To najzdrowsze ciasto świąteczne. Dostarcza wielu składników odżywczych
Piernik, sernik, a może makowiec? Biorąc pod uwagę kanoniczne wersje świątecznych ciast, które z nich można uznać za najzdrowsze? Jeden specjał wyróżnia się na tle pozostałych słodkości.
05.12.2023 08:59
Spójrzmy wyłącznie na desery w tradycyjnej formie, tzn. przygotowane bez odchudzonych zamienników. Wśród najczęściej pojawiających się na świątecznych stołach ciast znajdziemy sernik, makowiec oraz piernik. To oczywiście kilka z wielu propozycji, ale przyznać trzeba, że ta trójka wiedzie prym podczas świąt. Które z wymienionych ciast można uznać za najzdrowsze?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najzdrowsze świąteczne ciasto
Prym na chlubnej liście wiedzie aromatyczny piernik. Deser ten jest wypełniony korzennymi przyprawami, które cechują się nie tylko wspaniałym aromatem, ale też posiadają właściwości wspierające funkcjonowanie organizmu: wykazują działanie rozgrzewające, przeciwzapalne, a także przeciwbakteryjne. Warto dodatkowo przygotować ciasto na bazie mąki żytniej lub pełnoziarnistej i z mniejszą ilością cukru.
Wracając do korzennych przypraw i ich właściwości: goździki, na przykład, regulują i poprawiają trawienie, wykazują właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe, a cynamon pomaga w leczeniu zaburzeń pracy układu pokarmowego, a także zwalcza wzdęcia i niestrawność. Kardamon uważa się za jeden z popularniejszych środków wspomagających leczenie problemów trawiennych, podobne działanie wykazuje gałka muszkatołowa.
Czy sernik jest zdrowy? Co z makowcem?
W święta warto cieszyć się smakołykami, jednak to, że w pierniku znajdziemy korzenne przyprawy, nie znaczy, że można objadać się nim bez zahamowań (tak jak czymkolwiek innym). Podobnie jest z innymi ciastami, takimi jak sernik czy makowiec. Oba zawierają w sobie i składniki zdrowe, i niezdrowe.
Zobacz także
Sernik na pewno wyróżnia się wysoką zawartością białka, jednak jest też bogaty w tłuszcze nasycone oraz stanowi źródło cukru i cholesterolu (które można ograniczyć, stawiając na chudy ser czy dodając świeże owoce). Makowiec również należy do wypieków wysokokalorycznych - w 100 gramach tego ziarna jest aż 478 kcal). Mak, choć bardzo zdrowy i wartościowy, jest ciężkostrawny i zaostrza problemy trawienne. Nie jest więc polecany osobom cierpiącym na wrzody i problemy z wątrobą.