Uwielbiam na słodko i w wersji wytrawnej. Czerstwe pieczywo w parę chwil staje się miękkie i smaczne

Nie ma nic lepszego niż aromatyczne francuskie tosty dyniowe w chłodne, jesienne poranki. To prosty sposób na zamienienie czerstwego pieczywa i sezonowej dyni w pyszną, chrupiącą przekąskę lub pożywne śniadanie.

Francuskie tosty dyniowe można jeść na słodko i wytrawnieFrancuskie tosty dyniowe można jeść na słodko i wytrawnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ilolab
Karol Wiak

Jesień to czas, kiedy dynia pojawia się na straganach, w każdym sklepie i na każdym targu. Większość osób myśli o zupach dyniowych lub ciastach, ale ja zawsze mam w głowie jedno – francuskie tosty dyniowe. Co jest w nich tak wyjątkowego? Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, z delikatną nutą cynamonu i skórki pomarańczowej – po prostu idealne połączenie smaku i prostoty.

Jakie pieczywo do francuskich tostów dyniowych?

Wybór odpowiedniego pieczywa to podstawa udanych francuskich tostów dyniowych. Najlepiej sprawdzi się przynajmniej trzydniowe pieczywo, które zdążyło lekko stwardnieć – zwykłe świeże bułki po zanurzeniu w dyniowej mieszance mogą rozpaść się i zamienić w "kluchy".

Klops wołowy z pieczarkami prosto z piekarnika. Idealny na obiad i do kanapek

Najczęściej korzystam z bułek pszennych lub lekkiego chleba wiejskiego. Czasem wykorzystuję też resztki bagietki – w końcu to świetny sposób na czerstwe pieczywo, które leżało kilka dni i nikt już go nie chciał go już jeść. Takie pieczywo absorbuje dyniowe purée, pozostając miękkie w środku, a jednocześnie chrupiące na zewnątrz.

Zanim zrobię tosty, czasem rozdzielam bułki na dwie partie: jedną na klasyczne grzanki, drugą na francuskie tosty dyniowe. Dzięki temu nie marnuję pieczywa i mam dwa rodzaje przekąsek. Ważne jest też, żeby kromki były grubsze – wtedy lepiej utrzymują dyniową miksturę i nie rozpadają się podczas smażenia.

Przepis na francuskie tosty dyniowe

Składniki na około 12 tostów:

  • ½ szklanki purée z dyni,
  • ½ szklanki mleka + 3 łyżki (najczęściej używam mleka sojowego),
  • 1 łyżeczka kaszy kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • skórka otarta z połowy pomarańczy,
  • olej lub masło do smażenia,
  • 3 bardzo twarde, przynajmniej trzydniowe bułki (jeżeli będą zbyt miękkie, tosty zrobią się kluchowate).


Sposób przygotowania:

  1. Puree z dyni przygotowuję zawsze samodzielnie – piekę dynię w całości ze skorupą, a miękki miąższ miksuję na gładką masę. To daje nieporównywalny smak i naturalną słodycz, której gotowe purée nie potrafi oddać.
  2. Wszystkie składniki na dyniową miksturę dokładnie wymieszaj w naczynku, aż masa będzie gładka i jednolita. Bułki pokrój na cztery lub pięć kromek – grubsze plasterki najlepiej utrzymują purée.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz – musi być naprawdę gorący, aby tosty były chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku. Każdą kromkę namocz w dyniowej mieszance, najpierw z jednej strony, potem lekko z drugiej – dokładnie zanurzone, ale nie przemoczone.
  4. Kromki układaj na gorącej patelni, zmniejsz ogień i smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami: syropem klonowym, świeżymi owocami, cukrem pudrem lub konfiturą. Moim faworytem jest zawsze syrop klonowy, który idealnie podkreśla smak dyni.

Takie francuskie tosty dyniowe wychodzą chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku i bardzo aromatyczne – idealne zarówno na śniadanie, jak i na słodką przekąskę w ciągu dnia.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟