InspiracjeHiszpańskie "pizza", pączki i czekoladki z cebulą. Tradycyjne przepisy na karnawał

Hiszpańskie "pizza", pączki i czekoladki z cebulą. Tradycyjne przepisy na karnawał

Jako mieszkanka Barcelony, co roku celebruję karnawał właśnie tutaj. Nie bez powodu mówi się, że Hiszpanie uwielbiają się bawić. Tutaj, obok tańca, nie może zabraknąć smacznych kąsków. Uwierzcie mi na słowo — lokalsi uwielbiają słodycze. A tych, zwłaszcza w czasie karnawału, nie brakuje.

Karnawał w Hiszpani zaskakuje smakami
Karnawał w Hiszpani zaskakuje smakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Obok typowych przekąsek, istnieje też kilka dziwacznych pozycji, które cieszą się popularnością. Jeśli chcecie się dowiedzieć, o czym mowa, a może samodzielnie planujecie przygotować coś hiszpańskiego na karnawał, to zapraszam do lektury.

Hiszpańska pizza z oryginalnymi dodatkami

Karnawał w Barcelonie to nie tylko tańce i kolorowe kostiumy, ale także prawdziwa uczta dla podniebienia. Hiszpanie uwielbiają brać z życia (czasami dosłownie!) pełnymi garściami. Jeśli chodzi o obiad albo kolację, to w czasie karnawału bardzo często przygotowuje się tak zwany "Coca de Carnaval", jest to rodzaj cienkiego ciasta - przypominającego pizzę - z różnorodnymi dodatkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak nadziewać pączki? Daria Testuje 3 sposoby na usmażone słodkości

W wersji karnawałowej Coca często podawana jest z nadzieniem, które może obejmować takie składniki jak: cebula, oliwki, sardynki, a nawet jajka na twardo. Coca de Carnaval jest idealna do podania na przyjęciach, bo łatwo ją podzielić na kawałki i doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Niektórzy serwują ją także w wersji na słodko, najczęściej z kandyzowanymi owocami.

- Jeśli dodamy do placka kawałki ananasa, to będzie prawie jak pizza hawajska. Można wkurzać Włochów! - śmieje się zawsze mój kolega z Katalonii.
Hiszpańska Coca de Carnaval
Hiszpańska Coca de Carnaval© Adobe Stock

Jeśli chodzi o inne dania na słono, to w Barcelonie w tym okresie nie brakuje również fritury z owocami morza, która jest powszechnie serwowana w lokalnych restauracjach. To mieszanka różnych owoców morza, jak kalmary, krewetki i małże, które są smażone na głębokim oleju. Choć to danie popularne jest przez cały rok, to - podobno - podczas karnawału smakuje najlepiej.

Słodkości karnawałowe – obowiązkowy element "fiesty"

Jeśli mówimy o karnawale, nie sposób nie wspomnieć o słodkościach, które w tym czasie stają się nieodłącznym elementem festiwalu. W tym przypadku na podium plasują się: klasyczne hiszpańskie churrosy (smażone na głębokim oleju ciasto, podawane najczęściej z cukrem pudrem i płynną czekoladą) oraz turrón. To rodzaj twardego nugatu, który powstaje z migdałów, miodu i cukru, a jego smak różni się w zależności od dodatków – od czekolady po owoce. Wiele sklepów w Barcelonie oferuje różne warianty turrónu, który stanowi idealny deser po karnawałowej uczcie.

Hiszpański deser turrón
Hiszpański deser turrón© Adobe Stock

Taki przysmak możecie zrobić samodzielnie. Polecam przygotowanie prostego turrona czekoladowego. Wiadomo - klasyk zawsze się sprawdza.

Składniki:

  •  200 g czekolady gorzkiej,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g migdałów,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej (gorzką i mleczną) razem z masłem i miodem, mieszając, aż powstanie gładka masa.
  2. Dodaj migdały (mogą być prażone lub surowe) i dokładnie wymieszaj.
  3.  Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do silikonowej formy na czekoladę.
  4.  Schładzaj w lodówce przez kilka godzin, aż turrón stwardnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji.
  5. Pokrój na kawałki i podawaj

Hiszpanie mają swoje własne pączki. "Smakują prawie tak dobrze, jak te z Polski"

Kolejną nieodzowną częścią karnawałowej kuchni są buñuelos de viento, czyli malutkie pączki nadziewane kremem i (lub) posypane cukrem pudrem. To klasyczny przysmak, który można kupić w każdej cukierni i na lokalnych straganach w czasie karnawału. Buñuelos są wyjątkowo puszyste. Moi znajomi z Polski twierdzą, że smakują podobnie do tych "naszych", ale są nieco bardziej słodkie. Trudno się z tym nie zgodzić - Hiszpanie uwielbiają łakocie i im bardziej słodko, tym lepiej.

Dziwne potrawy. Zupa czosnkowa z lodami to dopiero początek

W czasie karnawału w Barcelonie nie brakuje także kulinarnych dziwactw. Podzielę się kilkoma przykładami, które przykuły moją uwagę. Na pierwszy ogień: Cebolla con Chocolate. Jak sama nazwa wskazuje to nic innego jak… czekolada z dodatkiem cebuli. Nie jest to wyjątkowo popularna przekąska, ale w okresie karnawału można ją kupić w niektórych miejscach. Najczęściej czekoladę wzbogaca się smażoną cebulką. No cóż, co kto lubi.

Z kolei zupa czosnkowa to tradycyjne danie hiszpańskie, ale nie każdy spodziewa się, że może być podawana w formie deseru! W Barcelonie, w okresie karnawału, niektórzy szefowie kuchni eksperymentują z połączeniami słodkiego i wytrawnego. Zupa czosnkowa z dodatkiem lodów to odważna fuzja smaków, która zaskakuje. Czosnek w połączeniu z lodami to dość dziwne połączenie, ale niektóre restauracje w Barcelonie serwują to danie jako część karnawałowej uczty. Prawdziwa kulinarna ekstrawagancja - twierdzą niektórzy.

Wspomniałam wcześniej o turronie, jako tradycyjnym deserze. Otóż można serwować go w nieco inny sposób. Zamiast klasycznego nugatu z migdałami czy bakaliami, w Barcelonie da się natknąć na wersję, która łączy go… z foie gras. To odważna fuzja, ale podobno jeśli raz się spróbuje, to później tęskni się za jego smakiem. Niektóre ekskluzywne restauracje mają taki kąsek w swojej ofercie.

Hiszpanie nie odpuszczają absolutnie żadnej okazji, żeby się zabawić i najeść do syta. Karnawał to ku temu idealna okazja. Jeśli kiedyś będziecie w okresie karnawału w Hiszpanii, a zwłaszcza w Katalonii, to koniecznie miejcie na uwadze powyższe pozycje. A może dacie się namówić i samodzielnie przygotujecie nugatowy deser? Na pewno nie będziecie żałować.

Inspiracjekarnawałhiszpania

Wybrane dla Ciebie