Szalone ciasto czekoladowe, które przyrządzisz w jednym naczyniu bez jajek, bez mleka i bez masła!

Nie znam chyba osoby, która nie lubiłaby ciasta czekoladowego… Ten deser to chyba jeden z najbardziej klasycznych i popularnych deserów.



Przygotowanie domowego ciasta czekoladowego zazwyczaj wymaga trochę czasu, a na końcu w naszej kuchni panuje bałagan. Jak tego uniknąć? Już mówię!
Szalone ciasto czekoladowego, bo to właśnie o nim mowa, jest niezwykłe, ponieważ przygotujemy je w jednym naczyniu. Na dodatek nie potrzeba do niego ani jajek, ani masła i ani mleka. Do jego wykonania niezbędne są tylko podstawowe składniki. Nie traćmy więc czasu i do dzieła!
Składniki:
Porcje- 345 g mąka
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki soda
- 230 g cukier
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 łyżka ocet
- 1 łyżeczka olejek waniliowy
- 5 łyżkek olej roślinny
- 230 ml woda
- 1 opak. polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
- Na blaszkę wsyp mąkę, kakao, sodę, cukier oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
- Za pomocą łyżki, wykonaj w miksturze 3 wgłębienia - 2 małe i 1 duże.
- Do jednego małego wgłębienia wlej ocet, a do drugiego olejek waniliowy. Do dużego wgłębienia wlej olej roślinny. Następnie wszystko wymieszaj.
- Do mieszanki na blaszce dolej także wodę. Wymieszaj wszystko na gładką i jednolitą masę. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 35 minut.
- Po 35 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Jego wierzch polej polewą czekoladową i dobrze ją rozsmaruj.
- Gotowe ciasto pokrój na kawałki. Możesz podawać je samodzielnie lub z truskawkami i bitą śmietaną.
- Smacznego!