Udka z kurczaka w kremowej marynacie na pomidorowym ryżu

Udka z kurczaka w kremowej marynacie na pomidorowym ryżu na ryżu przygotujesz szybko, a efekt będzie zniewalający. Danie idealnie sprawdzi się na błyskawiczny obiad dla całej rodziny. Przepis, składniki i wykonanie krok po kroku.

Prosta i pyszna marynata do udek z kurczaka sprawia, że pozostają idealnie soczyste. Zamiast tradycyjnego ryżu przygotowaliśmy pomidorowe risotto. Co w nim najważniejsze- robi się po prostu sam. Wystarczy, że co jakiś czas przemieszasz ryż na patelni i gotowe. To miła odmiana od typowych dodatków serwowanych tradycyjnie do mięs.

Składniki potrzebne do przygotowania udek na ryżu

  • 4 udka z kurczaka
  • 200 gram jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • imbir
  • curry
  • sos sojowy
  • czosnek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 szklaki bulionu warzywnego
  • szklanka ryżu
  • liść laurowy

Przepis na udka z kurczaka w kremowej marynacie na pomidorowym ryżu

Udka natnij od strony skóry. Dzięki temu do środka mięsa dostanie się więcej aromatu z przypraw. W misce wymieszaj jogurt naturalny, oliwę, sok z cytryny, sos sojowy i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i włóż do przygotowanej marynaty nacięte wcześniej udka z kurczaka.

Takiego kurczaka najlepiej jest przygotować 2-3 godziny wcześniej (lub nawet zamarynować poprzedniego dnia), Dzięki temu będzie smakował jeszcze lepiej.

Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj pomidory krojone z puszki. Dodaj liście laurowe, bulion, ryż (nieugotowany) i całość dokładnie wymieszaj. Duś pomidorowy ryż pod przykryciem aż zmięknie. Tak przygotowany ryż sprawdzi się nie tylko do udek z tego przepisu- jest dość uniwersalnym dodatkiem do różnych mięs.

Smażenie mięsa – jak długo dusić udka z kurczaka?

Przygotowane udka z kurczaka usmaż na patelni. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut lub dłużej wg potrzeby).

Udka z ryżem pomidorowym

Pyszne udka w jogurtowej marynacie są już gotowe. Podaj je z ryżem i całość udekoruj natką pietruszki. Do udek doskonale będzie pasować domowa surówka np.: colesław albo surówka z czerwonej kapusty. Smacznego!

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×