Teściowa podpowiedziała, w jakiej temperaturze piec udka. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, a skórka chrupiąca

Każdy ma w rodzinie kogoś, kto zna kulinarne triki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Tym razem niezawodną radą podzieliła się teściowa – i trzeba przyznać, że efekt przeszedł oczekiwania. Okazuje się, że sekret idealnych udek z kurczaka wcale nie tkwi w skomplikowanej marynacie, ale w… odpowiedniej temperaturze pieczenia.

Udka z kurczaka należy piec w 180 stopniach CelsjuszaUdka z kurczaka należy piec w 180 stopniach Celsjusza
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock

Pieczone mięso łatwo przesuszyć, jeśli ustawimy piekarnik zbyt wysoko, albo sprawić, że skórka będzie gumowa, gdy temperatura okaże się za niska. Dlatego właśnie wskazówka teściowej jest bezcenna. Udka z kurczaka najlepiej piec w 180 stopniach Celsjusza – wtedy mięso w środku pozostaje soczyste, a skórka staje się złocista i chrupiąca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiszące udka z kurczaka z pieczonymi warzywami. Mięso wyjdzie soczyste jak nigdy

Na ile stopni ustawić piekarnik przy pieczeniu udek?

Teściowa miała absolutną rację – sekret idealnych udek z kurczaka tkwi w odpowiedniej temperaturze. Najlepiej piec je w 180 stopniach Celsjusza. To złoty środek: mięso w środku powoli dochodzi i pozostaje soczyste, a skórka zdąży się pięknie zrumienić i stać chrupiąca.


Dlaczego nie wyżej? Zbyt wysoka temperatura, np. 200-220 stopni Celsjusza, sprawi, że skórka szybko się przypali, a wnętrze pozostanie surowe lub wyschnie. Z kolei przy 160 stopniach mięso co prawda upiecze się w środku, ale skórka będzie gumowa i bez apetycznego koloru.

Prosty sposób na idealne udka

Zrobienie perfekcyjnych udek z kurczaka wcale nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości.

  1. Przygotowanie mięsa – zaczynam od umycia i dokładnego osuszenia udek ręcznikiem papierowym. Dzięki temu przyprawy dobrze się do nich przykleją, a skórka podczas pieczenia będzie chrupiąca.
  2. Przyprawy – nacieram mięso mieszanką ulubionych dodatków. Najlepiej sprawdza się sól, pieprz, papryka słodka lub ostra, czosnek granulowany i majeranek. Jeśli mam ochotę na wersję bardziej aromatyczną, dodaję też curry albo szczyptę chili.
  3. Marynowanie – choć nie jest to obowiązkowe, warto odstawić udka na minimum 30 minut (a najlepiej całą noc) do lodówki. Dzięki temu smaki dobrze przenikną mięso.
  4. Pieczenie – układam udka w naczyniu żaroodpornym, skrapiam je odrobiną oliwy z oliwek i dorzucam kilka ząbków czosnku w łupinach oraz gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut.
  5. Dodatkowy trik – w połowie pieczenia polewam mięso sosem, który zebrał się na dnie naczynia. Dzięki temu udka są jeszcze bardziej soczyste i pełne smaku.

Po wyjęciu z piekarnika wystarczy dać im kilka minut "odpoczynku", a później można podawać je z ziemniakami, ryżem albo świeżą sałatką. Efekt? Złocista, chrupiąca skórka i mięso, które samo odchodzi od kości.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat