Śledzie ze śliwkami pokochasz od pierwszego kęsa. Smakują jak wygrana na loterii
Wigilia to dla mnie okazja do spróbowania śledzi w wielu różnych wariantach. Lubię je degustować zarówno w wersji z przyprawami korzennymi, jak i z ostrymi dodatkami, na przykład w sosie curry. Tradycyjną przekąskę podaję w gustownych słoiczkach, które są nie tylko ozdobą stołu, ale mają także wymiar praktyczny. Gdy coś zostanie, wystarczy zakręcić słoik i schować do lodówki.
Śledzie ze śliwkami w sosie pomidorowym to świetny wybór dla osób, które gustują w zrównoważonych smakach i aromatycznych dodatkach. Ostry smak ryby łagodzi słodycz suszonych owoców, a całość dopełnia słodko-ostry smak cebuli konfitowanej. Przekąska jest odpowiednia do spożycia na drugi dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze
Suszone owoce na Wigilię – znaczenie symboliczne
Wiele potraw wigilijnych zawiera dodatek suszonych owoców, na przykład śliwek, moreli czy jabłek. Te składniki nie tylko podnoszą walory smakowe dań, deserów i napojów. Towarzyszy im także symbolika, związana z motywem życia i śmierci. Owoce są symbolem dostatku i płodności. Ususzone – zamierają na chwilę, by potem odrodzić się na nowo. Dodane do potraw lub gotowane w gorącej wodzie jako kompot z suszu, odzyskują wigor, a ich aromat jest jeszcze piękniejszy niż przed ususzeniem.
Suszone śliwki, nawiązujące do cyklu życia i śmierci, pojawiały się również jako pokarm dla zmarłych. Były składane jak ofiara dla bogów lub zmarłych przodków, aby zaznali oni spokoju po śmierci i czuwali nad bliskimi, którzy o nich pamiętają.
Przepis na śledzie ze śliwkami
Do przekąski możesz wykorzystać śledzie z solanki lub z oleju. Te pierwsze musisz wymoczyć wcześniej w wodzie lub mleku. Filety z oleju opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Składniki:
- 5 płatów śledziowych z solanki lub oleju,
- 2 cebule czerwone,
- 50 g suszonych śliwek,
- 100 ml koncentratu pomidorowego,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
- 2 liście laurowe,
- 1 mała łyżeczka gorczycy,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarna pieprzu.
Wykonanie:
- Wymoczone śledzie pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż cebulę pokrojoną w pióra.
- Suszone śliwki pokrój w paski.
- Gdy cebula na patelni zmięknie, dodaj pokrojone śliwki, miód i przyprawy.
- W słoiku ułóż warstwowo po kilka kawałków śledzi i kilka łyżek dodatków z patelni.
- Pozostaw do ostygnięcia i schowaj do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Lista dodatków do śledzi ze śliwkami
Jeśli chcesz, aby sos miał większą kwasowość, dodaj łyżkę octu balsamicznego. W tej przystawce świetnie sprawdzą się także przyprawy korzenne, takie jak: cynamon, goździki czy anyż. Masz ochotę na ziołowy dodatek? Wrzuć łyżeczkę suszonego majeranku lub gałązkę rozmarynu.