Turyści wcinają, aż im się uszy trzęsą. Kiedyś jedli tylko najbiedniejsi

Nie wszyscy są zaznajomieni z tymi małymi wypiekami. Są one puszyste, miękkie w środku, a z zewnątrz chrupiące, z delikatną nutą słodyczy. Mowa tutaj o tradycyjnych proziakach, które dawniej pieczono na rozgrzanej blasze węglowej kuchni. Współcześnie, zamiast blaszanej patelni, używa się teflonowej, ale mimo to, proziaki wciąż smakują wyśmienicie.

ProziakiProziaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Proziaki to specjalność kulinarna, którą można skosztować na Podkarpaciu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane domowym masłem czosnkowym lub podane na słodko – z miodem czy konfiturą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie są ulubione kuchnie regionalne Polaków? Zapytaliśmy o to przechodniów w Białymstoku

Proziaki - regionalny przysmak Podkarpacia

Proziaki to małe bułeczki, które swoją nazwę zawdzięczają sodzie, którą dawniej nazywano "prozą". W zależności od regionu proziaki mogą być nazywane również proziokami, prołoziokami, prołziokami, prosiokami, sodziakami, plackami na sodzie czy nawet łosuchami.

Pierwsze zapiski na temat proziaków pochodzą sprzed 150 lat, ale tradycja wypiekania tych bułeczek jest znacznie starsza. Proziaki są odmianą podpłomyków, czyli placków z mąki i wody, pieczonych na rozgrzanych kamieniach czy blasze. Podkarpackie bułeczki przyrządza się z ciasta pszennego z dodatkiem sody oczyszczonej, wody i kwaśnego mleka. Niektóre przepisy zawierają także jajka.

Proziaki zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Są one puszyste, miękkie, delikatnie słodkie. Możemy skosztować ich w wielu restauracjach w Beskidzie Niskim, na Pogórzu, Roztoczu, w kuchni Rzeszowiaków i Lasowiaków. Możemy również spróbować przygotować je samodzielnie w domu. Sekretem jest ciasto - nie może być zbyt gęste.

Proziaki
Proziaki © Adobe Stock

Jak się robi proziaki. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 1 szklanka maślanki lub zsiadłego mleka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski z solą i sodą. Następnie dodaj cukier i wlej maślankę (lub zsiadłe mleko). Wymieszaj całość.
  2. Blat lub stolnicę podsyp mąką zagnieć na nim energicznie ciasto. Powinno lekko kleić się do rąk. Następnie rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm.
  3. Z ciasta wytnij koła od szklanki.
  4. Krążki ułóż na desce, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  5. Po tym czasie upiecz proziaki na suchej patelni o grubym dnie, obracając je co 1-2 minuty.
  6. Proziaki będą gotowe po ok. 12 minutach. Placuszki możesz ewentualnie upiec w piekarniku w 190-200 st. C przez 12-18 minut.

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce