PoradyZalej wrzątkiem i odstaw. Działa jak balsam na jelita, zbija cukier

Zalej wrzątkiem i odstaw. Działa jak balsam na jelita, zbija cukier

Polskie superfood o cennych właściwościach zdrowotnych. Możesz z niego zrobić kisiel, pastę na kanapki lub granolę. Jakie korzyści niesie ze sobą regularne jedzenie siemienia lnianego?

Siemię lniane pomoże przy problemach trawiennych i nie tylko
Siemię lniane pomoże przy problemach trawiennych i nie tylko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum), znane były już w starożytności. To jeden z najstarszych znanych człowiekowi produktów roślinnych. Dobroczynne właściwości siemienia wykorzystuje się w medycynie naturalnej, ponieważ ma ono wręcz nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Nie bez powodu nazywane jest polskim superfood - to prawdziwe bogactwo składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

SONDA ULICZNA: na czym Polacy oszczędzają w sklepie spożywczym?

Siemię lniane – skład

Siemię lniane składa się w dużej mierze z bardzo cennych dla zdrowia kwasów omega-3 oraz omega 6, a także z białka i błonnika pokarmowego. To bogactwo witamin C, E oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6). Nie brakuje tam również kwasu foliowego oraz składników mineralnych: wapnia, miedzi, magnezu, manganu, cynku oraz fosforu. W 100 gramach siemienia lnianego jest około 534 kcal, tłuszcz stanowi 42 g, 29 g należy do węglowodanów, a białko zajmuje 18 g.

Siemię lniane i jego właściwości

Siemię reguluje poziom cukru we krwi, dzięki czemu jest idealnym produktem dla osób z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością. Błonnik obecny w siemieniu wpływa na spowolnienie procesu wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego. Pozytywnym tego skutkiem jest utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi po zjedzeniu posiłku.

Siemię wspiera układ krwionośny i przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Z uwagi na kwas alfa-linolenowy (ALA) ma silne właściwości przeciwzapalne, zmniejsza stany zapalne. Redukuje także objawy przeziębienia, takie jak ból gardła i kaszel. Korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Siemię lniane w trosce o piękną sylwetkę

Siemię będzie też doskonałym wsparciem dla osób, które dbają o linię. Nie tylko poprawia pracę układu pokarmowego, łagodząc problemy związane z wypróżnianiem, ale również pomaga w przypadku zespołu jelita drażliwego. Dodatkowo, ze względu na dużą zawartość błonnika, zmniejsza apetyt i daje uczucie sytości. Poza tym, regularne jedzenie siemienia lnianego eliminuje zatrzymywanie wody w organizmie.

Siemię lniane a nowotwory

Siemię poleca się także w trosce o zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór. Lignany, czyli związki znajdujące się w siemieniu, wykazują działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu są skuteczne w neutralizowaniu aktywności wolnych rodników. Poza tym chronią komórki przed uszkodzeniem. Niektóre badania dowodzą, że systematyczne włączenie tego produktu do swojego codziennego jadłospisu może obniżać ryzyko rozwoju hormonozależnych nowotworów (rak prostaty czy piersi).

Kisiel z siemienia lnianego – przepis

Na bazie siemienia lnianego można przygotować kisiel, polecany na ból gardła. Przygotowuje się go na bazie suszonych kwiatów czarnego bzu lub kwiatów lipy.

Składniki:

  • 3 płaskie łyżki nasion lnu (zmielonego lub w całości),
  • 1 szklanka wrzątku,
  • 1 łyżka suszonych kwiatów czarnego bzu (opcjonalne rumianku bądź lipy),
  • pół łyżeczki miodu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zalej wrzątkiem suszone kwiaty czarnego bzu i odstaw na około 5 minut.
  2. Gdy zioła się zaparzą, przecedź napar i dodaj do niego nasiona lnu. Pozostaw napój na 5-10 minut, aż nasiona lnu napęcznieją i zmiękną.
  3. Na końcu dodaj pół łyżeczki miodu. Kisiel gotowy.

Pasta z siemienia lnianego

Siemię można wykorzystać również jako dodatek do pasty na kanapki. Proponujemy zdrową pastę z nerkowcami i suszonymi pomidorami.

Składniki:

  • 1/3 szklanki siemienia lnianego,
  • 4 łyżki ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki nerkowców,
  • 2 łyżki orzechów ziemnych,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 10 suszonych pomidorów z oleju,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Upraż ziarna słonecznika na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do czasu, aż się zarumienią.
  2. Do blendera wrzuć siemię lniane, dwa rodzaje orzechów i uprażony słonecznik. Zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 15-20 minut.
  3. W tym czasie posiekaj suszone pomidory i przeciśnij czosnek przez praskę.
  4. Do namoczonych ziaren dodaj sok z cytryny, sól, pieprz, oregano, czosnek i pomidory. Zmiksuj całość na gładką pastę.

Domowa granola z siemieniem lnianym

Granola to idealna propozycja na słodkie śniadania. Doskonale komponuje się z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Warto ją zrobić samodzielnie w domu, ponieważ wtedy mamy wpływ na skład. Poniżej przepis na granolę z siemieniem lnianym.

Składniki:

  • 150 gramów płatków owsianych,
  • 120 gramów posiekanych orzechów (np. nerkowców i migdałów),
  • 3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego,
  • 3 łyżki pestek słonecznika,
  • 2 łyżki wiórek kokosowych,
  • 2 łyżki suszonych jagód goi,
  • 40 gramów oleju kokosowego,
  • 3 łyżki miodu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozpuść olej kokosowy do płynnej postaci.
  2. Do dużej miski wsyp wszystkie składniki i dodaj ostudzony olej. Wymieszaj całość i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Umieść blachę w piekarniku i piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  4. Upieczoną granolę ostudź i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie