Zupa krem z marchewki i groszku

Zupa krem z marchewki i groszku w naszym wydaniu totalnie skradnie Twoje serce. Nie dość, że łączy w sobie dwa smaki, to jeszcze genialnie się prezentuje. Idealna kombinacja ?
Zobacz także: Chłodnik z pomidorów – idealny na tropikalne upały
Składniki:
PorcjeZupa krem z marchewki
- 2 szt. cebulka szalotka
- 2 łyżki starty imbir
- 450 g marchewki
- 1 l bulion warzywny
- 3/4 szkl. sok pomarańczowy
- 2 łyżki oliwa z oliwek do smażenia
- 1/2 łyżeczki sól
Zupa krem z groszku
- 1 szt. cebula
- 450 g groszek
- 1 l bulion warzywny
- 1/2 szt. cytryna sok
- 1 garść świeża mięta
- 1/2 łyżeczki sól
- 2 łyżki oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
- W garnku na oliwie podsmaż szalotkę. Następnie dodaj: imbir, bulion warzywny i marchewkę. Gotuj przez 15 minut,
- W drugim garnku do podsmażonej na oliwie cebuli, dodaj groszek mrożony i bulion warzywny.
- Do pierwszej mieszanki wlej sok pomarańczowy i dosyp sól...
- ...a do drugiej dodaj liście mięty, sok z cytryny i sól.
- Zblenduj obie mieszanki, po czym przelej jednocześnie do miski (jak na zdjęciu poniżej).
- Smacznego!
Komentarze