Po pracy gotuję szybką zupę. Jest tania i pomaga pozbyć się oponki z brzucha

Mając na myśli zupę, większość z nas zakłada, że jest ona dietetyczna. Tymczasem nie każda – są zupy, które pod względem kalorii mogą dorównywać niektórym fastfoodom. Na co zwracać uwagę podczas przyrządzania dietetycznej strawy? Jak obniżyć jej kaloryczność?

Zupa brukselkowaZupa kalafiorowa pomoże zejść z kilogramów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Jedną z podstawowych zasad dotyczących przyrządzania niskokalorycznych zup jest gotowanie ich na wywarach warzywnych bądź warzywno-mięsnych, na chudych mięsach. Odradzane są tłuste mięsa, które sprawiają, że po wystudzeniu zupa pokryje się grubą taflą tłuszczu. W zupach mięsnych powinny znaleźć się fragmenty chudego mięsa; może to być indyk, kurczak lub wołowina. Zupy można także gotować na bazie chudego mięsa ryb.

Kolejna zasada to zabielanie zup, które nie jest zakazane, ale kluczowe są w tym przypadku składniki. Jeśli zupa ma posiadać dietetyczne właściwości, to nie można zabielić jej śmietaną czy też tradycyjną zasmażką. Odradza się również dodawania gotowych przypraw, np. kostek rosołowych, które mają w sobie dużą ilość soli i oleju palmowego. Do przygotowania zup nie dodajemy również nadmiernej ilości masła, oleju i oliwy (pamiętajmy, że 10 g oleju to około 85-90 kcal).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Unikajcie również wszelkich dodatków typu grzanki, groszek ptysiowy czy nachosy. Jeśli już chcecie zwiększyć ilość węglowodanów w zupie, postawcie na brązowy ryż, makaron razowy, chrupkie pieczywo lub chipsy warzywne.

Poniżej kilka przepisów na dietetyczne zupy z warzywami. Pamiętajcie, że każdą z nich możecie połączyć z gotowaną piersią kurczaka czy indyka, co będzie dodatkowym źródłem białka – składnika, który odgrywa dużą rolę w odchudzaniu.

Zupa pomidorowa

Ugotowanie zupy pomidorowej dla nikogo nie powinno być wyzwaniem - to jedna z najprostszych zup. Pomidory zajmują wysoką pozycję na liście dietetycznych warzyw - mają niecałe 20 kcal w 100 gramach. Mimo tego, że nie dostarczają dużej ilości białka czy tłuszczu, to są bogate w różne mikroelementy i witaminę E.

Składniki:

  • 4 świeże pomidory,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • pół pora,
  • pół selera,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • 1000 ml chudego bulionu (lub opcjonalnie wody),
  • naturalny ryż pełnoziarnisty,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

Zagotuj przygotowany wcześniej bulion lub wodę i dodaj do niego obrane ze skóry warzywa (marchewka, pietruszka, seler i por). Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, oliwą, solą i pieprzem. Garnek przykryj i pozostaw gotujący się wywar na 40-45 minut, do czasu, aż warzyw staną się miękkie.

Ryż pełnoziarnisty ugotuj z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.

Świeże pomidory umyj i obierz ze skórki. Po upływie około 45 minut, gdy wywar jest gotowy, wyjmij z niego całą zawartość, następnie wrzuć pomidory i gotuj przez kolejne 15 minut. Na koniec odlej pół kubka zupy do oddzielnego naczynia i dodaj łyżkę jogurtu naturalnego. Wymieszaj i wlej do gotującej się zupy. Zamieszaj i wyłącz zupę. Podawaj ją z ryżem, pokrojoną w kostkę marchewką oraz natką pietruszki.

Krem z cukinii

Cukinia jest warzywem o dużej zawartości witamin (szczególnie C, K oraz witaminy z grupy B) oraz minerałów (potas, żelazo, magnez). Zawiera niewiele kalorii (100 g = 17 kcal) i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.

Regularne spożywanie tego warzywa niesie ze sobą wiele właściwości. Eliminuje nadmiar wody z organizmu, odkwasza go, wspiera funkcjonowanie jelit i chroni oczy. Wykazuje również działanie przeciwnowotworowe. Doskonale nadaje się na bazę lekkostrawnej i dietetycznej zupy.

Składniki:

  • 300 g cukinii,
  • 750 ml chudego bulionu (lub opcjonalnie wody),
  • 2 ziemniaki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/4 cebuli,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

Zagotuj bulion lub wodę. W tym czasie dokładnie umyj cukinię oraz ziemniaki i obierz je ze skórki. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Do zagotowanego bulionu dodaj warzywa, wrzuć liść laurowy, pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj całość do czasu, aż warzywa będą miękkie, w międzyczasie dodając pieprz i sól. Gdy warzywa będą odpowiedniej miękkości, wyłącz zupę, ostudź ją i zblenduj. Całość delikatnie polej oliwą i zmieszaj z jogurtem.

Zupa brukselkowa

Brukselka z wysoką zawartości błonnika, witamin (C, B, A, E i K) oraz minerałów (wapnia, cynku, selenu, manganu, potasu i kwasu foliowego) jest świetną propozycją do odchudzających zup.

Przede wszystkim błonnik na długi czas zapewnia uczucie sytości. Poza tym brukselka ma mało kalorii – w 100 gramach ok. 43. Dodatkowo, w pozytywny sposób wpływa na nasze jelita i pomaga w usuwaniu nadmiaru estrogenów z organizmu.

Składniki:

  • 1 litr bulionu,
  • 400 g brukselki,
  • 10 g masła,
  • 120 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ziemniaki,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie krok po kroku:

Do garnka wlej bulion i zagotuj go. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki (pokrój je w kostkę). Po zagotowaniu bulionu dodaj te składniki do zupy i kontynuuj gotowanie. Po 5 minutach dodaj umytą i pokrojoną na mniejsze części brukselkę. Gotuj całość, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodaj odrobinę masła i mieszaj aż się rozpuści, dopraw zupę solą i pieprzem, a potem powoli dodaj jogurt. Przed podaniem miseczkę zupy posyp posiekanym szczypiorkiem.

Krem z kalafiora

Kalafior ma wiele witamin i minerałów, uważany jest za bardzo zdrowe warzywo. Obecne w nim składniki mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. To warzywo rekomendowane jest osobom, które zmagają się z utratą kilogramów lub dbają o linię - zawiera niewielką ilość kalorii i ma niski indeks glikemiczny.

Składniki:

  • 1 litr bulionu,
  • 400 g kalafiora,
  • 150 jogurtu naturalnego ze zwiększoną ilością białka,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ziemniaki,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie krok po kroku:

Do garnka wlej bulion i zagotuj go. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki (pokrój je w kostkę). Po zagotowaniu bulionu dodaj te składniki do zupy i kontynuuj gotowanie. Po 5 minutach dodaj umyty i pokrojony na mniejsze części kalafior. Gotuj całość, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodaj jogurt naturalny, dopraw zupę solą i pieprzem. Przed podaniem miseczkę zupy posyp posiekanym szczypiorkiem.

Zupa z fasolki szparagowej

W dietetycznej wersji proponujemy również zupę na bazie fasolki szparagowej. To niskokaloryczne warzywo - w 100 gramach ok. 30 kcal, idealnie nadaje się na zupę. Fasolka ma wiele witamin, minerałów i prozdrowotnych właściwości - wzmacnia układ odpornościowy, poprawia metabolizm, wspiera proces usuwania toksyn z organizmu i zmniejsza ryzyko infekcji w jelitach. Zupa z tą fasolką szybko zaspokoi głód, dbając o zapewnienie uczucia sytości na długo.

Składniki:

  • 1 litr bulionu,
  • 450 g fasolki szparagowej,
  • 1 duża marchewka,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ziemniaki,
  • pieprz, sól, odrobina papryczki chilli i kurkumy,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • posiekany koperek.

Przygotowanie krok po kroku:

Fasolkę umyj, pozbaw twardych końcówek i pokrój na mniejsze kawałki. Umyj i obierz ziemianki, marchewkę i pietruszkę. Pokrój warzywa w kostkę. Wlej do garnka bulion i zagotuj. Następnie wrzuć pokrojone ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Gotuj je przez 10 min i dodaj fasolkę oraz przyprawy. Na niewielkim ogniu gotuj zupę przez kolejne 10 min. Przełóż pół kubka zupy i wymieszaj z jogurtem, ponownie wlej całość do garnka i wymieszaj. Przed podaniem dodaj posiekany koperek

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie