Śledzie ze śliwkami pokochasz od pierwszego kęsa. Smakują jak wygrana na loterii

Wigilia to dla mnie okazja do spróbowania śledzi w wielu różnych wariantach. Lubię je degustować zarówno w wersji z przyprawami korzennymi, jak i z ostrymi dodatkami, na przykład w sosie curry. Tradycyjną przekąskę podaję w gustownych słoiczkach, które są nie tylko ozdobą stołu, ale mają także wymiar praktyczny. Gdy coś zostanie, wystarczy zakręcić słoik i schować do lodówki.

Do śledzi ze śliwkami możesz dodać przyprawy korzenne, np. anyżDo śledzi ze śliwkami możesz dodać przyprawy korzenne, np. anyż
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Śledzie ze śliwkami w sosie pomidorowym to świetny wybór dla osób, które gustują w zrównoważonych smakach i aromatycznych dodatkach. Ostry smak ryby łagodzi słodycz suszonych owoców, a całość dopełnia słodko-ostry smak cebuli konfitowanej. Przekąska jest odpowiednia do spożycia na drugi dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Suszone owoce na Wigilię – znaczenie symboliczne

Wiele potraw wigilijnych zawiera dodatek suszonych owoców, na przykład śliwek, moreli czy jabłek. Te składniki nie tylko podnoszą walory smakowe dań, deserów i napojów. Towarzyszy im także symbolika, związana z motywem życia i śmierci. Owoce są symbolem dostatku i płodności. Ususzone – zamierają na chwilę, by potem odrodzić się na nowo. Dodane do potraw lub gotowane w gorącej wodzie jako kompot z suszu, odzyskują wigor, a ich aromat jest jeszcze piękniejszy niż przed ususzeniem.

Suszone śliwki, nawiązujące do cyklu życia i śmierci, pojawiały się również jako pokarm dla zmarłych. Były składane jak ofiara dla bogów lub zmarłych przodków, aby zaznali oni spokoju po śmierci i czuwali nad bliskimi, którzy o nich pamiętają.

Przepis na śledzie ze śliwkami

Do przekąski możesz wykorzystać śledzie z solanki lub z oleju. Te pierwsze musisz wymoczyć wcześniej w wodzie lub mleku. Filety z oleju opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych z solanki lub oleju,
  • 2 cebule czerwone,
  • 50 g suszonych śliwek,
  • 100 ml koncentratu pomidorowego,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 mała łyżeczka gorczycy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna pieprzu.

Wykonanie:

  1. Wymoczone śledzie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż cebulę pokrojoną w pióra.
  3. Suszone śliwki pokrój w paski.
  4. Gdy cebula na patelni zmięknie, dodaj pokrojone śliwki, miód i przyprawy.
  5. W słoiku ułóż warstwowo po kilka kawałków śledzi i kilka łyżek dodatków z patelni.
  6. Pozostaw do ostygnięcia i schowaj do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Lista dodatków do śledzi ze śliwkami

Jeśli chcesz, aby sos miał większą kwasowość, dodaj łyżkę octu balsamicznego. W tej przystawce świetnie sprawdzą się także przyprawy korzenne, takie jak: cynamon, goździki czy anyż. Masz ochotę na ziołowy dodatek? Wrzuć łyżeczkę suszonego majeranku lub gałązkę rozmarynu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej