Takie grzybki robiło się przed wojną. Przepis znalazłam w szufladzie prababci

Przez moją kuchnię przewinęły się dziesiątki słoiczków z marynowanymi grzybami z różnych przepisów. Jednak to receptura mojej prababci pozostałą bezkonkurencyjna. Podczas porządków znalazłam w jej szafce wysłużoną książkę, a w niej najlepszy przepis na grzyby w occie. Od tamtej pory nie robię ich inaczej.

Grzybki w occieGrzybki w occie
Źródło zdjęć: © Canva, Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Lasy obfitują teraz w duże ilości grzybów. Warto zadbać o to, by zachować ich smak na dłużej. Poza standardowym suszeniem robię również przetwory. Grzybki w occie to nieoceniona przekąska na imprezy, dodatek do sałatek czy po prostu przysmak na kolację. Przygotowana według przepisu ze starej książki kucharskiej nie ma sobie równych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Grzybki w occie z przepisu prababci

Książki kucharskie nie są wcale odkryciem ostatnich lat. Już w poprzednim stuleciu powstawały zbiory przepisów na dania, którymi później gospodynie raczyły swoich domowników i gości. W czeluściach kuchennych pamiątek znalazłam książkę wydaną w 1935 roku przez Instytut Gospodarstwa Domowego w Warszawie. Na wysłużonych stronach znajdował się zbiór przepisów i wskazówek dotyczących marynowania w occie.

Zbiór przepisów sprzed lat
Zbiór przepisów sprzed lat © Pyszności

Moją uwagę przykuły od razu grzybki w occie. To właśnie według tej receptury przygotowywała je moja prababcia, uważana w rodzinie za królową przetworów. Po grzybobraniu wypróbowałam ten przepis i od razu przepadłam - lepszych grzybów w occie nie znajdziesz.

Składniki:

  • 2 kg grzybów średnich i drobnych (borowiki, rydze, opieńki),
  • 15 dkg cebuli szalotki,
  • 3 dkg pieprzu,
  • 1 dkg ziela angielskiego,
  • 3 dkg liści bobkowych (laurowych),
  • ocet 6 proc.
Najlepsza zalewa do marynowanych grzybów
Najlepsza zalewa do marynowanych grzybów © Canva | androsov58

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść z piasku. W przypadku rydzów odetnij trzony.
  2. Cebulę obierz, przyprawy opłucz.
  3. Grzyby ułóż w garnku, dodaj cebulę, przyprawy i duś na wolnym ogniu, by sok wyparował.
  4. Ocet zagotuj i ostudź.
  5. Grzyby przełóż do słoika wraz z cebulą i przyprawami. Zalej octem tak, by w całości je przykryć.

Zawiąż papierem pergaminowym i odstaw do konserwowania. Takie grzyby mogą spędzić w spiżarce na spokojnie cały rok, ale znikają zdecydowanie szybciej. Marynowane grzyby to nie tylko idealna przystawka na stół. Można je dodawać do sałatek, makaronów, czy jako dodatek do mięsnych pieczeni. Ich wszechstronność pozwala na różnorodne zastosowanie w kulinariach, co czyni je niezastąpionym składnikiem w każdej domowej spiżarni. Smacznego!

Książka z przepisami sprzed lat
Książka z przepisami sprzed lat © Pyszności

Pasteryzacja grzybów

Pasteryzacja to sposób na utrzymanie świeżości grzybów na dłużej. Aby grzyby zachowały swój smak i aromat, słoiki z grzybami należy gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Pozwala to zachować wszystkie wartości odżywcze i zapobiega psuciu się przetworów.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega