Co Ukraińcy jedzą na Wielkanoc? Najlepsze przepisy, które możesz przemycić do swojej kuchni
Ukraińskie potrawy wielkanocne różnią się od tradycyjnych polskich, chociaż wskazać też można kilka podobieństw. Na ukraińskim świątecznym stole stawia się zwykle barszcz czerwony, kotlety z kaszy gryczanej i - rzecz jasna - słodką paschą. Zobacz najlepsze przepisy, które możesz przemycić do swojej kuchni.
08.04.2023 14:05
Zmartwychwstanie Chrystusowe, nazywane również Zmartwychwstaniem Pańskim lub Paschą Chrystusową to najważniejsze święto dla chrześcijan, zarówno tych z zachodu jak i wschodu. „Święto Świąt”, jak nazywają prawosławni Wielkanoc Prawosławną, przypada w pierwszą niedzielę po pełni księżyca według kalendarza juliańskiego. W 2023 roku Wielkanoc Prawosławna przypada na 16 kwietnia (niedziela).
Zobacz także
Co Ukraińcy jedzą na Wielkanoc? Przepisy na sałatki
Wielu Ukraińców święta te spędzi w Polsce. Potrawy wielkanocne, które serwują, różnią się od polskich, ale wskazać też można kilka podobieństw. Babka, wędliny, jajka czy chrzan łączą kuchnie polską z ukraińską i w obu stanowią ważny element świętowania Wielkanocy.
Na stołach pojawiają się sałatki z majonezem - w Polsce króluje jarzynowa, za wschodnią granicą zaś - sałatka Olivier, przypominająca jarzynową z dodatkiem mięsnym.
Odpowiednikiem polskiej pisanki jest pysanka. To nic innego jak dekoracyjne jajka, barwione i zdobione ręcznie złożonymi wzorami. Warto wspomnieć też o popularnej, zwłaszcza w święta, sałatce z... mięsem i kiszoną kapusta. Smerenczyna - bo o niej mowa - to połączenie kiszonej kapusty, marchewki, cebuli, ogórka, jajek, gotowanego mięsa (zwykle wieprzowego) i kwaśnej śmietany lub majonezu. Czasami dodaje się do niej również chrzan lub musztardę, aby nadać jej ostrego smaku.
Ukraińskie potrawy wielkanocne: gołąbki, barszcz czerwony i kasza gryczana
Holubtsi przypominają polskie gołąbki. Potrawa ta składa się z gotowanych liści kapusty nadziewanych farszem z mięsa, cebuli, ryżu i przypraw. Kapusta, która służy jako osłonka do farszu, jest najczęściej kiszona, ale można też użyć świeżej. Po nałożeniu farszu, liście kapusty są składane i formowane w kulki, a następnie gotowane w bulionie lub pieczone w piekarniku. Holubtsi podaje się z sosem pomidorowym lub kwaśną śmietaną, a czasem z dodatkiem zasmażki.
Hreczanyki są znane nie tylko za wschodnią granicą. Te kotlety z kaszy gryczanej i mielonego mięsa często podaje się na Podkarpaciu, zwłaszcza w Bieszczadach. Serwuje się je z kwaśną śmietaną, sosem pomidorowym, niekiedy też z ziemniakami i surówką. To bardzo popularne w Ukrainie danie, często przyrządzane właśnie na święta Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Nie można nie wspomnieć także o borszczu. W Ukrainie (ale również w niektórych regionach Polski) podczas świąt wielkanocnych zajada się treściwy barszcz czerwony. Podaje się go w towarzystwie ziemniaków i kwaśnej śmietany.
Ukraiński świąteczny stół. Bakaliowe desery
Jeśli mowa o deserach, wśród najbardziej popularnych wielkanocnych ukraińskich ciast wymienić należy oczywiście paschę, powstającą na bazie tradycyjnego sera twarogowego wymieszanego z jajami, cukrem i rodzynkami. Całość jest uformowana w charakterystyczny kształt stożka lub piramidy.
Zarówno na polskie, jak i ukraińskie stoły podaje się babkę. Tradycyjna ukraińska babka to słodkie drożdżowe ciasto z dodatkiem bakalii i rodzynek. Jest jeszcze kulich - również drożdżowy z suszonymi owocami i orzechami, zwykle w kształcie stożka.
Zobacz także przepis na ekspresową babkę marmurkową. Zrobisz ją w pięć minut: