Ukochane grzyby Polaków wciąż w lesie mimo śniegu i przymrozków. Pojawiły się w tych miejscach

Wiele osób odłożyło już koszyki na grzyby i schowało głęboko do szuflady małe nożyki. Okazuje się jednak, że sezon na grzybobranie jeszcze się nie skończył, a w polskich lasach wciąż pojawiają się nowe okazy.

Grzyby w lesie znaleźć można niemal przez cały rokGrzyby w lesie znaleźć można niemal przez cały rok
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Uwielbiane przez Polaków kurki, rydze i kanie ani myślą schować się przed zimą. Nie straszne im pierwsze poranne przymrozki. Mieszkańców zachodniopomorskiego Pomiłowa, którzy udali się na spacer do lasu, zaskoczył widok pięknych, dorodnych grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przetestowaliśmy najnowszego Drwala z kurkami. Jak wypadł?

Przedłużony sezon na grzyby

Nieoczekiwana kapryśna pogoda sprawiła, że jesień przedłużyła się w naszych lasach. Po chłodnym załamaniu pogody i pierwszych przymrozkach natura zaskoczyła nas powrotem ciepła. Śnieg szybko się pojawił i jeszcze szybciej się roztopił. Skorzystali na tym mieszkańcy Pomiłowa, na których w lesie czekały grzyby.

Rydze od lat cieszą się popularnością - Pyszności
Rydze od lat cieszą się popularnością - Pyszności © Adobe Stock

W lesie pojawiły się rydze, kurki i kanie. O ile w przypadku tych pierwszych większego zaskoczenia nie ma, o tyle kurki i kanie o tej porze roku to zjawisko nietypowe.

- Kanie mają słabą odporność na zimno i znalezienie takiego grzyba pod koniec listopada to bardzo duże zaskoczenie. Kurki? Czasami się trafiają w listopadzie, ale generalnie powinno już być po sezonie grzybowym - powiedział Tadeusz Lewandowski, nadleśniczy Nadleśnictwa Sławno w rozmowie z "Dziennikiem Bałtyckim".
Kapelusz kani- Pyszności
Kapelusz kani- Pyszności © Canva

To zjawisko ucieszyło z pewnością wielu grzybiarzy, jednak można je uznać za pewnego rodzaju sygnał alarmowy. Coraz częstsze anomalie pogodowe, takie jak nagłe ocieplenia po okresach mrozu, mogą wpływać na ekosystem. Naruszenie delikatnej równowagi między organizmami może prowadzić do nieprzewidzianych skutków, takich jak zanikanie rzadkich gatunków grzybów czy zaburzenia w łańcuchach pokarmowych.

Zimowe grzyby w Polsce

Chociaż obecność kani i kurek jest zaskoczeniem, to w czasie zimy znaleźć można inne gatunki, które rosną niezależnie od anomalii.

- To nie są takie tradycyjne grzyby jak teraz, które znaleźć można w ściółce. Jest głównie tak zwana trójca zimowa: boczniak ostrygowaty, płomiennica zimowa i ucho bzowe - mówi certyfikowana grzyboznawczyni Agnieszka Bogajewicz-Lamcha w rozmowie z Pyszności.pl
Płomienica zimowa
Płomienica zimowa © Adobe Stock | Orest Lyzhechka

Zima to również czas na zbieranie boczniaków ostrygowatych, które są cenione za swoje białka i witaminy z grupy B, takie jak kwas foliowy. Boczniaki można znaleźć na murszejących drzewach liściastych, a ich smak docenia się na całym świecie.

Z kolei uszak bzowy, występujący często na terenach podmokłych i w zaroślach, jest chętnie dodawany do orientalnych potraw. Uszaki są znane z możliwości redukcji stresu oraz wspomagania walki z bezsennością.

Pamiętaj, by zbierać tylko te grzyby, których jesteś pewien. W razie wątpliwości skonsultuj się ze stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu