Turyści wcinają, aż im się uszy trzęsą. Kiedyś jedli tylko najbiedniejsi

Nie wszyscy są zaznajomieni z tymi małymi wypiekami. Są one puszyste, miękkie w środku, a z zewnątrz chrupiące, z delikatną nutą słodyczy. Mowa tutaj o tradycyjnych proziakach, które dawniej pieczono na rozgrzanej blasze węglowej kuchni. Współcześnie, zamiast blaszanej patelni, używa się teflonowej, ale mimo to, proziaki wciąż smakują wyśmienicie.

ProziakiProziaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Proziaki to specjalność kulinarna, którą można skosztować na Podkarpaciu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane domowym masłem czosnkowym lub podane na słodko – z miodem czy konfiturą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie są ulubione kuchnie regionalne Polaków? Zapytaliśmy o to przechodniów w Białymstoku

Proziaki - regionalny przysmak Podkarpacia

Proziaki to małe bułeczki, które swoją nazwę zawdzięczają sodzie, którą dawniej nazywano "prozą". W zależności od regionu proziaki mogą być nazywane również proziokami, prołoziokami, prołziokami, prosiokami, sodziakami, plackami na sodzie czy nawet łosuchami.

Pierwsze zapiski na temat proziaków pochodzą sprzed 150 lat, ale tradycja wypiekania tych bułeczek jest znacznie starsza. Proziaki są odmianą podpłomyków, czyli placków z mąki i wody, pieczonych na rozgrzanych kamieniach czy blasze. Podkarpackie bułeczki przyrządza się z ciasta pszennego z dodatkiem sody oczyszczonej, wody i kwaśnego mleka. Niektóre przepisy zawierają także jajka.

Proziaki zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Są one puszyste, miękkie, delikatnie słodkie. Możemy skosztować ich w wielu restauracjach w Beskidzie Niskim, na Pogórzu, Roztoczu, w kuchni Rzeszowiaków i Lasowiaków. Możemy również spróbować przygotować je samodzielnie w domu. Sekretem jest ciasto - nie może być zbyt gęste.

Proziaki
Proziaki © Adobe Stock

Jak się robi proziaki. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 1 szklanka maślanki lub zsiadłego mleka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski z solą i sodą. Następnie dodaj cukier i wlej maślankę (lub zsiadłe mleko). Wymieszaj całość.
  2. Blat lub stolnicę podsyp mąką zagnieć na nim energicznie ciasto. Powinno lekko kleić się do rąk. Następnie rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm.
  3. Z ciasta wytnij koła od szklanki.
  4. Krążki ułóż na desce, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  5. Po tym czasie upiecz proziaki na suchej patelni o grubym dnie, obracając je co 1-2 minuty.
  6. Proziaki będą gotowe po ok. 12 minutach. Placuszki możesz ewentualnie upiec w piekarniku w 190-200 st. C przez 12-18 minut.
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇