Rarytas wśród bakalii. Pomaga w zasypianiu i reguluje trawienie

Biały mak to mniej popularna odmiana maku niebieskiego, ale nie mniej wartościowa. Jest bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Ma korzystny wpływ na układ krążenia, układ kostny, układ nerwowy oraz trawienie.

Jakie tajemnice skrywa w sobie biały mak?Jakie tajemnice skrywa w sobie biały mak?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Marcin Michałowski

Zazwyczaj na liście popularnych produktów biały mak nie zajmuje wysokiego miejsca. To wielka szkoda, ponieważ tak samo jak jego niebieski kuzyn, posiada wyjątkowe właściwości odżywcze, które korzystnie wpływają na zdrowie. Dlaczego warto poznać sekrety białego maku, jak go wykorzystać w kuchni, i gdzie go nabyć? Dowiedz się wszystkiego o białym maku, rzadkim skarbie kuchni, który zasługuje na większą uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy deser w formie śniadania? Dlaczego nie!

Biały mak, obok niebieskiego maku, to jedna z głównych odmian tego wyjątkowego produktu. Jest szczególnie ceniony w kuchni wschodniej, zwłaszcza w kuchni indyjskiej. Co wyróżnia biały mak? Przede wszystkim, jego delikatniejszy, słodszy smak, co sprawia, że doskonale nadaje się jako dodatek do cukierniczych wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka, bułki czy torty. Warto zwrócić uwagę na obecność maku białego w rogalach świętomarcińskich. Rogale zostały wpisane do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Są wypiekane na 11 listopada z okazji dnia Świętego Marcina.

Wartości odżywcze białego maku

Biały mak to skarbnica witamin, minerałów, błonnika oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Choć kaloryczny (100 g to aż 525 kcal), to warto zwrócić uwagę na jego bogactwo:

  • Miedź, wapń i fosfor w znaczących ilościach, dostarczają odpowiednio 181 proc., 144 proc. i 124 proc. dziennego zapotrzebowania.
  • Witaminy z grupy B, w tym foliany.
  • Żelazo, magnez, cynk.

Zdrowotne właściwości białego maku

Biały mak przynosi korzyści zdrowotne:

  • Wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom.
  • Pomaga w kontroli poziomu cholesterolu i cukru we krwi dzięki obecności błonnika.
  • Wspomaga układ kostny z powodu obfitości wapnia.
  • Łagodzi ból i stany zapalne.
  • Korzystnie wpływa na układ krążenia, obniżając ciśnienie krwi.
  • Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego oraz wspiera sen.

Kto powinien unikać białego maku?

Należy zachować ostrożność, jeśli przyjmuje się leki, gdyż mogą występować interakcje z białym makiem. Dla dzieci poniżej 2. roku życia, osób z chorobami układu pokarmowego oraz na lekkostrawnej diecie, nie jest zalecany. Kobiety w ciąży powinny spożywać go z umiarem ze względu na zawartość kwasu foliowego.

Jak przygotować biały mak?

Jeśli chcesz wykorzystać biały mak w sałatkach, ciasteczkach, muffinkach lub jako posypkę do wypieków, można go przesmażyć lub poddać krótkiemu pieczeniu. To podkreśli jego smak.

Jeśli planujesz użyć go jako nadzienia do ciast, zaleca się zalanie go wrzątkiem, pozostawienie na kilka godzin oraz odcedzenie nadmiaru wody.

Gdzie kupić biały mak?

Biały mak dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością, supermarketach i sklepach internetowych. Pamiętaj, że jakość ma swoją cenę - za 1 kg białego maku możemy zapłacić około 18-22 zł, a za 1 kg maku BIO nawet około 70 zł.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej