Turyści wcinają, aż im się uszy trzęsą. Kiedyś jedli tylko najbiedniejsi

Nie wszyscy są zaznajomieni z tymi małymi wypiekami. Są one puszyste, miękkie w środku, a z zewnątrz chrupiące, z delikatną nutą słodyczy. Mowa tutaj o tradycyjnych proziakach, które dawniej pieczono na rozgrzanej blasze węglowej kuchni. Współcześnie, zamiast blaszanej patelni, używa się teflonowej, ale mimo to, proziaki wciąż smakują wyśmienicie.

ProziakiProziaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Proziaki to specjalność kulinarna, którą można skosztować na Podkarpaciu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane domowym masłem czosnkowym lub podane na słodko – z miodem czy konfiturą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie są ulubione kuchnie regionalne Polaków? Zapytaliśmy o to przechodniów w Białymstoku

Proziaki - regionalny przysmak Podkarpacia

Proziaki to małe bułeczki, które swoją nazwę zawdzięczają sodzie, którą dawniej nazywano "prozą". W zależności od regionu proziaki mogą być nazywane również proziokami, prołoziokami, prołziokami, prosiokami, sodziakami, plackami na sodzie czy nawet łosuchami.

Pierwsze zapiski na temat proziaków pochodzą sprzed 150 lat, ale tradycja wypiekania tych bułeczek jest znacznie starsza. Proziaki są odmianą podpłomyków, czyli placków z mąki i wody, pieczonych na rozgrzanych kamieniach czy blasze. Podkarpackie bułeczki przyrządza się z ciasta pszennego z dodatkiem sody oczyszczonej, wody i kwaśnego mleka. Niektóre przepisy zawierają także jajka.

Proziaki zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Są one puszyste, miękkie, delikatnie słodkie. Możemy skosztować ich w wielu restauracjach w Beskidzie Niskim, na Pogórzu, Roztoczu, w kuchni Rzeszowiaków i Lasowiaków. Możemy również spróbować przygotować je samodzielnie w domu. Sekretem jest ciasto - nie może być zbyt gęste.

Proziaki
Proziaki © Adobe Stock

Jak się robi proziaki. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 1 szklanka maślanki lub zsiadłego mleka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski z solą i sodą. Następnie dodaj cukier i wlej maślankę (lub zsiadłe mleko). Wymieszaj całość.
  2. Blat lub stolnicę podsyp mąką zagnieć na nim energicznie ciasto. Powinno lekko kleić się do rąk. Następnie rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm.
  3. Z ciasta wytnij koła od szklanki.
  4. Krążki ułóż na desce, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  5. Po tym czasie upiecz proziaki na suchej patelni o grubym dnie, obracając je co 1-2 minuty.
  6. Proziaki będą gotowe po ok. 12 minutach. Placuszki możesz ewentualnie upiec w piekarniku w 190-200 st. C przez 12-18 minut.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów