Dla wielu jest kontrowersyjna. Na lokalnej imprezie zniknęła w mig

Wątróbka jawi się wielu osobom jako koszmar z dzieciństwa. Warto jednak przełamać jedzeniową traumę i spróbować jej jeszcze raz. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu, o czym doskonale wiedzą mieszkanki Witroszczyna. Jak przygotować idealną wątróbkę i odczarować nielubianą potrawę?

Wątróbka z jabłkamiWątróbka z jabłkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Początek jesieni to czas na świętowanie w wielu małych miejscowościach i wsiach. Celebrowanie tego, co dała natura, wspólne jedzenie i rozmowy to wspaniała okazja do integrowania lokalnej społeczności. Sołtys Witroszczyna zaprosił mieszkańców osady na Święto Jabłka. Było pysznie, kolorowo i pachnąco. Jednak to nie domowe wypieki wzbudziły największe zainteresowanie, a całkiem niepozorna wątróbka duszona z jabłkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Święto jabłka 2024. Obchody w Witrogoszczu Osadzie

Tego dnia królowały jabłka

Stoły wypełniły się przysmakami, do których od razu zasiedli mieszkańcy wsi. Gospodynie zadbały o to, by nikt nie wyszedł głodny, kusząc rozmaitymi wypiekami z jabłkami. Były ciasta, ciasteczka francuskie i obowiązkowa szarlotka. Do tego inne domowe wypieki i pyszne naleśniki. Słodki zapach jabłek mieszał się z korzennym aromatem cynamonu. To właśnie najpiękniejszy zapach jesieni, jaki można sobie wyobrazić.

Domowe naleśniki
Domowe naleśniki © Pyszności

Nie tylko na słodko

Choć jabłka kojarzą się przede wszystkim ze słodkimi wypiekami i sokami, to podczas święta dowiedzieliśmy się, że mają one znacznie więcej do zaoferowania. Szczególną uwagę zwrócono na ich zastosowanie w kuchni wytrawnej. I to jeszcze w tak kontrowersyjnym produkcie, jakim bez wątpienia są podroby. Dawniej Polacy chętniej po nie sięgali, dziś nieco odeszły w zapomnienie, ale nie podczas Święta Jabłka.

Jabłka
Jabłka © Pyszności

Na stole pojawiła się bowiem wątróbka duszona w towarzystwie aromatycznych jabłek. Jak zdradziły autorki dania, przepis powstał w 5 minut. Smakuje jednak tak dobrze, że aż ciężko uwierzyć, że nie jest dziełem wieloletnich udoskonaleń receptury i godzin spędzonych nad składnikami. Prostota, jak widać, obroni się sama, a ta wątróbka przekona do siebie niejedną osobę, która wcześniej na sam widok podróbów uciekała od stołu.

Pieczona wątróbka
Pieczona wątróbka © Pyszności

Sekret tkwi w wyborze odpowiednich jabłek. Świetnie przełamią smak dania, dodając słodko-kwaśne nuty.

- Była to odmiana kwaskowata, zimowa. Wtedy jest lepszy smak i czuć tę kwaskowość. Najpierw musimy wyczyścić wątróbkę i leciutko podsmażyć ją na patelni. Zalewamy ją wodą. Osobno smażymy cebulkę z jabłuszkiem. Mieszamy wszystko w garnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. I dusimy, aż będzie miękka - powiedziały gospodynie z Witroszczyna.

Najlepiej wybrać twarde jabłka, by nie rozpadły się podczas duszenia. Pomysł na danie powstał w kilka minut, a samo przygotowanie zajmuje niewiele więcej. Efekt? Wątróbka zniknęła do ostatniego kawałka jabłka.

Polskie jabłka zasługują na medal

Polska słynie z produkcji jabłek. Są one nie tylko istotnym elementem naszego eksportu, ale także podstawowym składnikiem wielu potraw i napojów. Uprawa jabłek to także ważny element naszego dziedzictwa kulturowego.

Dary jesieni
Dary jesieni © Pyszności

Święta takie jak to w Witrogoszczy przypominają nam o znaczeniu tradycji i o tym, jak ważne jest wspieranie lokalnych producentów. Bez względu na to, czy mają wielkie sady i zbierają dziesiątki ton owoców, czy zaledwie kilka drzew, których skarbami obdarowują najbliższych.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej