PrzepisDania główneNieziemski ser w chrupiącej panierce. Obiad ekspresowy - znika z talerza tak szybko, jak się pojawia

Nieziemski ser w chrupiącej panierce. Obiad ekspresowy - znika z talerza tak szybko, jak się pojawia

Smażony ser- Pyszności/ źródło: Canva
Smażony ser- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa
26.01.2023 10:00

Pyszny, rozpływający się smażony ser w chrupiącej panierce to najlepszy pomysł na błyskawiczny obiad. Po 10 minutach ląduje na talerzu.

Pomysł na tani obiad

Wracasz do domu po całym dniu pracy, zmęczony i głodny. Nie każdy ma ochotę wtedy przygotowywać skomplikowane potrawy i długo czekać na upieczenie mięsa. Moja mama miała genialne rozwiązanie w takiej sytuacji. Ser w panierce to prawdziwa rozpusta - jest dość kaloryczny, ale niesamowicie smaczny. Ciągnący się ser wypełnia nasze brzuchy dużą dawką radości i smaku, a przygotowanie takich kotletów zajmuje nie więcej niż 10 minut. Ostrzegamy - z talerza znika jeszcze szybciej.

Taki ser świetnie smakuje z sosem tatarskim, odrobiną żurawiny, sosem czosnkowym lub frytkami. Ten czeski klasyk od lat cieszy się ogromną popularnością u naszych sąsiadów- czas, aby zagościł w naszej kuchni.

Smażony ser

Składniki:

  • 400 gramów sera żółtego w kawałku
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • olej
  • ulubione dodatki

Sposób przygotowania:

Ser pokrój w plastry o grubości około 1,5-2 cm. Obtocz je po kolei w mące, rozkłóconych jajkach oraz bułce tartej. Następnie ponownie zanurz je w jajku i bułce. Dociśnij dobrze panierkę, aby przywarła do sera. Na patelni rozgrzej warstwę oleju i smaż kotlety z obu stron, aż panierka apetycznie się zarumieni. Usmażony ser odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami. Sam ser może być również świetną "wkładką" do domowych burgerów.

Smacznego!

Smażony ser- Pyszności/ źródło: Canva
Smażony ser- Pyszności/ źródło: Canva

Przepis na wyjątkowe ziemniaki z mięsem mielonym znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także