Ewa Malinowska

Robią chleb z zapomnianej mąki. Jest zdrowsza i bardziej pożywna

Piekarnia "Chléb z drzéwnegò pieca" na Kaszubach to miejsce wyjątkowe dla fanów jakościowego chleba. To właśnie tu, w sercu Pomorza, powstaje chleb, jakiego próżno szukać w masowej produkcji.

W Malarach, niewielkiej wsi w województwie pomorskim, znaleźć można prawdziwy skarb. Piekarnia Anny i Sławka Miszke to nie jest miejsce masowego wypieku, lecz owoc pasji, ciężkiej pracy i chęci powrotu do korzeni. W rodzinnej piekarni o  kaszubskiej nazwie "Chléb z drzéwnegò pieca" (chleb z drewnianego pieca) małżeństwo tworzy pieczywo, którego nie da się podrobić.

Prosty chleb z kilku składników

Lista składników jest krótka, ale każdy z nich został starannie dobrany. Podstawą jest tutaj naturalny zakwas, cierpliwie pielęgnowany i doglądany przez Anię. To właśnie on odpowiada za wyjątkowy, lekko kwaskowaty charakter pieczywa i – co kluczowe – za jego imponująco długą świeżość.

W poszukiwaniu odpowiedniej mąki małżeństwo trafiło na płaskurkę, czyli pradawną odmianę pszenicy. Dostać ją ciężko, więc Sławek wygospodarował kawałek pola i uprawia tam sam swoje zboże. To właśnie płaskurka dała początek pszenicy durum i orkiszowi. Ma wyższą zawartość białka niż współczesne odmiany, pomaga w regulacji cholesterolu we krwi i wyrównaniu poziomu glukozy. Jest też bardziej pożywna, przez co chleb szybciej ucisza głód. Płaskurka nadaje wypieczonym bochenkom lekko słodki, orzechowy aromat.

Chleb z żywego ognia

Proces, który nadaje pieczywu jego unikalny charakter, zaczyna się od rozpalenia tradycyjnego pieca. Do środka trafia sosnowe drewno. Gdy temperatura jest już odpowiednia, do środka trafia wyrośnięte w foremkach ciasto. Po upieczeniu chleb musi powoli i cierpliwie wystudzić się, nabierając pełni smaku i chrupkości. To nie jest zwykły bochenek. To hołd złożony tradycji i naturalnym składnikom.

Więcej wideo
Koniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbkiKoniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbki
Dodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapytaDodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapyta
Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukierDaria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier
Ewa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusiEwa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusi
Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu okaŚwiąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkęŚledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Cynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodkoCynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodko
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra