PoradySąsiadka od lat trzyma cukier w lodówce. Odkąd dowiedziałem się dlaczego, też tak robię

Sąsiadka od lat trzyma cukier w lodówce. Odkąd dowiedziałem się dlaczego, też tak robię

Cukier w lodówce - Pyszności; foto: Canva
Cukier w lodówce - Pyszności; foto: Canva
30.03.2023 15:32

Cukier to produkt, który do zachowania odpowiedniej konsystencji i trwałości, potrzebuje miejsca suchego i zacienionego. A co jeśli powiemy ci, że mimo wszystko warto umieścić jakąś jego część w lodówce? Brzmi jak absurd? To przeczytaj o argumencie, który sprawi, że wzorem wielu innych osób już wkrótce umieścisz kilka kostek cukru na półce chłodziarki. 

Chociaż lodówka to wynalazek, który niewątpliwie zmienił oblicze zarówno gastronomii, jak i wszystkich ludzi, to nie każdy produkt zyska na przechowywaniu w niej. Chłodziarka oznacza bowiem wilgoć, która źle wpływa na smak i trwałość części popularnych artykułów. Ziemniaki, ogórki, cebula czy inne dojrzewające warzywa i owoce zaczną w lodówce szybciej gnić; pieczywo stanie się czerstwe, a miód zgęstnieje. A co z cukrem?

Cukier w lodówce - Pyszności; foto: Canva
Cukier w lodówce - Pyszności; foto: Canva

Tu odpowiedź również nie zaskakuje, i jeśli myślałeś, że przeczytasz tu o jakimś rewolucyjnym naukowym odkryciu pod tytułem "zimny cukier jest mniej szkodliwy", to niestety musimy cię wyprowadzić z błędu. Ten produkt również nie powinien być przechowywany w lodówce, bo wilgoć sprawi, że szybko stanie się on potwornie grudkowaty. Jednocześnie jednak to, co jest argumentem przeciwko trzymaniu cukru w lodówce, może być też argumentem za tym, żeby jednak to zrobić.

Cukier w lodówce. Czy ktoś tu oszalał?

Musimy przyznać, że kiedy po raz pierwszy zobaczyliśmy u sąsiadki cukier w lodówce, uznaliśmy, że z całą pewnością musiała włożyć go tam z roztargnienia. Nic bardziej mylnego. To po prostu genialny patent, który sprawi, że choć cukier będzie już do niczego, to wszystkie pozostałe produkty dużo na tym zyskają. 

Cukier w lodówce - Pyszności; foto: Canva
Cukier w lodówce - Pyszności; foto: Canva

Przyczyną tego, że cukier po włożeniu do lodówki staje się grudowaty i twardy, jest to, że artykuł ten bardzo szybko pochłania wilgoć z otoczenia. To samo dotyczy innych sypkich produktów, takich jak kawa czy soda oczyszczona. Okazuje się więc, że pojemnik z cukrem ulokowany na półce lodówki sprawi, że nadmiar wilgoci zostanie zaabsorbowany, a — co za tym idzie — rozwój drobnoustrojów na pozostałych produktach zostanie ograniczony. 

Cukier w lodówce ma jeszcze jedną zaletę: wraz z wilgocią, wchłonie też zapachy, których przecież w chłodziarce nie brakuje. Podobnymi właściwościami wykazuje się też inny niepozorny produkt, który na pewno znajduje się w twojej kuchni: gąbka do naczyń. Pamiętaj jednak, że musi być ona nowa i nieużywana; inaczej efekt będzie dokładnie odwrotny.

Obejrzyj też ten filmik z przepisem na włoską kanapkę na ciepło w rozmiarze XXL. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także