Teściowa podpowiedziała, w jakiej temperaturze piec udka. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, a skórka chrupiąca

Każdy ma w rodzinie kogoś, kto zna kulinarne triki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Tym razem niezawodną radą podzieliła się teściowa – i trzeba przyznać, że efekt przeszedł oczekiwania. Okazuje się, że sekret idealnych udek z kurczaka wcale nie tkwi w skomplikowanej marynacie, ale w… odpowiedniej temperaturze pieczenia.

Udka z kurczaka należy piec w 180 stopniach CelsjuszaUdka z kurczaka należy piec w 180 stopniach Celsjusza
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock

Pieczone mięso łatwo przesuszyć, jeśli ustawimy piekarnik zbyt wysoko, albo sprawić, że skórka będzie gumowa, gdy temperatura okaże się za niska. Dlatego właśnie wskazówka teściowej jest bezcenna. Udka z kurczaka najlepiej piec w 180 stopniach Celsjusza – wtedy mięso w środku pozostaje soczyste, a skórka staje się złocista i chrupiąca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiszące udka z kurczaka z pieczonymi warzywami. Mięso wyjdzie soczyste jak nigdy

Na ile stopni ustawić piekarnik przy pieczeniu udek?

Teściowa miała absolutną rację – sekret idealnych udek z kurczaka tkwi w odpowiedniej temperaturze. Najlepiej piec je w 180 stopniach Celsjusza. To złoty środek: mięso w środku powoli dochodzi i pozostaje soczyste, a skórka zdąży się pięknie zrumienić i stać chrupiąca.


Dlaczego nie wyżej? Zbyt wysoka temperatura, np. 200-220 stopni Celsjusza, sprawi, że skórka szybko się przypali, a wnętrze pozostanie surowe lub wyschnie. Z kolei przy 160 stopniach mięso co prawda upiecze się w środku, ale skórka będzie gumowa i bez apetycznego koloru.

Prosty sposób na idealne udka

Zrobienie perfekcyjnych udek z kurczaka wcale nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości.

  1. Przygotowanie mięsa – zaczynam od umycia i dokładnego osuszenia udek ręcznikiem papierowym. Dzięki temu przyprawy dobrze się do nich przykleją, a skórka podczas pieczenia będzie chrupiąca.
  2. Przyprawy – nacieram mięso mieszanką ulubionych dodatków. Najlepiej sprawdza się sól, pieprz, papryka słodka lub ostra, czosnek granulowany i majeranek. Jeśli mam ochotę na wersję bardziej aromatyczną, dodaję też curry albo szczyptę chili.
  3. Marynowanie – choć nie jest to obowiązkowe, warto odstawić udka na minimum 30 minut (a najlepiej całą noc) do lodówki. Dzięki temu smaki dobrze przenikną mięso.
  4. Pieczenie – układam udka w naczyniu żaroodpornym, skrapiam je odrobiną oliwy z oliwek i dorzucam kilka ząbków czosnku w łupinach oraz gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut.
  5. Dodatkowy trik – w połowie pieczenia polewam mięso sosem, który zebrał się na dnie naczynia. Dzięki temu udka są jeszcze bardziej soczyste i pełne smaku.

Po wyjęciu z piekarnika wystarczy dać im kilka minut "odpoczynku", a później można podawać je z ziemniakami, ryżem albo świeżą sałatką. Efekt? Złocista, chrupiąca skórka i mięso, które samo odchodzi od kości.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟