Po jakim czasie psują się przyprawy? Odpowiedź może być zaskakująca dla wielu osób

Przyprawy nie psują się w tradycyjnym znaczeniu tego słowa, ale mogą stracić znaczną część swojego smaku, koloru i działania. Ile czasu można przechowywać zioła i przyprawy, by nie utraciły swojej mocy?

Najczęściej nie patrzymy na datę ważności przyprawNajczęściej nie patrzymy na datę ważności przypraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Federica Fortunat

Mówiąc o gotowaniu często używamy zamiennie dwóch słów: "przyprawy" i "zioła". Dla wielu osób oznaczają one dokładnie to samo, ale w rzeczywistości nieco się różnią. Przyprawy to roślinne substancje aromatyczne w całości, zielone lub łamane, których główną funkcją jest polepszenie smaku oraz wzbogacenie żywności o dodatkowe wartości odżywcze. Wytwarzane są z suszonych korzeni, kory i łodyg rośliny. Z kolei zioła to świeże liście rośliny w suszonej postaci. Pełnią jednak tę samą funkcję, co przyprawy - mają pozytywnie wpływać na smak potrawy i dodać jej prozdrowotnych właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

SONDA ULICZNA: na czym Polacy oszczędzają w sklepie spożywczym?

Właściwości zdrowotne przypraw i ziół

Stosowanie przypraw i ziół niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki zawartym w nich związkach wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Włączenie ich do codziennego menu wspiera odporność organizmu, poprawia proces trawienia, obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.

Niektóre badania wskazują, że stosowanie przypraw i ziół podczas gotowania może zmniejszać ryzyko powikłań związanych z chorobami układu oddechowego oraz dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego. Nie chodzi zatem tylko o lepszy smak, ale również o zdrowie. Leczniczych przypraw i ziół jest mnóstwo, większość z nich w kuchennej szufladzie posiada każdy z nas. Ważne byśmy pamiętali nie tylko o ich używaniu, a także o tym, jak prawidłowo je przechowywać.

Przyprawy - do kiedy można ich używać?

Na co dzień przyprawiamy dania, nie zwracając uwagi na datę przydatności do spożycia. W szafkach mamy zazwyczaj mnóstwo pootwieranych opakowań (3 otwarte opakowania oregano czy bazylii zdarza się u niemal każdego) i korzystamy z nich w miarę potrzeb. Jednych używamy częściej, innych rzadziej, zazwyczaj jest ich spora różnorodność. Gdyby jednak przyszło zastanowić się, ile niektóre z nich tam leżą, odpowiedź byłaby trudna. Czy przyprawy mogą tracić ważność?

Odpowiemy na to pytanie, raz na zawsze rozwiewając wasze wątpliwości. Suszone zioła i przyprawy nie tracą terminu ważności - nie musimy się również martwić o to, że "się psują", jak to ma miejsce w przypadku większości produktów spożywczych. Mówiąc, że dana przyprawa się popsuła nie oznacza, że zajęła ją pleśń, lecz że utraciła znaczną część swojego smaku, koloru i działania.

Ile czasu zachowują swoją "moc"?

Podczas szacowania terminu ważności przypraw i suszonych ziół powinno się uwzględniać różne zmienne czynniki, obejmujące: rodzaj danych przypraw, przetwarzanie i ich przechowywanie. Ma to spory wpływ na datę przydatności, ponieważ suszone przyprawy zazwyczaj są trwalsze od suszonych ziół. Poza tym ich okres przydatności się wydłuża w zależności od stopnia przetworzenia - mniej przetworzone mają dłuższy okres przydatności.

Suszone zioła

Suszone zioła są zdatne do spożycia przez około 1–3 lat. Są to takie zioła, jak: oregano, bazylia, kolendra, rozmaryn, tymianek, majeranek, koper, liście laurowe, pietruszka, szałwia i mennica.

Przyprawy mielone i sproszkowane

W przypadku mielonych lub sproszkowanych przypraw zazwyczaj możemy cieszyć się dłuższym czasem przydatności do spożycia – wynosi on zwykle 2-3 lata. Do takich przypraw zalicza się: mielony cynamon, sproszkowany czosnek, sproszkowany imbir, mielona kurkuma, chili w proszku, mielony kardamon, mielona papryka, ziele angielskie mielone, pokruszone płatki czerwonej papryki i różne przyprawowe mieszanki.

Całe i niezmielone przyprawy

Do trzeciej kategorii przypraw należą te w całości i niezmielone, które najdłużej zachowują przydatność do spożycia. Ich wydłużony okres przydatności jest związany z tym, że mniejsza część ich powierzchni wystawiona jest na działanie czynników zewnętrznych, jak: światło, powietrze i wilgoć. Związki smakowe są w przypadku tych przypraw dłużej aktywne niż u ich zmielonych odpowiedników. Takie przyprawy, jeśli są odpowiednio przechowywane, są w stanie przetrwać do 4 lat. Do tej grupy zaliczane są: kolendra, nasiona kopru, całe ziarna pieprzu, nasiona gorczycy, nasiona kminku, goździki, suszone papryczki chili w całości, cała gałka muszkatołowa, laski cynamonu i trawa cytrynowa.

Wyjątkiem od reguły jest sól, której termin przydatności nie dotyczy. Niezależnie od kształtu czy wielkości, może być stosowana w nieskończoność. Sól nie traci smaku i się nie psuje. Tylko sól z domieszką może po czasie stracić moc związaną z właściwościami tych dodatków.

Na koniec warto dodać kilka słów o właściwym przechowywaniu przypraw. Powinniśmy zadbać o to, by przyprawy i suszone zioła nie miały dostępu do powietrza, światła, wilgoci i nie były narażone na wysoką temperaturę. Dzięki temu na dłużej zachowają aromat.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser