Trójkolorowe ciasto musowe. Czekoladowe i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach

Ciasto czekoladowe to coś, czego trudno odmówić. Nasz dzisiejszy przepis przygotujesz bez piekarnika. Delikatne pianki z trzech rodzajów czekolady na kruchym spodzie z herbatników nie tylko prezentują się znakomicie, ale też smakują po prostu obłędnie. Ciasto jest delikatne, lekkie i idealnie sprawdzi się podczas wiosenno-letnich spotkań w gronie najbliższych. Co najważniejsze – do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Gorzka, mleczna, biała… każdy ma swojego faworyta wśród czekolad. Na szczęście- nie musisz w tym przepisie decydować się na jedną. Z każdej z nich stworzyliśmy pyszny mus. Warstwy świetnie się ze sobą komponują i uzupełniają, a zwieńczeniem jest chrupiący spód. Jak przygotować piankowe ciasto czekoladowe? Tego dowiesz się z przepisu poniżej.

W przygotowaniu spodu naszego deseru pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.

Trójkolorowe ciasto musowe- składniki

Spód

  • 180 g kakaowe herbatniki
  • 70 g roztopionego masła

I warstwa

  • 150  gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30% z podziałem 130 ml i 70 ml
  • 120 ml wrzątku
  • 1 szt. galaretka krystaliczna

II warstwa

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30% z podziałem 130 ml i 70 ml
  • 120 ml wrzątku
  • 1 szt. galaretka krystaliczna

III warstwa

  • 150 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30% z podziałem 130 ml i 70 ml
  • 120 ml wrzątku
  • 1 szt. galaretka krystaliczna

Trójkolorowe ciasto musowe – Przepis

Zacznij od przygotowania spodu do ciasta. Herbatniki umieść w blenderze i wlej roztopione i przestudzone masło. Najlepiej sprawdzą się tutaj herbatniki kakaowe- będą świetnie komponować się z czekoladowymi warstwami. Jeśli jednak nie znajdziesz ich w sklepie, to śmiało możesz użyć herbatników maślanych, dodając do masy odrobinę ciemnego kakao. Okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp pokruszone herbatniki. Dociśnij je szklanką lub łyżką, aby powstał równy i zwarty spód do ciasta. Tak przygotowaną blaszkę wstaw do lodówki.

spód z herbatników pyszności

Przejdź do przygotowania piankowych spodów. W kąpieli wodnej rozpuść 70 ml śmietanki oraz gorzką czekoladę. Pozostałą część ubij przy pomocy miksera na bitą śmietanę. We wrzątku rozpuść galaretkę krystaliczną i dodają ją do roztopionej czekolady. Zamiast galaretki możesz użyć również żelatyny- wtedy rozpuść dwie łyżeczki w 1/3 szklanki wody i dodaj do masy.

Trójkolorowe ciasto musowe - Pyszności

Trójkolorowe ciasto musowe – Pyszności

Następnie do galaretki z czekoladą dodaj po łyżce bitej śmietany, delikatnie mieszając całość. Wlej zawartość miski do blaszki ze schłodzonym spodem herbatnikowym. Wstaw całość do lodówki na 30 minut.

Trójkolorowe ciasto musowe - Pyszności

Trójkolorowe ciasto musowe – Pyszności

Czekoladowe warstwy

W taki sam sposób przygotuj pozostałe warstwy musu z białej oraz mlecznej czekolady. Pamiętaj, żeby między wylewaniem kolejnych warstw chłodzić je po 30 minut w lodówce. Unikniesz w ten sposób wymieszania się kolorów i smaków.

Trójkolorowe ciasto musowe - Pyszności

Trójkolorowe ciasto musowe – Pyszności

Trójkolorowe ciasto musowe - Pyszności

Trójkolorowe ciasto musowe – Pyszności

Ciasto musowe z trzema rodzajami czekolad

Przygotowane w ten sposób ciasto chłódź dodatkową godzinę w lodówce. Możesz je udekorować startą czekoladą lub kruszonymi orzechami. Smacznego!

Trójkolorowe ciasto musowe – Pyszności

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×