Palą podniebienie, ale również kalorie. Ostre potrawy mają wiele zalet
Poprawia metabolizm, wspiera odchudzanie, hamuje apetyt, działa przeciwzapalnie i wzmacnia serce – to tylko kilka zalet wynikających ze spożywania pikantnych potraw. Dlaczego jeszcze warto dodawać je do swoich posiłków?
Społeczeństwo dzieli się na tych, którzy lubią pikantne potrawy i na tych, którzy unikają ich za wszelką cenę. Ostre jedzenie potrafi podkreślić smak wielu potraw, ale jest w stanie zdominować inne nuty smakowe - wszystko zależy od poszczególnych dań, przepisów, proporcji i dobrania odpowiedniej mieszanki przypraw. Niektórzy rezygnują z pikantnego smaku również dlatego, że niezbyt pozytywnie wpływa to na ich organizm - ostre jedzenie może powodować ból brzucha i "rewolucje żołądkowe".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia
Z pewnością polskie żołądki są mniej odporne na ostre smaki niż zagraniczne, szczególnie te w Indiach, Chinach, Tajlandii, czy Meksyku. W tych krajach bowiem przeważająca ilość potraw opiera się o pikantne smaki, jako fundament tamtejszej kuchni. Dlaczego warto postawić na ostre jedzenie? Jakie są jego zalety? O jakich przyprawach mówimy?
Tylko popularne papryczki?
Za ostry smak odpowiedzialne są przede wszystkim różnego rodzaju papryczki –jalapeño, tabasco, piri-pirih, habanero, zawierające kapsaicynę - substancję będącą alkaloidem. Jej ilość zwiększa się razem ze stanem dojrzewania rośliny – im bardziej dojrzała, tym więcej tej substancji się w niej znajduje.
W śladowych ilościach związek ten obecny jest w kolendrze, oregano i cynamonie. Z tego względu nie warto skupiać się jedynie na ostrych składnikach, tylko postawić na mieszanki i kompozycje uwzględniające wymienione przyprawy i zioła.
Warto także powoli wprowadzać ostrość do swojego organizmu, by żołądek miał czas na przyzwyczajenie się do nowego, intensywnego smaku. Najlepiej zacząć od małych dawek, które z czasem można zwiększać, jeśli nie wywołują jakichkolwiek skutków ubocznych.
Największe zalety ostrego jedzenia
Działa przeciwzapalnie
Regularne spożywanie pikantnych przypraw obniża ryzyko zachorowania na rozmaite nowotwory, choroby serca i te o podłożu autoimmunologicznym. W obecnych czasach, w wysokorozwiniętych krajach są to najczęstsze przyczyny śmierci. Z tego powodu naukowcy od lat prowadzą badania dotyczące wpływu jedzenia i określonych przypraw na zdrowie człowieka.
Ostre jedzenie zawiera wspomnianą kapsaicynę, która ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne i antyseptyczne. Zawiera też przeciwutleniacze, chroniące przed infekcjami i wirusami.
Wzmacnia układ immunologiczny
Zdaniem naukowców, przeciwutleniacze obecne w ostrym jedzeniu wzmacniają odporność oraz przyspieszają powrót do formy po chorobie. Silniejszy układ immunologiczny nie tylko chroni przed chorobami, ale sprawia, że łagodniej je przechodzimy. Pikantne dodatki doskonale wspierają proces oczyszczania organizmu z toksycznych substancji.
Poprawia mikorobiom
Przeciwdrobnoustrojowe właściwości wspomnianej kapsaicyny są niezwykle pomocne w odkażaniu ran i przyspieszaniu procesu gojenia ugryzień. Kapsaicyna tworzy dodatkową barierę ochronną hamującą produkcję bakterii o nazwie Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa oraz Helicobacter pylori. Niektóre badania potwierdziły także pozytywny wpływ na przeciwdziałanie bakterii Escherichia coli.
Wspiera odchudzanie
Kapsaicynę cechują właściwości odchudzające. Obecna w ostrych odmianach papryki, takich jak chilli, habanero czy jalapeno substancja ma korzystny wpływ na tempo przemiany materii. Tę cechę doceniło już wielu naukowców, dlatego jest ona bardzo często składnikiem różnych suplementów, przeznaczonych do redukcji masy ciała. Jak to działa w praktyce? Otóż kapsaicyna powoduje termogenezę (termogeneza odnosi się do zespołu fizjologicznych i metabolicznych procesów oraz behawioralnych reakcji, które mają na celu wyprodukowanie ciepła dla utrzymania stałej temperatury ciała), a po jej spożyciu przyspiesza się spalanie kalorii. Jednym słowem, kapsaicyna przyspiesza metabolizm i zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Według badań, nawet niewielkie dawki kapsaicyny są w stanie skutecznie wspierać proces redukcji wagi.
Wzmacnia serce
Kapsaicyna bardzo polecana jest dla poprawy pracy serca. Ta cenna substancja reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom "złego" cholesterolu (tzw. LDL) i stanowi ochronę przed zbyt wczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych. Jednocześnie pozytywnie wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, dzięki czemu potrafi zmniejszyć czynniki ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Leczy łuszczycę i chorobę stawów
Szczególnym, prozdrowotnym działaniem wśród ostrych przypraw, wyróżnia się papryczka chilli. Ta niepozorna czerwona papryczka doceniana jest za wspomaganie oczyszczania dróg oddechowych i skuteczną pomoc w łagodzeniu objawów łuszczycy. Daje też korzyści w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów. Ma działanie przeciwzakrzepowe i zapobiega zatruciom pokarmowym.
Pomaga zmniejszyć łaknienie
Na koniec nie zapominajmy o właściwościach hamujących uczucie głodu. Kapsaicyna zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu szybciej się najadamy i zmniejszamy ryzyko sięgania po kolejne przekąski. Jest to związane ze zmniejszeniem poziomu greliny –hormonu, który pobudza apetyt.