To najlepsze przepisy na święta. Zachwycać się będą nawet wybredni goście

Świąteczne przygotowania nabierają tempa. Chociaż menu opiera się głównie na tradycyjnych potrawach, to warto wprowadzić odrobinę urozmaicenia do świątecznego jadłospisu. Sprawdzone przepisy to gwarancja zadowolenia wszystkich gości.

Sałatka śledziowo-buraczanaSałatka śledziowo-buraczana
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Bulgotanie pierogów z kapustą i grzybami, słodki aromat kutii i intensywny zapach czerwonego barszczu to nieodłączne elementy polskiej Wigilii. Jak co roku, przed świętami Bożego Narodzenia zastanawiamy się, jakie potrawy pojawią się na naszym stole. W tym artykule znajdziesz zbiór przepisów, które pozwolą ci stworzyć wyjątkową wigilijną ucztę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Święta podaj zamiast jabłecznika. Nie zostanie nawet okruszek

Efektowne przystawki

Zanim goście przystąpią do jedzenia smażonych ryb i pierogów, warto przygotować dla nich przekąski. W tej roli znakomicie sprawdzą się choinki z serka śmietankowego na chrupiących krakersach. To bardzo prosta przystawka, która efektownie prezentować się będzie na świątecznym stole.

Tuńczykowe choinki na krakersach
Tuńczykowe choinki na krakersach © Pyszności

Nie może zabraknąć również ryby po grecku. Chociaż z samą Grecją nie ma ona za wiele wspólnego, to od pokoleń cieszy podniebienia Polaków. Delikatne filety białej ryby w połączeniu z warzywami i sosem pomidorowym nigdy nie wyjdą z mody.

Pyszna zupa na Wigilię

Kiedy na stole pojawia się tradycyjna zupa grzybowa, wszyscy od razu sięgają po łyżki. Gęsta, aromatyczna, przygotowana z suszonych grzybów zupa rozgrzeje skutecznie w najmroźniejsze wieczory.

Drugą zupą, która króluje w czasie świąt, jest barszcz wigilijny, najczęściej serwowany z uszkami. Choć przygotowanie domowego barszczu i uszek z grzybami zajmuje trochę czasu, to naprawdę warto.

Można zajadać!
Barszcz czerwony z uszkami © Licencjodawca | Pyszności

Alternatywą dla uszek są paszteciki. Zamiast tradycyjnych prostokątów możesz postawić na urocze gwiazdki z ciasta francuskiego, wypełnione farszem z kiszonej kapusty i grzybów. Taki dodatek przekona do siebie nawet niejadka.

Idealne pierogi wigilijne

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. Z Wigilią najbardziej kojarzą się lepiaki z farszem z kapustą i grzybami. Delikatne, miękkie ciasto na pierogi to klucz do sukcesu. W wersji dla najmłodszych grzyby leśne można zastąpić pieczarkami.

Obok pierogów z kapustą i grzybami warto postawić na stole pierogi ruskie, czyli z ziemniaczano-serowym farszem. Świetnie smakują okraszone cebulą, a i nie brakuje fanów zajadania ich z czerwonym barszczem.

Najlepsze ciasto na pierogi świąteczne
Najlepsze ciasto na pierogi świąteczne © Pyszności

Postaw na ryby

Wśród wigilijnych dań nie może zabraknąć ryb. Ciekawym pomysłem na wigilijne danie jest ryba po japońsku w słodko-kwaśnej zalewie i delikatnym, chrupiącym cieście. Jeśli chcesz zaskoczyć gości nietypową przystawką, postaw na sałatkę śledziową z burakami. Nie tylko świetnie smakuje, ale podana w formie tortu zrobi wrażenie na gościach.

Sałatka śledziowo- buraczana w formie tortu
Sałatka śledziowo-buraczana w formie tortu © Pyszności

Jak zrobić karpia na Wigilię?

Karp to ryba, która na wigilijnym stole zagościła w czasach PRL-u i pojawia się do dziś. Niektórzy nie przepadają za jej smakiem, uważając, że smakuje mułem. Warto odczarować jej wizerunek.

Karp smażony w panierce przekona do siebie niejednego sceptyka. Marynowanie ryby w kawałkach cebuli nadaje jej wyjątkowy smak i aromat. Później wystarczy tylko panierować i smażyć.

Dania na Boże Narodzenie

Pysznym daniem, które zaserwować można zarówno na wigilijną kolację, jak i bożonarodzeniowy obiad są postne gołąbki z kaszą i grzybami. W połączeniu z sosem grzybowym smakują po prostu nieziemsko.

Swoich bliskich możesz zaskoczyć także niecodziennym daniem, jakim jest nieryba po grecku. Zamiast kawałków fileta, pod warzywną pierzynką skrywa się seler.

Palce lizać!
Nieryba po grecku © Licencjodawca | Pyszności

Słodki deser na święta

Nieco zapomnianym ciastem świątecznym jest z kolei najeżony bakaliami keks. Wśród tradycyjnych deserów króluje także sernik, makowiec oraz piernik.

Obok klasycznych deserów i ciast warto postawić również na mniej standardowe propozycje. Hitem w czasie świąt będzie żurawinowa panna cotta

Panna cotta z żurawiną świetnie sprawdzi się na Święta
Panna cotta z żurawiną świetnie sprawdzi się na święta © Pyszności

Przed laty popularnym daniem wigilijnym była słodka zupa migdałowa, przygotowywana na mleku. Klasyczny miodownik warto zastąpić tym z jabłkami, a fanów prostych i szybkich rozwiązań zainteresują choinki z ciasta francuskiego z dodatkiem czekolady.

Wigilijna zupa migdałowa
Wigilijna zupa migdałowa © Pyszności

Sprawdzone przepisy nie tylko zaoszczędzą ci stresu podczas przygotowań, ale przede wszystkim sprawią, że wszyscy goście odejdą od stołu najedzeni i szczęśliwi.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇