InspiracjeKuzynka podała do mięsa. Po pierwszym widelcu poprosiłam o przepis

Kuzynka podała do mięsa. Po pierwszym widelcu poprosiłam o przepis

Konfitury można przygotować nie tylko ze słodkich owoców, jak truskawki, maliny, czy pomarańcze. Jest wiele produktów, które w pierwszej chwili nie kojarzą się ze słodką konfiturą. Ich smak może jednak pozytywnie zaskoczyć, a dodatkowo są bardzo zdrowe. Wystarczy je odpowiednio przyrządzić i zakonserwować. Jak zrobić konfiturę z cebuli lub z cukinii?

Konfitury nie muszą być tylko z truskawek lub malin
Konfitury nie muszą być tylko z truskawek lub malin
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Konfitury to coś więcej niż tylko słodki dodatek do śniadania – to prawdziwa sztuka zamykania smaków i aromatów w słoiku. Choć klasyczne przetwory z truskawek, śliwek czy malin są dobrze znane i lubiane, coraz większą popularność zdobywają nietypowe połączenia. Konfitura z pomidorów i cukinii, czerwonej cebuli czy nawet orzechów włoskich zaskakują intensywnością smaku i oryginalnością. Nietypowe konfitury to doskonały pomysł na odkrywanie nowych doznań kulinarnych. Warto wyjść poza schemat i spróbować czegoś innego, bo w świecie przetworów jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konfitura żurawinowa — sprawdzi się w roli sosu do pieczonego pasztetu

Konfitura z czerwonej cebuli

Cebula jest niezwykle popularnym warzywem w Polskiej kuchni i bardzo dobrze, ponieważ ma wiele prozdrowotnych wartości. Zawiera związki siarki o bakteriobójczym działaniu, a także wiele witamin i antyoksydantów. Konfitura czy też tzw. chutney świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi i rybnymi. To także idealny dodatek do kanapek, czy surowych warzyw.

Składniki:

  • 600 g czerwonej cebuli,
  • 50 g cukru,
  • 40 g miodu,
  • 80 g octu balsamicznego,
  • pół łyżeczki soli.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Cebulę myjemy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy w cienkie piórka.
  2. Do średniej wielkości garnuszka wrzucamy cukier i podgrzewamy do czasu, aż się rozpuści. Dodajemy cebulę, miód, sól i ocet balsamiczny. Całość smażymy bez przykrycia, mieszając cebulę, by nie przywarła do dna garnka, do czasu aż zmięknie i zacznie się karmelizować. Następnie przez około 20 minut dusimy ją jeszcze na małym ogniu.
  3. Gotową konfiturę przekładamy do czystych słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki najlepiej postawić do góry dnem, by się dobrze zassały.

Konfitura z orzechów włoskich

Orzechy włoskie wykorzystuje się do wielu dań - zarówno na słodko, jak i na słono. Są smaczne i zdrowe - przede wszystkim docenia się je za zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym mają sporą ilość witaminy C, witaminy E (tzw. witaminy młodości), polifenoli, L-argininy i błonnika pokarmowego. Nie każdy jednak wie, że można z nich zrobić konfiturę. Najsmaczniejsza wychodzi z młodych, niedojrzałych jeszcze owoców.

Składniki:

  • 1 kg młodych orzechów włoskich,
  • 1 kg cukru,
  • 250 ml wody,
  • 4 laski cynamonu,
  • 5 goździków,
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Orzechy zalewamy wodą i zostawiamy na około 24 godziny.
  2. Po tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę z cukrem z przyprawami. Podczas gotowania posłodzoną i doprawioną wodę co jakiś czas mieszamy. Wyłączamy palnik dopiero, gdy woda ma konsystencją syropu. Następnie wyjmujemy z niej łyżką goździki i laski cynamonu.
  3. Namoczone orzechy odsączamy i kroimy na plasterki o grubości 2-4 milimetry. Warto użyć to tej czynności jednorazowych rękawiczek, ponieważ orzechy mają właściwości barwiące skórę. Pokrojone w ten sposób orzechy wrzucamy do garnka z ugotowanym syropem i całość gotujemy przez około 30 minut.
  4. Po tym czasie wyłączamy palnik i pozostawiamy zawartość garnka do wystudzenia, po czym przekładamy ok. 1/3 do oddzielnego naczynia, a resztę dokładnie blendujemy.
  5. Zblendowaną masę łączymy z odłożonymi orzechami i podsmażamy całość przez 20 minut. Konfitura jest już gotowa do przełożenia do słoików i zakonserwowania.

Konfitura z cukinii i pomidorów

Kolejny przepis na pyszną konfiturę z dość nietypowych składników. Tym razem proponujemy konfiturę z cukinii i pomidorów z miodem i cytryną.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • 3 duże pomidory,
  • 1 łyżka miodu,
  • odrobina pieprzu czarnego,
  • odrobina soli,
  • 3 goździki,
  • 1 łyżka startej skórki cytryny,
  • 50 ml wody.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Pomidory myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze części. Oddzielamy miąższ od skórki, a resztę kroimy na bardzo małe kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Do patelni dodajemy wodę (30 ml), miód, goździki, pieprz i sól. Smażymy do czasu, aż woda wyparuje.
  2. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, wkładamy do patelni z pomidorami. Dokładamy skórkę z cytryny, dolewamy wodę (20 ml) i smażymy regularnie mieszając do czasu, aż na patelni nie będzie już wody.
  3. Na oddzielnej patelni smażymy pokrojoną skórkę z cukinii. Mocno przysmażoną skórkę dodajemy do pozostałych warzyw.
  4. Całość mieszamy i przekładamy do przygotowanych słoików. Zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem, by się dobrze zassały.

Konfitura z agrestu z imbirem

Doskonała w smaku i doceniana za swoje prozdrowotne właściwości jest konfitura z agrestu. Agrest to doskonałe źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak fosfor, żelazo, magnez, potas czy miedź. Zawiera także kwas foliowy i cenne flawonoidy. W naszym przepisie proponujemy konfiturę z agrestu wzbogacić imbirem, co dodatkowo podkreśli smak.

Składniki:

  • 500 g agrestu,
  • 150 g cukru trzcinowego,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 łyżka mielonego imbiru,
  • 4 łyżki kandyzowanego imbiru.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Agrest myjemy i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy cukier, laskę cynamonu, imbir mielony oraz kandyzowany. Jeśli całość zaczyna się przypalać, możemy dodać odrobinę wody. Gotujemy wszystko przez około 1 h, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu wyjmujemy laskę wanilii.
  2. Agrestową masę przekładamy do przygotowanych słoików. Zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem, by się dobrze zassały.

Konfitura z dyni i pomarańczy

Dynia kojarzy nam się głównie z zupą w postaci kremu, tymczasem to doskonałe warzywo do konfitury. Zawiera witaminę C, A i E, a także żelazo, potas, fosfor i magnez. Jest też źródłem karotenoidów, w tym beta-karotenu, zeaksantyny oraz luteiny. Bardzo dobrze komponuje się z cytrusami, szczególnie z pomarańczą i cytryną.

Składniki:

  • 1 kg dyni Hokkaido,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 cytryny,
  • 1 kg cukru,
  • 30 g miodu,
  • 1 laska wanilii.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Dynię myjemy, obieramy z grubej skóry, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę. Pomarańcze myjemy, przelewamy wrzątkiem i wraz ze skórą kroimy w cienkie plasterki. Cytryny myjemy i wyciskamy z nich sok.
  2. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do dużego garnka, dodajemy sok z cytryny, cukier i laskę wanilii, przekrojoną na pół. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do czasu, aż wszystko się rozpuści. Zmniejszamy ogień i gotujemy dalej całość około godziny, w międzyczasie dodając miód.
  3. Po zagotowaniu (dynia musi być miękka) z gorącej masy wyjmujemy laskę wanilii i przekładamy całość do przygotowanych słoików. Zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem, by się dobrze zassały.

Pasteryzować czy nie pasteryzować?

Pasteryzacja jest procesem, który od ponad 100 lat uznaje się za sprawdzoną metodę konserwacji żywności. Przez te wszystkie lata na temat pasteryzacji nagromadziło się wiele mitów, które sprawiają, że niektórzy obawiają się spożywania pasteryzowanych produktów.

Jednym z najczęstszych mitów jest ten dotyczący szkodliwości pasteryzowanej żywności. W rzeczywistości poddawanie jedzenia procesowi pasteryzacji należy do najbardziej naturalnych metod konserwacji. Przedłuża ona trwałość produktów, jednocześnie zachowując ich smak i wartości odżywcze. Zastępuje używanie sztucznych konserwantów z grupy "E…", zatem jest całkowicie bezpieczna.

Pasteryzacja jest też bezpieczna dla kobiet w ciąży. Naturalna obróbka cieplna ma właściwości unicestwiające niebezpieczne dla płodu i matki bakterie. Z tego względu wręcz zaleca się spożywanie produktów pasteryzowanych przez kobiety będące przy nadziei.

Niektórzy twierdzą także, że produkty pasteryzowane mają gorszy smak, kolor i zapach. To również mit, ponieważ utrata smaku czy zapachu nie wiąże się z tym procesem.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
konfituryprzetworydomowe przetwory

Wybrane dla Ciebie