PrzepisZapiekanka z kurczakiem pod ziemniakami

Zapiekanka z kurczakiem pod ziemniakami

Zapiekanka z kurczakiem pod ziemniakami
Pyszności
10.10.2019 12:00, aktualizacja: 26.05.2020 11:10

Zapiekanka z kurczakiem to jedno z tych dań, któremu nie odmówi nawet największy niejadek. Dlatego to pyszne danie musi znaleźć się w Twoim domowym menu.

Składniki:

  1. 2 szt. ziemniaki
  2. 500 ml woda gorąca
  3. 1 łyżeczka granulowany czosnek
  4. 2 szt. pierś z kurczaka
  5. 350 g mieszanka warzywna
  6. 60 g masło
  7. 2 szt. kostki rosołowe domowej roboty
  8. 1/4 szt. cebula
  9. 150 g pieczarki
  10. 40 g mąka
  11. 1 szczypta gałka muszkatołowa
  12. 1 łyżeczka sól
  13. 1 łyżeczka pieprz
  14. 1 łyżeczka rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na maśle podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj do garnka pieczarki. Smaż przez kilka minut.

Obraz

2. Następnie dodaj mąkę, kostki rosołowe (najlepiej własnej roboty) oraz gorącą wodę. Nie zapomnij doprawić mieszanki solą, gałką muszkatołową, granulowanym czosnkiem, rozmarynem i pieprzem.

Obraz

3. Wcześniej ugotowaną i podzieloną na mniejsze kawałki pierś z kurczaka dodaj do gotującego się wywaru. Jako ostatni składnik dodaj mieszankę warzywną, możesz przygotować ją samodzielnie lub kupić gotowy produkt.

Obraz

4. Całość przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż cienkie plastry ziemniaków. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 190 stopni Celsjusza, program: góra-dół).

Obraz

5. Gotowe danie możesz posypać posiekaną pietruszką. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także