Zwykłe ubijanie ziemniaków nie wystarczy. Konieczne są te dodatki, by purée wyszło aksamitne i bez grudek

Kremowe puree ziemniaczane

Kremowe puree ziemniaczane - Pyszności; Foto materiał z filmu na kanale YouTube Monika Breedijk Baranek

Ziemniaki podawane w postaci purée to ulubiona forma, którą spożywamy z obiadowymi dodatkami. Zdarzają się jednak takie sytuacje, że nasze ziemniaki są suche i niedobre. Poznaj prosty patent, dzięki któremu otrzymasz gładkie i kremowe purée ziemniaczane. Jak to zrobić?

Kremowe purée ziemniaczane – szałowy efekt za każdym razem

Nie ulega żadnej wątpliwości, że purée ziemniaczane stanowi jeden z ulubionych dodatków do mięs, czy ryb. W sezonie letnim spożywamy je w całości, gdy jest czas na ziemniaki młode, natomiast w pozostałych miesiącach – utłuczone. Najlepsze są takie, które mają maślany smak i gładką konsystencję. Oczywiście istnieje tu prosty patent, który sprawi, że otrzymamy kremowe purée ziemniaczane. Co należy zrobić? Przede wszystkim dodać masło, masło i jeszcze raz śmietankę. Swój sposób pokazał nam jeden z zagranicznych tiktokerów.

@flakeysalt

These potatoes are mostly butter #cooking #fyp #chef

♬ original sound – Joshua weissman

Na przedstawionym przez niego filmie, widzimy, że najpierw gotuje on ziemniaki w mundurkach, następnie je obiera, tłucze, dodaje dużą ilość masła, śmietanę oraz sól. Wszystko dokładnie miesza i otrzymuje naprawdę zadowalający efekt w postaci kremowego ziemniaczanego purée. Zastosuj to rozwiązanie w swoim własnym domu i ciesz się wyjątkowym smakiem ziemniaków.

Jak przygotować kremowe purée ziemniaczane krok po kroku?

Co należy zrobić i w jakich proporcjach dodać składniki, by uzyskać kremowe purée? Postanowiliśmy to sprawdzić i przedstawiamy Wam w związku z tym przepis na idealne purée.

Składniki:

  • obrane ziemniaki
  • 70 g jogurtu greckiego
  • 50 g masła
  • sól
  • 40 g płynnej śmietanki 18% do zup i sosów.

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane puree – Pyszności

Aby uzyskać kremowe purée ziemniaczane, należy najpierw ugotować ziemniaki, aż będę miękkie i następnie przystępujemy do pozostałych czynności. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i ugniatamy je – rozpuści się bardzo szybko na gorących ziemniakach. Następnie dodajemy śmietankę i jogurt grecki oraz sól – wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Nasze purée jest już gotowe. Ziemniaki można posypać koperkiem! Smacznego!

Tak przygotowane purée ziemniaczane możesz zjeść z pysznym kotletem dewolaj. Przepis według receptury Magdy Gessler, znajdziesz na naszym kanale YouTube:

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×