6 powodów, dla których warto jeść czekoladę codziennie. Dla wielu to spore zaskoczenie
Czy wiesz, że każdego roku statystyczny Polak zjada ok. 6 kg czekolady? To odpowiada średnio dwóm kostkom dziennie. Ta uwielbiana przez niemal wszystkich słodycz, poza wyjątkowym smakiem skrywa w sobie bogactwo prozdrowotnych związków. Aby jednak w pełni wykorzystać jej właściwości, lepiej wybierać ciemną czekoladę o obniżonej zawartości cukru. Dlaczego warto częściej ją spożywać?
08.11.2024 06:01
Czekolada – jakie są jej właściwości?
Czekolada to produkt, który powstaje z fermentowanych, suszonych i prażonych ziaren kakaowca. Tak przygotowane ziarna są następnie poddawane mieleniu, podczas którego otrzymuje się najważniejszy składnik czekolady – miazgę kakaową. Gotową miazgę wykorzystuje się do przyrządzania różnych rodzajów czekolady – od słodkiej mlecznej po intensywne w smaku czekolady deserowe i ciemne.
Na opakowaniu znajdziesz informację o procentowej zawartości miazgi kakaowej. Najlepiej jest wybierać ciemne czekolady, które w swoim składzie mają powyżej 70 proc. miazgi. Wyższy procent oznacza mniejszą ilość cukru i większą zawartość prozdrowotnych związków aktywnych, takich jak np.:
● kofeina,
● błonnik,
● resweratrol,
● teobromina,
● witaminy z grupy B,
● niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe,
● flawonoidy, m.in. katechiny, epikatechiny i proantocyjanidy,
● składniki mineralne, m.in. wapń, potas, fosfor, miedź, żelazo, magnez.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść czekoladę?
Obecne w czekoladzie witaminy, składniki mineralne i pozostałe substancje biologicznie czynne usprawniają funkcjonowanie wielu narządów i układów naszego organizmu. Oto dlaczego warto częściej uwzględniać czekoladę w swoim jadłospisie.
1. Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy
W skali globalnej to choroby sercowo-naczyniowe odpowiadają za najwięcej zgonów. Do ich rozwoju przyczyniają się m.in. niezdrowa dieta, brak ruchu, stres oraz używki. Aby zredukować ryzyko ich wystąpienia, warto wzbogacić dietę o produkty bogate w składniki przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Takie właściwości wykazują m.in. flawonoidy obecne w gorzkiej czekoladzie, których ilość w jednej tabliczce może wynosić nawet 600 mg.
Związki te zapobiegają miażdżycy – ich obecność w diecie zmniejsza poziom cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego przy jednoczesnym wzroście frakcji HDL. Co więcej, usprawniają przepływ krwi, a także działają przeciwzakrzepowo. Dzięki temu gorzka czekolada zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru, choroby wieńcowej i zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych.
2. Usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego
Ciemna czekolada to źródło magnezu, który bierze udział w sprawnym przepływie impulsów nerwowych. Pierwiastek ten pomaga również zwalczać negatywne skutki stresu oraz wpływa na obniżenie poziomu kortyzolu.
Obecne w czekoladzie flawonoidy łagodzą stany zapalne układu nerwowego, chroniąc tym samym przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych. Ponadto wspomagają przepływ krwi do mózgu, co poprawia pamięć i uwagę.
W czekoladzie znajduje się także kofeina, która zwiększa koncentrację, redukuje zmęczenie i działa pobudzająco.
3. Jest bogatym źródłem antyoksydantów
Najlepsze właściwości antyoksydacyjne wykazują obecne w czekoladzie flawonoidy. Ich potencjał antyoksydacyjny osiąga najwyższe stężenie we krwi po ok. 1 godzinie od spożycia gorzkiej czekolady i utrzymuje się aż przez kolejne 4 godziny.
Flawonoidy efektywnie neutralizują wolne rodniki, których nadmiar może prowadzić do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Związki te chronią organizm przed nowotworami, chorobami układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Co więcej, spowalniają procesy starzenia się skóry i redukują negatywne skutki promieniowania UV. Regularne spożywanie ciemnej czekolady może więc przyczynić się do dłuższego życia oraz poprawy jego jakości.
4. Reguluje ciśnienie tętnicze krwi
Flawonoidy obecne w kakao mają również pozytywny wpływ na regulację ciśnienia tętniczego krwi. Związki te sprzyjają rozszerzaniu naczyń krwionośnych, co ułatwia swobodny przepływ krwi i pomaga wyrównać ciśnienie. Działanie hipotensyjne wykazują także magnez, potas oraz resweratrol.
5. Poprawia odporność
Spożywanie gorzkiej czekolady korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Obecne w niej związki pobudzają komórki odpowiedzialne za zwalczanie drobnoustrojów i tym samym chronią organizm przed infekcjami.
Zawarte w kakao składniki wspierają również mikrobiotę jelitową, która w 70 proc. odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego. Warto wspomnieć, że błonnik obecny w czekoladzie stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, co dodatkowo wzmacnia odporność organizmu.
6. Zwiększa zadowolenie
O gorzkiej czekoladzie często wspomina się w kontekście poprawy nastroju. Rzeczywiście, w tym stwierdzeniu kryje się wiele prawdy. Za dobre samopoczucie odpowiadają substancje stymulujące układ nerwowy, takie jak np. kofeina, magnez czy fenyloetyloamina.
Ponadto w czekoladzie obecne są składniki, które pobudzają produkcję istotnych dla naszego nastroju neuroprzekaźników, m.in. dopaminy i serotoniny. Z tego względu osoby, które miewają spadki nastroju lub problemy o podłożu emocjonalnym tak chętnie sięgają po czekoladę.
Jak dużo czekolady warto jeść dla zdrowia?
W codziennym jadłospisie uwzględniaj ok. 20-30 g ciemnej czekolady dziennie. Odpowiada to średnio 4-5 kostkom. Czekoladę możesz dodawać np. do owsianki, jogurtu, koktajli czy deserów. Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie jej jako polewy lub jako składnik gorącego kakao czy kawy. Warto także zastąpić nią tradycyjne słodycze, co pomoże ograniczyć spożycie cukru.
Przed zakupem czekolady zwróć uwagę na listę składników. Wybieraj produkty o wysokiej zawartości miazgi kakaowej i niskiej ilości cukru lub innych dodatków poprawiających smak i wygląd czekolady.
Bibliografia:
1. Chudzińska M. i in., Czekolada chroni serce i tętnice, Journal of Education, Health and Sport. 2017;7(8):510-524.
2. E. Wedel, Rynek czekolady 2023 – krótkoterminowe wyzwania i długoterminowy optymizm, https://wedel.prowly.com/259240-rynek-czekolady-2023-krotkoterminowe-wyzwania-i-dlugoterminowy-optymizm
3. Musioł M. i in., Wpływ czekolady na zdrowie człowieka, Ann. Acad. Med. Siles. (online) 2018; 72: 69–79.
4. Skrajda M., Dąbrowski G., Czekolada jako źródło związków bioaktywnych oddziałujących na organizm, Journal of Education, Health and Sport. 2015;5(9):429-442.