PrzepisTen składnik sałatki jarzynowej przyprawia o mdłości. Zapomniany przepis ze Wschodu

Ten składnik sałatki jarzynowej przyprawia o mdłości. Zapomniany przepis ze Wschodu

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
06.04.2023 14:17

Jeśli na Wielkanoc chcesz trochę zaszaleć, to mamy dla ciebie coś wyjątkowego. Ta nietypowa sałatka jarzynowa na pewno spodoba się starszym gościom świątecznym, bo zawiera składnik, który prawdopodobnie doskonale pamiętają sprzed lat. 

Sałatka jarzynowa niejedno ma imię, zwłaszcza teraz, kiedy kuchnie regionalne i narodowe mieszają się ze sobą i wzajemnie sobą inspirują. To dlatego ciekawym rozwiązaniem na Wielkanoc będzie przygotowanie sałatki olivier, której korzenie sięgają wschodnich krańców Europy, ale która była też niegdyś bardzo popularna na Kresach. Do jej stworzenia będzie ci potrzebny... ozorek wieprzowy. 

Sałatka jarzynowa olivier - Pyszności; foto: Canva
Sałatka jarzynowa olivier - Pyszności; foto: Canva

Ozorki cieszyły się dużym uznaniem w czasach PRL-u, a od tego, jak były wtedy podane, w dużej mierze zależało, czy dziś wspominamy to danie z sentymentem, czy odrazą. Mówi się, że ozorki, tak samo jak wątróbkę, trzeba potrafić podać. Inaczej — trauma. Wtedy jadano je najczęściej w sosie chrzanowym; dzisiaj przygotuj się na zupełnie inny sposób ich wykorzystania. Oto sałatka jarzynowa olivier z ozorkami wieprzowymi!

Sałatka jarzynowa olivier

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 5-6 marchewek
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 0,5 kg ozorków wieprzowych
  • 300 g zielonego groszku
  • 300 g ogórków kiszonych
  • 150 ml majonezu
  • sól
Sałatka jarzynowa olivier - Pyszności; foto: Canva
Sałatka jarzynowa olivier - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ozorki oczyść, umyj i ugotuj. Żeby mięso było miękkie, należy to robić przynajmniej półtorej godziny. Następnie wyjmij je z wody, osusz, a kiedy ostygną, pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, a ziemniaki i marchewki ugotuj w skórkach.
  2. Następnie odcedź warzywa, obierz je ze skórek i pokrój w drobną kosteczkę. To samo zrób z jajkami. Wszystkie pokrojone składniki umieść w dużej misce.
  3. Teraz dodaj do nich także pokrojone ogórki kiszone, odcedzony z zalewy zielony groszek oraz majonez.
  4. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj. Dopraw solą do smaku.
  5. Pamiętaj, że jeśli sałatka jarzynowa ma być później przechowywana dłużej w lodówce lub nawet zostać zamrożona, to jest to możliwe — ale nie ze wszystkimi składnikami.

A skoro olivier zawiera majonez, to może przyda ci się ten filmik z naszego kanału na YouTube z rankingiem majonezów z supermarketów.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także