Schab z talarkami

Schab z ziemniaczanymi talarkami to sprawdzony pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kiedy go przygotowujemy, nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę.



Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Zobacz także: Sałatka szwedzka
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 8 szt. schab wieprzowy plastry
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 2 łyżki suszony majeranek
- 3 szt. ziemniaki
- 80 g masło
- 2-3 łyżki olej/oliwa
Sos pieczarkowy
- 300 g pieczarki
- 1 szt. cebula
- 100 ml śmietanka 18%
- 1,5 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka pieprz
Dodatki
- 200 g ser mozzarella tarta
- natka pietruszki posiekana


Sposób przygotowania:
- Podziel schab w cienkie plastry.
- Następnie polej mięso olejem/oliwą z oliwek oraz posyp przyprawami: suszonym czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem.
- Poukładaj na przemian plastry mięsa i ziemniaczane talarki w formie do pieczenia. Posyp całość solą i ułóż na wierzchu kawałki masła. Piecz pod przykryciem przez 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu połącz na patelni cebulę i pieczarki. Po chwili dodaj śmietankę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Umieść sos pieczarkowy na podpieczonym schabie i ziemniakach. Dodaj również ser i piecz całość przez 20 minut.
- Smacznego!
Komentarze