Genialny kurczak fit na marchewkowym puree

Jak kurczak fit, to tylko ten z marchewkowym puree, który totalnie zawrócił nam w głowach. Ślinka cieknie od samego patrzenia!



Zobacz także: Kurczak z grilla w towarzystwie białych kiełbasek
Składniki:
PorcjeKurczak
- 2 szt. pierś z kurczaka
- 1/3 szkl. oliwa z oliwek
- 1 łyżka starta skórka z cytryny
- 1-2 szt. ząbki czosnku
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Puree
- 800 g marchewka
- 2 szt. ząbki czosnku
- 2 łyżki olej kokosowy
- 2 łyżki masło
- 1 łyżka kmin rzymski
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz


Sposób przygotowania:
- Do kurczaka dodaj oliwę z oliwek, skórkę z cytryny, czosnek, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 20-30 minut.
- Obierz i podziel marchewki na mniejsze kawałki. Przełóż do formy do pieczenia i dodaj do nich czosnek oraz olej kokosowy. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 220 stopni Celsjusza).
- Podsmaż kurczaka na patelni. Potem umieść go z marchewką w formie do pieczenia i ponownie wstaw do piekarnika na 20 minut.
- Odłóż kurczaka na bok. Natomiast do marchewki dodaj masło, kmin rzymski, sól oraz pieprz. Zrób puree.
- Podaj kurczaka z marchewkowym puree. Smacznego!