Takie grzybki robiło się przed wojną. Przepis znalazłam w szufladzie prababci
Przez moją kuchnię przewinęły się dziesiątki słoiczków z marynowanymi grzybami z różnych przepisów. Jednak to receptura mojej prababci pozostałą bezkonkurencyjna. Podczas porządków znalazłam w jej szafce wysłużoną książkę, a w niej najlepszy przepis na grzyby w occie. Od tamtej pory nie robię ich inaczej.
31.10.2024 08:34
Lasy obfitują teraz w duże ilości grzybów. Warto zadbać o to, by zachować ich smak na dłużej. Poza standardowym suszeniem robię również przetwory. Grzybki w occie to nieoceniona przekąska na imprezy, dodatek do sałatek czy po prostu przysmak na kolację. Przygotowana według przepisu ze starej książki kucharskiej nie ma sobie równych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grzybki w occie z przepisu prababci
Książki kucharskie nie są wcale odkryciem ostatnich lat. Już w poprzednim stuleciu powstawały zbiory przepisów na dania, którymi później gospodynie raczyły swoich domowników i gości. W czeluściach kuchennych pamiątek znalazłam książkę wydaną w 1935 roku przez Instytut Gospodarstwa Domowego w Warszawie. Na wysłużonych stronach znajdował się zbiór przepisów i wskazówek dotyczących marynowania w occie.
Moją uwagę przykuły od razu grzybki w occie. To właśnie według tej receptury przygotowywała je moja prababcia, uważana w rodzinie za królową przetworów. Po grzybobraniu wypróbowałam ten przepis i od razu przepadłam - lepszych grzybów w occie nie znajdziesz.
Składniki:
- 2 kg grzybów średnich i drobnych (borowiki, rydze, opieńki),
- 15 dkg cebuli szalotki,
- 3 dkg pieprzu,
- 1 dkg ziela angielskiego,
- 3 dkg liści bobkowych (laurowych),
- ocet 6 proc.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść z piasku. W przypadku rydzów odetnij trzony.
- Cebulę obierz, przyprawy opłucz.
- Grzyby ułóż w garnku, dodaj cebulę, przyprawy i duś na wolnym ogniu, by sok wyparował.
- Ocet zagotuj i ostudź.
- Grzyby przełóż do słoika wraz z cebulą i przyprawami. Zalej octem tak, by w całości je przykryć.
Zawiąż papierem pergaminowym i odstaw do konserwowania. Takie grzyby mogą spędzić w spiżarce na spokojnie cały rok, ale znikają zdecydowanie szybciej. Marynowane grzyby to nie tylko idealna przystawka na stół. Można je dodawać do sałatek, makaronów, czy jako dodatek do mięsnych pieczeni. Ich wszechstronność pozwala na różnorodne zastosowanie w kulinariach, co czyni je niezastąpionym składnikiem w każdej domowej spiżarni. Smacznego!
Pasteryzacja grzybów
Pasteryzacja to sposób na utrzymanie świeżości grzybów na dłużej. Aby grzyby zachowały swój smak i aromat, słoiki z grzybami należy gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Pozwala to zachować wszystkie wartości odżywcze i zapobiega psuciu się przetworów.