Klopsy faszerowane cukinią

Szukasz pomysłu na sprawdzony obiad? Co powiesz na genialne klopsy faszerowane cukinią, które podasz z makaronem? To będzie prawdziwa uczta dla całej rodziny!



W przygotowaniu oryginalnego farszu do naszych klopsów pomógł nam Zoodler marki Philips.
Zobacz także: Shakshuka z zoodlowaną cukinią
Składniki:
PorcjeFarsz
- 1 szt. cukinia mała
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnek
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
Klopsy
- 400 g mielone mięso z indyka
- 1 szt. jajko
- 1/3 szkl. ser parmezan starty
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 łyżeczka sól
Dodatki
- 500 ml bulion warzywny/drobiowy
- 200 ml śmietanka 18%
- 1 łyżka sos pesto
- 300 g makaron rigatoni


Sposób przygotowania:
- Zoodluj cukinię, po czym wstaw ją do mikrofalówki na 3 minuty. Następnie dodaj do niej oliwę z oliwek, czosnek, natkę pietruszki, sok z cytryny i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Czas przygotować mięsną mieszankę. W tym celu połącz: mięso mielone, jajko, parmezan, natkę pietruszki, pieprz oraz sól.
- Umieść zoodlowaną cukinię w mięsnej mieszance, tworząc klopsy.
- Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni. Po chwili dodaj bulion warzywny i duś pod przykryciem przez 10 minut.
- Jako kolejne składniki dodaj śmietankę i pesto.
- Zdejmij klopsy z patelni i umieść na niej ugotowany makaron.
- I to wszystko. Cały obiad jest już gotowy ❤️
Komentarze