Ewa Malinowska

Robią chleb z zapomnianej mąki. Jest zdrowsza i bardziej pożywna

Piekarnia "Chléb z drzéwnegò pieca" na Kaszubach to miejsce wyjątkowe dla fanów jakościowego chleba. To właśnie tu, w sercu Pomorza, powstaje chleb, jakiego próżno szukać w masowej produkcji.

W Malarach, niewielkiej wsi w województwie pomorskim, znaleźć można prawdziwy skarb. Piekarnia Anny i Sławka Miszke to nie jest miejsce masowego wypieku, lecz owoc pasji, ciężkiej pracy i chęci powrotu do korzeni. W rodzinnej piekarni o  kaszubskiej nazwie "Chléb z drzéwnegò pieca" (chleb z drewnianego pieca) małżeństwo tworzy pieczywo, którego nie da się podrobić.

Prosty chleb z kilku składników

Lista składników jest krótka, ale każdy z nich został starannie dobrany. Podstawą jest tutaj naturalny zakwas, cierpliwie pielęgnowany i doglądany przez Anię. To właśnie on odpowiada za wyjątkowy, lekko kwaskowaty charakter pieczywa i – co kluczowe – za jego imponująco długą świeżość.

W poszukiwaniu odpowiedniej mąki małżeństwo trafiło na płaskurkę, czyli pradawną odmianę pszenicy. Dostać ją ciężko, więc Sławek wygospodarował kawałek pola i uprawia tam sam swoje zboże. To właśnie płaskurka dała początek pszenicy durum i orkiszowi. Ma wyższą zawartość białka niż współczesne odmiany, pomaga w regulacji cholesterolu we krwi i wyrównaniu poziomu glukozy. Jest też bardziej pożywna, przez co chleb szybciej ucisza głód. Płaskurka nadaje wypieczonym bochenkom lekko słodki, orzechowy aromat.

Chleb z żywego ognia

Proces, który nadaje pieczywu jego unikalny charakter, zaczyna się od rozpalenia tradycyjnego pieca. Do środka trafia sosnowe drewno. Gdy temperatura jest już odpowiednia, do środka trafia wyrośnięte w foremkach ciasto. Po upieczeniu chleb musi powoli i cierpliwie wystudzić się, nabierając pełni smaku i chrupkości. To nie jest zwykły bochenek. To hołd złożony tradycji i naturalnym składnikom.

Więcej wideo
Chrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchniChrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchni
Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnikaSchab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika
Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składnikówWłoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników
Nie tylko ser, który skrzypi między zębami. Na Cyprze zajadałam się pysznościamiNie tylko ser, który skrzypi między zębami. Na Cyprze zajadałam się pysznościami
Kopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu latKopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu lat
Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi minidyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodziankaKremowa zupa dyniowa z drożdżowymi minidyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka
Warstwowe ciasto Wenus z brzoskwiniami. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończyWarstwowe ciasto Wenus z brzoskwiniami. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat