PoradyNajlepszy tłuszcz do smażenia. Smalec i sklepowy olej z butli mogą się schować

Najlepszy tłuszcz do smażenia. Smalec i sklepowy olej z butli mogą się schować

Ma wiele witamin, wysoką temperaturę dymienia, jest bardzo smaczne i uniwersalne. Nie kosztuje dużo, a jeśli wykażemy się odrobiną dobrych chęci, bez problemu możemy zrobić je w domu samodzielnie. Poznajcie właściwości masła klarowanego i zobaczcie jak można je przyrządzić samemu.

Masło klarowane to dobry tłuszcz do smażenia
Masło klarowane to dobry tłuszcz do smażenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Masło klarowane staje się coraz bardziej popularne. Wyróżnia się złocistą barwą i gęstą konsystencją. Doceniane jest za delikatny smak, który świetnie komponuje się z różnorodnymi potrawami, zarówno przyrządzanymi na słodko, słono czy w wytrawnej wersji. Ma ono jeszcze jedną istotną zaletę - polecane jest alergikom i osobom, które nie tolerują laktozy. Ze względu na brak krowiego mleka w maśle klarowanym, jest ono bezpieczne dla wszystkich, którzy z powodów zdrowotnych unikają laktozy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje: sposoby na przechowywanie masła

Do czego wykorzystuje się masło klarowane? Przede wszystkim do smażenia. Jest alternatywą dla olejów roślinnych przeznaczonych do smażenia na ciepło, takich jak olej rzepakowy czy olej z awokado. Ze względu na subtelny smak masła, do smażenia sprawdza się lepiej niż olej z awokado, który może mieć nieco bardziej wyczuwalny smak.

Masło klarowane doskonale nadaje się do przygotowywania dań na ciepło, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia (punkt dymienia to temperatura, której przekroczenie sprawia, że tłuszcz zaczyna się palić). W przypadku masła klarowanego ta maksymalna temperatura wynosi około 250℃. Warto zestawić to z temperaturą tradycyjnego masła - około 100℃.

Masło klarowane - skład

Oprócz tłuszczu, masło klarowane zawiera także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Przede wszystkim witaminę D, która wspiera układ odpornościowy, przeciwdziała krzywicy, osteoporozie, a także jest niezbędna w profilaktyce cukrzycy. W sklarowanym maśle znajduje się również witamina K, aktywnie uczestnicząca w procesie krzepnięcia krwi, regulująca poziom wapnia we krwi i biorąca udział w metabolizmie kości. Nie zapominajmy również o witaminach A i E, które także biorą udział w wielu procesach zachodzących w organizmie.

Masło klarowane nie może pochwalić się szczególnie wysoką zawartością składników mineralnych, są to wręcz śladowe ilości. Należy też zaznaczyć, że jak większość tłuszczy jest dość kaloryczne - 100 gramów ma 880 kcal.

Dlaczego warto jeść masło klarowane?

Masło klarowane zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe. Jednym z tych kwasów jest tak zwany kwas masłowy, którego nie znajdziecie w oliwach i olejach roślinnych, czy jakichkolwiek innych tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. Kwas masłowy posiada cenne dla zdrowia właściwości - m.in. zmniejsza stany zapalne, łagodzi zaburzenia w funkcjonowaniu jelit, a także wspiera barierę ochronną, przeciwdziała szkodliwemu działaniu patogenów.

Włączenie masła klarowanego do menu może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Wśród zalet spożywania klarowanej wersji masła wymienia się: lepszą odporność organizmu, zmniejszenie stanów zapalnych, usprawnienie metabolizmu, pomoc przy pozbywaniu się toksycznych substancji, poprawę funkcjonowania układu kostnego oraz łagodzenie objawów niektórych chorób autoimmunologicznych (np. łuszczycy).

Masło klarowane – przechowywanie

Masło klarowane można przechowywać przez długi czas i nie wiąże się to z żadnym niebezpieczeństwem dla zdrowia. Przetrzymywane w zamkniętym słoiku lub pojemniku może być w lodówce nawet do 6 miesięcy od daty otwarcia, czyli znacznie dłużej niż zwykłe masło, które szybciej się psuje.

Jak zrobić masło klarowane w domu? Prosty przepis

Masło klarowane można oczywiście kupić w sklepach internetowych, w niemal każdym supermarkecie czy nawet osiedlowym sklepie spożywczym. W zależności od pojemności opakowanie może kosztować kilka lub kilkanaście złotych - standardowo 500 g masła klarowanego to koszt około 30-40 zł. Bez większego problemu takie masło można wykonać również samodzielnie i to bez wymyślnych akcesoriów. Za bazę posłuży oczywiście zwykłe masło, ale bardzo ważne, by było ono dobrej jakości.

Składniki:

  • 500 g niesolonego masła.

Potrzebne akcesoria:

  • garnek/rondelek z grubym dnem,
  • sito,
  • filtr do kawy bądź gaza,
  • pojemnik lub słoik na przyrządzone masło klarowane.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kostkę masła włóż do garnka i podgrzej na średnim ogniu. Podgrzewaj do czasu aż całkowicie się rozpuści (bez mieszania). Gdy na powierzchni pojawi się biała piana, a na dnie pozostanie biała substancja, bardzo ostrożnie zdejmij łyżką pianę (możesz również użyć sitka).
  2. Po zdjęciu piany dalej gotuj przez ok. 20–30 min. Po tym czasie masło powinno być klarowne i uzyskać złocisty odcień. Jeśli zauważysz, że się przypala, natychmiast zmniejsz ogień.
  3. Przygotuj sito i wyłóż je filtrem do kawy lub gazą. Ustaw sito nad słoikiem lub przygotowanym pojemnikiem, a następnie powoli wlewaj klarowane masło przez sito. W tym kroku chodzi o to, by oddzielić czyste masło od osadu. Osad pozostaw na dnie garnka, nie powinien znaleźć się w słoiku.
  4. Postaw masło w suchym miejscu i daj mu czas, by ostygło. Następnie przelej je do dedykowanego pojemnika lub słoika.
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
masło klarowanemasłoporady

Wybrane dla Ciebie