Przepyszne naleśniki bez mleka z zaskakującym, kremowym dodatkiem

Kto z nas nie lubi naleśników? To pyszne danie rewelacyjnie sprawdzi się na obiad, czy na deser. Kluczowe w tym daniu są odpowiednie proporcje i składniki. Standardowy przepis to mąka, jajka mleko lub woda. Dziś przychodzimy z propozycją idealnych i bardzo delikatnych naleśników. Tym razem przedstawimy przepis na naleśniki bez mleka bez mleka. Czym je zastąpiliśmy? Oto lista składników i mała podpowiedź.

Składniki na naleśniki bez mleka:

  • 220 g mąki pszennej przesianej
  • 2 jajka – rozmiar L
  • 300 g jogurtu naturalnego 
  • ok 400 ml wody (lekko gazowaną)
  • sól i szczypta cukru

Sposób przygotowanie naleśników:

Wykonanie naleśników jest banalnie proste. Na początku należy zmieszać ze sobą wszystkie mokre składniki. W związku z tym wbijamy jajka do miski i miksujemy. Następnie łączymy jogurt i wodę, całość mieszamy. Do jajek dodajemy, mąkę z solą i cukrem i wodę połączoną z jogurtem.
Warto pamiętać, aby podczas dodawania mąki, stale mieszać składniki ze sobą. Przed smażeniem należy odstawić ciasto na 20 minut. Potem usmażyć naleśniki. Ciasto na naleśniki na jogurcie naturalnym to idealny przepis dla osób, które lubią śniadania na słodko, które można podawać z owocami.
naleśniki bez mleka

Naleśniki-Pyszności; Foto: Pyszności

Źle rozgrzana patelnia 

Kluczowe znaczenie ma wybór tłuszczu, na którym będziemy przygotowywać nasze danie. Od niego zależy, jak będą smakować nasze placuszki. Tutaj najlepszym wyborem będzie olej rzepakowy. Dobrze sprawdzi się przy wysokich temperaturach i będzie uniwersalny w smaku.

Naleśniki zawsze smażymy na rozgrzanej patelni. Powinniśmy ją pokryć niewielką ilością tłuszczu. Wystarczy, że rozsmarujesz olej na patelni za pomocą ręcznika kuchennego lub sylikonowego pędzelka.  Ażeby zapobiec przyklejaniu się naleśników do patelni. Można też dodać niewielka ilość oleju do ciasta na naleśniki.

naleśniki na patelni

Smażenie naleśników – Pyszności

Przed wlaniem masy na patelnie, upewnij się, że tłuszcz jest odpowiednio nagrzany. Wlej odrobinę ciasta na patelnie. Jeśli zacznie się gwałtownie smażyć i unosić ku górze, możesz włożyć resztę. Dzięki temu ciasto się nie rwie i wychodzi idealnie.

Zobacz również na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste naleśniki z nadzieniem śmietankowo – czekoladowym krok po kroku. Ten wyjątkowo smaczny deser jest idealny na lato.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×