Włoskie kruche ciastka – cantuccini

Włoskie kruche ciastka – cantuccini zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. Są idealnie chrupkie, kruche i pełne pysznych migdałów. Palce lizać!



Nasze ciasteczka przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Ciastka świąteczno-sylwestrowe z likierem kawowym
Składniki:
Porcje szt.- 450 g mąka pszenna
- 100 g migdały blanszowane
- 100 g migdały całe
- 3 szt. jajka
- 150 g cukier
- 60 g masło
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżka skórka z pomarańczy
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
- Jako kolejne składniki dodaj: jajka, masło i skórkę z pomarańczy.
- Zagnieć mieszankę na ciasto i dodaj do niego dwa rodzaje migdałów.
- Uformuj ciasteczka i piecz je w Ovi przez 12 minut (temp. 150 stopni Celsjusza).
- Po tym czasie wyjmij ciastka z urządzenia i odstaw do ostygnięcia na 15-20 minut. Podziel je na mniejsze kawałki...
- ...i ponownie wstaw je do Ovi. Tym razem na 15 minut. Dzięki temu, że ciastka upieczesz dwukrotnie, będą one idealnie kruche i chrupiące.
- Gotowe ciasteczka możesz umieścić w udekorowanym słoiczku i podarować je bliskiej osobie.
Komentarze