PrzepisUpiekłam obłędnie czekoladowe ciasto. Nawet teściowa nie zgadła głównego składnika

Upiekłam obłędnie czekoladowe ciasto. Nawet teściowa nie zgadła głównego składnika

Zupy, sałatki, przekąski, a nawet desery. Buraki są bardzo zdrowe i stanowią świetną bazą do wielu potraw. Jak gotować buraki, by nie straciły koloru?

Czekoladowe ciasto z czerwonym burakiem
Czekoladowe ciasto z czerwonym burakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Burak należy do warzyw, które jada się na całym świecie. Jest bogaty w witaminy, minerały i substancje, które wzmacniają odporność organizmu, jak np. betalainy, saponiny czy związki fenolowe. Regularne spożywanie tego warzywa przynosi korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim burak ma działanie antyoksydacyjnie, oczyszczające, wzmacniające. Stanowi doskonałe wsparcie w funkcjonowaniu jelit, poprawia pracę wątroby i nerek. Na wyróżnienie zasługują również znajdujące się w nim pektyny, przyczyniające się do eliminowania szkodliwych metali ciężkich.

Z buraka można zrobić wiele smacznych potraw, jak choćby pyszne zupy - barszcz czerwony i ukraiński, krem z buraka lub orzeźwiający chłodnik. Popularnością cieszy się carpaccio z buraka, sałatki oraz efektowne terrine. Coraz częściej to zdrowe warzywo wykorzystuje się do przyrządzenia deseru. To doskonały pomysł, ponieważ burak sam w sobie ma słodki smak, idealnie się komponuje z kakao i czekoladą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka na miarę eleganckiej restauracji. Potrzebujesz do niej swojskiego buraka

Jak gotować buraki?

Buraki najlepiej gotować w całości, wraz ze skórą - dzięki temu można zapewnić im ochronę koloru (nie tracą dużej ilości soku) oraz smaku. Przed gotowaniem powinniśmy je najpierw starannie umyć. Podczas gotowania zalewamy buraki dużą ilością wody, by przykryła warzywa.

Buraki gotujemy mniej więcej godzinę na małym ogniu, sprawdzając co jakiś czas, czy są już miękkie. Miękkie buraki wyjmujemy z garnka, studzimy i obieramy ze skóry.

Przepisy na dania z gotowanymi burakami

Jeśli szukasz inspiracji na pyszne potrawy z gotowanych buraków, znajdziesz je na naszej liście przepisów – od słodkości po zupy.

Czekoladowe ciasto z buraków czerwonych

Składniki:

  • 30 g kakao,
  • 20 g gorzkiej czekolady,
  • 110 g drobnego cukru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g startych ugotowanych buraków,
  • 150 g masła lub margaryny,
  • 3 duże jajka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Godzinę przed pieczeniem ciasta wyjmij margarynę i jajka z lodówki. Umyj buraki i włóż do garnka, a następnie zalej wodą. Gotuj pod przykrywką około 50 minut do czasu, aż staną się miękkie. Ostudź buraki i obierz je ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  2. Jajka, cukier i miękką margarynę ubij w misce do połączenia składników. Mąkę, kakao, proszek i sodę przesiej do miski z ubitymi jajkami, dodaj startą na tarce z małymi oczkami czekoladę oraz buraki. Zmiksuj całość w mikserze.
  3. Przygotuj formę do ciasta o średniej wielkości - np. 15/30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia i wylej ciasto. Nagrzej piekarnik do 170 stopni - najlepiej z termoobiegiem. Piecz ciasto około 50 minut do uzyskania suchego patyczka.
Buraki to świetna baza pod ciasto
Buraki to świetna baza pod ciasto© Adobe Stock | Daria Puchalska

Hummus z burakiem

Składniki:

  • 350 g ciecierzycy w puszce,
  • 2 duże gotowane buraki,
  • 4 łyżki pasty tahini,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ¼ łyżeczki soli morskiej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. W blenderze umieść odsączoną ciecierzycę, dodaj kilka łyżek zimnej wody oraz czosnek. Miksuj przez pół minuty. Następnie dodaj pastę tahini, pokrojone na części buraki, sok z cytryny, sól i olej rzepakowy. Zblenduj na gładką masę.
  2. Przed podaniem możesz udekorować natką pietruszki lub sezamem.
Hummus nie zawsze musi być zrobiony ciecierzycy
Hummus nie zawsze musi być zrobiony ciecierzycy© Adobe Stock

Szwedzka sałatka z burakiem

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g buraków gotowanych,
  • 150 g ogórków konserwowych,
  • 30 g majonezu,
  • 40 g jogurtu naturalnego,
  • 50 g cebuli czerwonej,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Buraki ugotuj w dużym garnku bez obierania. Po ugotowaniu ostudź, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
  2. Następnie pokrój jajka, ogórki i cebulę.
  3. Całość dopraw do smaku majonezem, jogurtem naturalnym i przyprawami.
Ta sałatka z burakiem pochodzi ze Szwecji
Ta sałatka z burakiem pochodzi ze Szwecji© Adobe Stock

Terrine z burakiem

Składniki:

  • 2 duże ugotowane buraki,
  • 150 g serka koziego,
  • 150 g serka naturalnego,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek,
  • 1 łyżka pestki dyni.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj buraki, obierz je ze skóry, gdy ostygną i pokrój w cienkie plasterki. Połącz ser kozi z jogurtem naturalnym, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Wymieszaj. Rozdrobnij pestki dyni i dodaj do masy. Żelatynę zalej ciepłą wodą i poczekaj, aż się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z serko-jogurtem, a następie odstaw na kilka minut do lodówki, aż lekko stężeje.
  2. Podłużną foremkę wyłóż folią spożywczą tak, by wystawała poza boki formy (będzie potrzebna do zawinięcia całości). Dno i boki formy wyłóż cienkimi plastrami buraka w taki sposób, żeby lekko na siebie zachodziły. Posmaruj pierwszą warstwę masą serowo-jogurtową i ułóż na niej kolejną warstwę z plastrów buraka, posmaruj serkiem i ponownie powtórz obie czynności. W ten sposób utwórz warstwy ze wszystkich posiadanych składników, pamiętając, że na samej górze muszą znaleźć się buraki. Na koniec zamknij terrinę pozostawioną po bokach folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.
  3. Przed podaniem wyjmij terrinę z folii, odkrywając górne warstwy folii przykładając talerz do formy i obracając ją do góry nogami. Gdy terrina wyląduje na talerzu, usuń resztę folii.
Terrine z buraka to interesujący zamiennik klasycznej wersji
Terrine z buraka to interesujący zamiennik klasycznej wersji© Adobe Stock

Krem z buraków

Składniki:

  • 300 g buraków,
  • 750 ml bulionu (lub opcjonalnie wody),
  • 2 ziemniaki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół cebuli,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • rozmaryn.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zagotuj bulion lub wodę. W tym czasie obierz ze skóry buraki oraz ziemniaki i pokrój je na mniejsze kawałki. Do zagotowanego bulionu dodaj warzywa, wrzuć liść laurowy, pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj całość do czasu, aż warzywa będą miękkie, w międzyczasie dodając pieprz i sól.
  2. Gdy warzywa będą odpowiedniej miękkości wyłącz zupę, ostudź ją i zblenduj. Całość delikatnie polej oliwą i udekoruj gałązką rozmarynu.
Z buraka można zrobić zupę krem
Z buraka można zrobić zupę krem© Adobe Stock
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
burakiwarzywaprzepisy

Wybrane dla Ciebie