Pojedynek na schabowe: Kuroń vs. Gessler! Poznaj przepisy i wybierz najlepszy

Schabowy to jedno z tradycyjnych dań polskich, które zna każdy z nas. Jak się jednak okazuje, istnieje wiele sposobów przygotowania, dzięki którym możemy udoskonalić smak przygotowywanej potrawy. Jak to zrobić?

Wystarczy, że wykorzystasz sposób na przygotowanie schabowego według Magdy Gessler lub Macieja Kuronia. Koniecznie daj nam znać, która propozycja przypadła Ci bardziej do gustu ?

#1 Schabowy Magdy Gessler

Jeśli zależy Ci na tym, aby Twój schabowy był bardzo kruchy i delikatny, wykorzystaj recepturę znanej restauratorki. W czym tkwi sekret schabowych Magdy Gessler? Otóż niekwestionowana królowa kuchni moczy mięso w mleku i cebuli. Szczegółową instrukcję znajdziesz poniżej.

SKŁADNIKI:

  • 360 g schab
  • 400 ml mleko
  • 1 cebula
  • 2 jajka (panierka)
  • bułka tarta i mąka pszenna (panierka)
  • sól i pieprz (według uznania)
  • smalec (do smażenia)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Zgodnie z recepturą Magdy Gessler z 1 kg schabu powinno wyjść 4 kotlety – wielkości talerza. Przed rozbiciem mięsa, należy usunąć żyłki, które nie tylko mogą utrudniać równomierne rozbicie, ale też w trakcie smażenia, mięso może się kurczyć i zawijać.
  2. Kiedy kotlety będą ją roztłuczone, odłóż je na chwilę na bok.
  3. Następnie zajmij się cebulą i pokrój ją w piórka. W misce ułóż na przemian mięso – cebula – mięso-cebula. Powstałego przekładańca zalej mlekiem i przykryj. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
  4. Wyjmij schabowe z zalewy i osusz je dokładnie. Następnie dopraw solą i pieprzem. Po czym stwórz panierkę, obtaczając mięso w mące, jajku i bułce tartej.
  5. Na patelni umieść smalec i kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę, zacznij smażyć schabowe. To wszystko!

#2 Schabowy Macieja Kuronia

Jeśli z kolei zależy Ci, aby Twój schabowy był soczysty i aromatyczny, koniecznie musisz wypróbować recepturę Macieja Kuronia. Tu również kluczową rolę ogrywa zalewa z mleka, w której powinniśmy trzymać nasze mięso całą dobę! Szczegóły znajdziesz poniżej.

SKŁADNIKI:

  • kotlety schabowe (ilość według uznania)
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnek
  • 1 łyżeczka majeranek
  • 1 szklanka mleko
  • mąka i bułka tarta (panierka)
  • sól i pieprz (według uznania)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Cały proces rozpocznij od rozbicia mięsa na cienkie kotlety.
  2. Następnie połącz ze sobą zmiażdżony czosnek, sól, pieprz oraz majeranek.
  3. Powstałą mieszankę wetrzyj z obu stron w każdy kawałek mięsa. Ułóż kotlety w większym naczyniu i zalej je mlekiem. Trzymaj w zalewie przez 24 godziny.
  4. Po tym czasie nadmiar zalewy przelej do innego naczynia. Dodaj jajka i połącz produkty przy pomocy trzepaczki. Następnie obtocz kotlety najpierw w mące, potem w mleku i jajkach, a na koniec w bułce tartej.
  5. Smaż na oleju. Gotowe!

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×