Pyszny kęs z mleka, masła i parmezanu. Choć trudno uwierzyć, smakuje bajecznie

Co otrzymamy z połączenia mleka, masła, jajek, wiórków kokosowych i parmezanu? Jeden z najsmaczniejszych deserów świata, czyli brazylijskie bombocado, co oznacza po prostu "pyszny kęs". Jak przygotować ten pyszny specjał?

BombocadoBombocado
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ranking najlepszych deserów opublikował kulinarny przewodnik Taste Atlas. Na pierwszym miejscu znalazły się francuskie naleśniki zwane crepes, bardzo cienkie i delikatne, często "napowietrzane" dodatkiem piwa lub cydru, czyli niskoprocentowego napoju alkoholowego z jabłek. Jada się je pod wieloma postaciami, zazwyczaj słodkimi, z konfiturami czy sokiem cytrynowym. Za prawdziwy przysmak uchodzą crepes suzette – płonące naleśniki w maślano-pomarańczowym sosie zwieńczonym pomarańczowym likierem.

Drugą pozycję w rankingu zdobył brazylijski deser o egzotycznej nazwie bombocado, który w pokonanym polu zostawił takie kulinarne klasyki, jak crème brûlée czy tiramisu. Korzenie tych słodkich ciastek wywodzą się prawdopodobnie z Portugalii, gdzie już przed wiekami wypiekano w klasztorach łakocie na bazie żółtek, cukru, migdałów i sera. Brazylijczycy znacząco jednak zmodyfikowali recepturę, wprowadzając do niej mleko skondensowane i wiórki kokosowe, ale przede wszystkim dość zaskakujący składnik – parmezan.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane różyczki z przepysznym sosem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Deser tradycyjnie jada się w czasie najważniejszego tamtejszego święta Sete de Setembro, czyli dnia niepodległości, hucznie obchodzonego 7 września. Przygotowanie bombocado nie jest jednak trudne, dlatego przysmak warto przyrządzić także bez specjalnej okazji. Jak to zrobić?

Parmezan – wartości odżywcze

Ważnym składnikiem bombocado jest parmezan, który Brazylijczycy bardzo cenią i wykorzystują w wielu potrawach, choćby pão de queijo – popularnym przysmaku śniadaniowym, czyli okrągłych, chrupiących bułeczkach wypiekanych z tapioki, z dodatkiem jajka, oleju, a przede wszystkim tartego, dojrzewającego sera.

Parmezan wytwarza się z surowego mleka krów pasionych jedynie trawą i sianem w północnowłoskim regionie Emilia-Romania. Oprócz wybitnego smaku posiada cenne właściwości odżywcze – dostarcza m.in. wartościowego i łatwo przyswajalnego białka o bardzo korzystnej dla naszego organizmu kombinacji aminokwasów, chociażby tyrozyny, wpływającej na poprawę samopoczucia i pomocnej w leczeniu depresji.

Jak wszystkie twarde sery dojrzewające stanowi bogate źródło wapnia, który nie tylko zapewnia zdrowe kości i zęby, ale również pomaga utrzymać właściwą krzepliwość krwi i sprawne mięśnie, a także łagodzi stres. Dzięki zawartym w przysmaku kazeinie i witaminie D, ten cenny makroelement staje się lepiej przyswajalny.

deser
deser © Adobe Stock | AngelaMacario

W parmezanie znajdziemy też dużo fosforu (niezbędnego dla prawidłowego rozwoju kości i zębów, a także zmniejszającego ryzyko kamicy nerkowej), chromu, cynku i selenu oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B2 i B12, odgrywających ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, a także dbających o wzrok czy produkcję czerwonych krwinek.

Bombocado – przepis

Do miski wlewamy słodzone mleko skondensowane (puszka), dodajemy miękkie masło (łyżka), jajka (2), wiórki kokosowe (pół szklanki), tarty parmezan (łyżeczka) i proszek do pieczenia (łyżka). Mieszamy i blendujemy, aż wszystkie składniki się połączą.

Foremki do babeczek wysmarowujemy masłem, posypujemy cukrem i napełniamy ciastem. Umieszczamy je w tortownicy, którą napełniamy gorącą wodą (jej poziom powinien sięgać połowy wysokości foremek). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 10-15 minut, ciasto powinno stać się złotobrązowe.

Po przestudzeniu bombocado schładzamy w lodówce. Podajemy z kleksem bitej śmietany, najlepiej w towarzystwie świeżo zaparzonej brazylijskiej kawy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie