To najlepsze przepisy na święta. Zachwycać się będą nawet wybredni goście
Świąteczne przygotowania nabierają tempa. Chociaż menu opiera się głównie na tradycyjnych potrawach, to warto wprowadzić odrobinę urozmaicenia do świątecznego jadłospisu. Sprawdzone przepisy to gwarancja zadowolenia wszystkich gości.
Bulgotanie pierogów z kapustą i grzybami, słodki aromat kutii i intensywny zapach czerwonego barszczu to nieodłączne elementy polskiej Wigilii. Jak co roku, przed świętami Bożego Narodzenia zastanawiamy się, jakie potrawy pojawią się na naszym stole. W tym artykule znajdziesz zbiór przepisów, które pozwolą ci stworzyć wyjątkową wigilijną ucztę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Efektowne przystawki
Zanim goście przystąpią do jedzenia smażonych ryb i pierogów, warto przygotować dla nich przekąski. W tej roli znakomicie sprawdzą się choinki z serka śmietankowego na chrupiących krakersach. To bardzo prosta przystawka, która efektownie prezentować się będzie na świątecznym stole.
Nie może zabraknąć również ryby po grecku. Chociaż z samą Grecją nie ma ona za wiele wspólnego, to od pokoleń cieszy podniebienia Polaków. Delikatne filety białej ryby w połączeniu z warzywami i sosem pomidorowym nigdy nie wyjdą z mody.
Pyszna zupa na Wigilię
Kiedy na stole pojawia się tradycyjna zupa grzybowa, wszyscy od razu sięgają po łyżki. Gęsta, aromatyczna, przygotowana z suszonych grzybów zupa rozgrzeje skutecznie w najmroźniejsze wieczory.
Drugą zupą, która króluje w czasie świąt, jest barszcz wigilijny, najczęściej serwowany z uszkami. Choć przygotowanie domowego barszczu i uszek z grzybami zajmuje trochę czasu, to naprawdę warto.
Alternatywą dla uszek są paszteciki. Zamiast tradycyjnych prostokątów możesz postawić na urocze gwiazdki z ciasta francuskiego, wypełnione farszem z kiszonej kapusty i grzybów. Taki dodatek przekona do siebie nawet niejadka.
Idealne pierogi wigilijne
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. Z Wigilią najbardziej kojarzą się lepiaki z farszem z kapustą i grzybami. Delikatne, miękkie ciasto na pierogi to klucz do sukcesu. W wersji dla najmłodszych grzyby leśne można zastąpić pieczarkami.
Obok pierogów z kapustą i grzybami warto postawić na stole pierogi ruskie, czyli z ziemniaczano-serowym farszem. Świetnie smakują okraszone cebulą, a i nie brakuje fanów zajadania ich z czerwonym barszczem.
Postaw na ryby
Wśród wigilijnych dań nie może zabraknąć ryb. Ciekawym pomysłem na wigilijne danie jest ryba po japońsku w słodko-kwaśnej zalewie i delikatnym, chrupiącym cieście. Jeśli chcesz zaskoczyć gości nietypową przystawką, postaw na sałatkę śledziową z burakami. Nie tylko świetnie smakuje, ale podana w formie tortu zrobi wrażenie na gościach.
Jak zrobić karpia na Wigilię?
Karp to ryba, która na wigilijnym stole zagościła w czasach PRL-u i pojawia się do dziś. Niektórzy nie przepadają za jej smakiem, uważając, że smakuje mułem. Warto odczarować jej wizerunek.
Karp smażony w panierce przekona do siebie niejednego sceptyka. Marynowanie ryby w kawałkach cebuli nadaje jej wyjątkowy smak i aromat. Później wystarczy tylko panierować i smażyć.
Dania na Boże Narodzenie
Pysznym daniem, które zaserwować można zarówno na wigilijną kolację, jak i bożonarodzeniowy obiad są postne gołąbki z kaszą i grzybami. W połączeniu z sosem grzybowym smakują po prostu nieziemsko.
Swoich bliskich możesz zaskoczyć także niecodziennym daniem, jakim jest nieryba po grecku. Zamiast kawałków fileta, pod warzywną pierzynką skrywa się seler.
Słodki deser na święta
Nieco zapomnianym ciastem świątecznym jest z kolei najeżony bakaliami keks. Wśród tradycyjnych deserów króluje także sernik, makowiec oraz piernik.
Obok klasycznych deserów i ciast warto postawić również na mniej standardowe propozycje. Hitem w czasie świąt będzie żurawinowa panna cotta.
Przed laty popularnym daniem wigilijnym była słodka zupa migdałowa, przygotowywana na mleku. Klasyczny miodownik warto zastąpić tym z jabłkami, a fanów prostych i szybkich rozwiązań zainteresują choinki z ciasta francuskiego z dodatkiem czekolady.
Sprawdzone przepisy nie tylko zaoszczędzą ci stresu podczas przygotowań, ale przede wszystkim sprawią, że wszyscy goście odejdą od stołu najedzeni i szczęśliwi.