Zapiekanka z kurczakiem pod ziemniakami

Zapiekanka z kurczakiem to jedno z tych dań, któremu nie odmówi nawet największy niejadek. Dlatego to pyszne danie musi znaleźć się w Twoim domowym menu.



Zobacz także: Mini ptysie „misie”
Składniki:
Porcje- 2 szt. ziemniaki
- 500 ml woda gorąca
- 2 szt. kostki rosołowe domowej roboty
- 1/4 szt. cebula
- 150 g pieczarki
- 40 g mąka
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka rozmaryn
- 1 łyżeczka granulowany czosnek
- 2 szt. pierś z kurczaka
- 350 g mieszanka warzywna
- 60 g masło
Sposób przygotowania:
- Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na maśle podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj do garnka pieczarki. Smaż przez kilka minut.
- Następnie dodaj mąkę, kostki rosołowe (najlepiej własnej roboty) oraz gorącą wodę. Nie zapomnij doprawić mieszanki solą, gałką muszkatołową, granulowanym czosnkiem, rozmarynem i pieprzem.
- Wcześniej ugotowaną i podzieloną na mniejsze kawałki pierś z kurczaka dodaj do gotującego się wywaru. Jako ostatni składnik dodaj mieszankę warzywną, możesz przygotować ją samodzielnie lub kupić gotowy produkt.
- Całość przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż cienkie plastry ziemniaków. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 190 stopni Celsjusza, program: góra-dół).
- Gotowe danie możesz posypać posiekaną pietruszką. Smacznego!
Komentarze