Używam do przetworów zamiast cukru. Nigdy się nie psują, są zdrowsze i mniej kaloryczne

Zdarza ci się robić domowe przetwory? Jeśli tak, to chcę się z tobą podzielić pewnym sprytnym trikiem, o którym kiedyś opowiedziała mi moja mama. Wypróbowałem go i muszę przyznać, że jestem zachwycony. Zawartość słoiczków zawsze jest idealna, a na patencie zyskuje też zdrowie.

Domowe przetwory nigdy nie były lepsze. Zamieniłem cukier na inny składnikDomowe przetwory nigdy nie były lepsze. Zamieniłem cukier na inny składnik
Źródło zdjęć: © Pexels | pixabay

Już wiele lat temu pogodziłem się z faktem, że kupowanie w sklepach produkowanego masowo dżemu nie satysfakcjonuje moich kubków smakowych. Z całą pewnością zrozumie to każdy, kto choć raz został uraczony słoiczkiem słodkiego, domowego przetworu. Różnica jest ogromna, i chociaż na początku zawsze myślimy o smaku, warto również pamiętać o kwestii zdrowia. Tu rozbieżność nabiera naprawdę potężnych wymiarów, zwłaszcza wtedy, gdy nasz domowy dżem uzyskujemy na podstawie pewnego sprytnego triku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Domowe przetwory? Zrezygnuj z cukru

W mojej rodzinie mistrzynią domowych dżemów zawsze była moja mama. Lata eksperymentów, prób, błędów i analiz przyniosły wyraźny skutek — te przetwory to po prostu kulinarny cud. Jakiś czas temu rodzicielka zdradziła mi również pewien sekret — do "produkcji" dżemów przestała używać cukru. Dlaczego? Z dwóch względów: praktycznych i zdrowotnych.

Rozprawiając na ten temat, warto odpowiedzieć sobie na pytanie: po co właściwie używa się cukru do tworzenia przetworów? Otóż nie chodzi tu wyłącznie o smak dżemu, ale także jego konsystencję i trwałość. Cukier sprawia, że przetwory stają się bardziej żelowe i wytrzymałe, bo słodka przyprawa doskonale je konserwuje. Wiedząc to, dochodzimy do punktu, w którym zadajemy sobie nowe pytanie. Czym można zastąpić cukier?

Trik na przetwory

Mama zdradziła mi, że już od lat nie używa do przetworów cukru, lecz stawia na ksylitol. Wytwarzany z brzozy produkt okazuje się mieć te same właściwości, co popularne białe kryształki. Poprzez swoje antybakteryjne działanie konserwuje przetwory, a przy okazji nadaje im żelowej konsystencji. A to właściwie wszystko, czego w kwestii dżemów potrzebujemy. Ale jest coś jeszcze.

Ksylitol sprawi, że przetwory będą zdrowsze i wytrzymalsze
Ksylitol sprawi, że przetwory będą zdrowsze i wytrzymalsze © Adobe Stock | Pixel-Shot

Ksylitol to także zdrowszy zamiennik cukru. Przede wszystkim ma niższy indeks glikemiczny, a do jego metabolizmu nie jest potrzebna insulina. Zawiera mniej kalorii niż cukier, a nawet pozytywnie oddziałuje na mikroflorę jelitową. Co ciekawe, ksylitol przynosi też korzyści... zębom. Przeciwdziała próchnicy i dba o odpowiednią mineralizację szkliwa. Cóż za miła odmiana po destrukcyjnym działaniu cukru, prawda?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze