w końcu czas na bezę. Piecz ją przez 70 minut (początkowa temp. 140 stopni, zmniejsz od razu do 120 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także