Pij jak najczęściej. Pomogą obniżyć poziom cholesterolu i dodadzą energii
Zbyt wysoki cholesterol to problem, który dotyczy dużej części społeczeństwa. Szacuje się, że w Polsce występuje nawet u ponad połowy dorosłych osób, z czego niecałe 10 proc. objęte jest prawidłowym leczeniem. Z pomocą w tym przypadku przychodzi nie tylko dieta czy aktywność fizyczna, ale także odpowiednie napoje. Jakie? Zobacz moje propozycje.
Wysoki poziom cholesterolu jest narastającym problemem zdrowotnym, który może prowadzić do poważnych chorób sercowo-naczyniowych. Główne przyczyny to dieta bogata w tłuste i przetworzone produkty, brak ruchu i przewlekły stres. Zaburzenia lipidowe dotykają ponad połowy Polaków, a blisko 90 proc. pozostaje niezdiagnozowana. Z czym się wiąże wysoki cholesterol?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
50 lat prowadzi piekarnie. Nie szczypie się w język mówiąc o cenach
Przyczyny i objawy wysokiego cholesterolu
Na początku podwyższony poziom lipidów nie daje żadnych wyraźnych objawów. Z czasem jednak mogą pojawić się takie dolegliwości, jak zaburzenia koncentracji, problemy z pamięcią związane z efektem arteriosklerozy (miażdżycy), zmęczenie nieadekwatne do wykonanej aktywności. Pacjenci skarżą się na uczucie ciężkości w dolnej części nóg, niekiedy nawet ból, spowodowany pogorszeniem przepływu krwi przez te okolice.
Często u osób z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi pojawiają się charakterystyczne grudki w żółtym odcieniu na skórze, najczęściej w kącikach oczu, w zgięciach nadgarstków, kolan lub łokci, a także skurcze łydek, najczęściej podczas snu.
Wśród przyczyn podwyższonego cholesterolu wymienia się niewłaściwe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, używki takie jak palenie papierosów i picie alkoholu, cukrzyca czy też uwarunkowania genetyczne. Warto zatem zatroszczyć się zarówno o odpowiednią porcję ruchu, jak i dietę. W obniżaniu poziomu cholesterolu pomocne są niektóre napoje. Co warto pić na zbicie cholesterolu?
Polecane napoje na podwyższony poziom lipidu
Sok pomidorowy
Sok pomidorowy jest bogaty w substancje odżywcze, jak niacyna, błonnik, a także likopen, będący organicznym związkiem chemicznym o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych. Zawartość tych substancji w pozytywny sposób wpływa na obniżenie "złego" cholesterolu LDL.
Sok grejpfrutowy
Sok grejpfrutowy przyczyni się do zmniejszenia stężenia cholesterolu. Jest on bogaty w witaminę C o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Zawiera również dużą ilość pektyn (rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego), który skutecznie wspiera ten proces.
Kakao
Kakao ma wiele cennych witamin, minerałów oraz polifenoli, epikatechin, katechin, niacyny oraz błonnika. Włączenie kakao do swojej diety przekłada się na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia, redukcję stresu, zwiększenie koncentracji, a także obniżenie poziomu złego cholesterolu. W tym miejscu warto podkreślić, że działa ono dwutorowo — po pierwsze obniża poziom cholesterolu LDL, po drugie podwyższa HDL. By w pełni skorzystać z cennych właściwości ziaren kakaowca, poleca się nieprzetworzone kakao. Czekolada w proszku nie będzie miała tak wartościowego składu.
Napój owsiany
Owies jest bardzo polecany w diecie, jednak to właśnie napój na bazie tego składnika wyróżnia się największą skutecznością w obniżaniu poziomu cholesterolu. Swoje cenne właściwości napój owsiany zawdzięcza kwasom tłuszczowym, rozpuszczalnemu błonnikowi i beta-glukanom. Picie dwóch szklanek napoju owsianego w ciągu dnia jest w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na beta-glukany.
Zielona herbata
Zielona herbata wyróżnia się całym spektrum leczniczych właściwości — chroni organizm przed wieloma poważnymi schorzeniami, wspiera przemianę materii, poprawia koncentrację, kondycję skóry i zwiększa poziom energii. Ma również ogromny wpływ na obniżanie stężenia cholesterolu całkowitego, a zarazem "złego" cholesterolu LDL, dzięki zawartości przeciwutleniaczy oraz katechin. Na cenne działanie zielonej herbaty przekłada się również fakt, że produkowana jest ze sfermentowanych liści, co powoduje, że zachowuje wartościowe składniki odżywcze. Rekomenduje się, by pić zieloną herbatę 1-2 razy w ciągu dnia, by w pełni skorzystać z jej korzystnego działania.
Sok marchewkowy
Osoby, które chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi powinny pić także sok z marchewki. To pomarańczowe, podłużne warzywo zawiera wiele witamin, minerałów, cenny beta-karoten oraz pożądany błonnik. To właśnie ten ostatni składnik spowalnia proces syntezy cholesterolu przez organizm. Marchewka ma właściwości antyoksydacyjne dla organizmu, zatem zmniejsza ryzyko występowania zaburzeń w układzie sercowo-naczyniowym.
Sok z winogron
Regularne picie soku z winogron również pomoże zatroszczyć się o układ krążenia i obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Napój ten poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i zmniejsza ryzyko występowania takich chorób neurodegeneracyjnych, jak Parkinson czy Alzheimer.
Czerwone winogrona, na bazie których wytwarzany jest sok, zawierają resweratrol -naturalny przeciwutleniacz o cennych właściwościach. Resweratrol ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, dzięki czemu jest bardzo pomocny w regulacji poziomu cholesterolu.
Sok winogronowy obfituje też w dużą ilość pektyn (naturalny błonnik pokarmowy wspierający florę bakteryjną jelit), który również przyczynia się do regulowania cholesterolu we krwi, układu trawiennego i jest pomocny w eliminowaniu metali ciężkich z organizmu.