PrzepisTa surówka z czerwonej kapusty jest 100 razy lepsza od klasycznej. Wystarczy dodać nietypowy owoc

Ta surówka z czerwonej kapusty jest 100 razy lepsza od klasycznej. Wystarczy dodać nietypowy owoc

Surówka z czerwonej kapusty - Pyszności; Foto Canva.com
Surówka z czerwonej kapusty - Pyszności; Foto Canva.com
23.12.2022 08:40

Staramy się, by podczas naszego obiadu nigdy nie zabrakło warzyw. Podajemy je w formie gotowanej lub jako surówkę. Czasami ciężko jest znaleźć takie rozwiązanie, które będzie pasowało do każdego dania. Jest tu jednak świetna opcja. To surówka z czerwonej kapusty. Ta receptura jest zdecydowanie lepsza od klasycznej.

Surówka z czerwonej kapusty - dodatek tego owocu podkreśla jej smak

Jest naprawdę sporo możliwości podkreślania smaku i aromatu konkretnych dań. Dotyczy to również surówek. Jeśli surówka z czerwonej kapusty często gości w Twoim menu, to możesz podkreślić jej smak poprzez dodanie pewnego owocu. Będzie to świeża i soczysta propozycja do niemal wszystkich dań obiadowych. W smaku będzie wyczuwalna słodycz, kwasowość, a sama kapusta będzie chrupiąca. A wszystko dzięki pomarańczy. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że wszystkie składniki są dostępne na wyciągnięcie ręki, a surówka dostarczy solidną porcję witamin dla całej rodziny.

Czerwona kapusta - Pyszności; Foto: Canva.com
Czerwona kapusta - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty?

To bardzo proste. Pokrojenie, połączenie i doprawienie wszystkich składników zajmie około 30 minut. Gwarantujemy, że będziecie chcieli powracać do tego rozwiązania, przy każdej nadarzającej się okazji. Zobacz, jak przygotować tę smaczną surówkę.

Składniki:

  • 300 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • jabłko
  • pomarańcza
  • kilka orzechów włoskich
  • łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Zobacz, jak prosta w przygotowaniu jest surówka z czerwonej kapusty. Rozpoczynamy od poszatkowania czerwonej kapusty. Następnie wsypujemy ją do miski i przystępujemy do krojenia pozostałych składników. Pomarańczę obieramy i następnie nożem wycinamy kawałki miąższu pomiędzy błonkami. Pozostałą część ściskamy ręką nad kapustą i wyciskamy tyle soku, ile się da. Teraz mieszamy oliwę i ocet jabłkowy i dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kawałki pomarańczy i pokrojone obrane jabłko oraz orzechy.

Pomarańcze - Pyszności; Foto: Canva.com
Pomarańcze - Pyszności; Foto: Canva.com

Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do przegryzienia. Opcjonalnie, możesz udekorować surówkę natką pietruszki lub kolendrą.

Szał świątecznych przygotowań trwa w najlepsze. Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować roladę z karpia z parmezanem, pietruszką i chrzanem:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także