PoradyUżywam do przetworów zamiast cukru. Nigdy się nie psują, są zdrowsze i mniej kaloryczne

Używam do przetworów zamiast cukru. Nigdy się nie psują, są zdrowsze i mniej kaloryczne

Domowe przetwory nigdy nie były lepsze. Zamieniłem cukier na inny składnik
Domowe przetwory nigdy nie były lepsze. Zamieniłem cukier na inny składnik
Źródło zdjęć: © Pexels | pixabay

28.05.2024 09:45, aktual.: 28.05.2024 09:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zdarza ci się robić domowe przetwory? Jeśli tak, to chcę się z tobą podzielić pewnym sprytnym trikiem, o którym kiedyś opowiedziała mi moja mama. Wypróbowałem go i muszę przyznać, że jestem zachwycony. Zawartość słoiczków zawsze jest idealna, a na patencie zyskuje też zdrowie.

Już wiele lat temu pogodziłem się z faktem, że kupowanie w sklepach produkowanego masowo dżemu nie satysfakcjonuje moich kubków smakowych. Z całą pewnością zrozumie to każdy, kto choć raz został uraczony słoiczkiem słodkiego, domowego przetworu. Różnica jest ogromna, i chociaż na początku zawsze myślimy o smaku, warto również pamiętać o kwestii zdrowia. Tu rozbieżność nabiera naprawdę potężnych wymiarów, zwłaszcza wtedy, gdy nasz domowy dżem uzyskujemy na podstawie pewnego sprytnego triku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe przetwory? Zrezygnuj z cukru

W mojej rodzinie mistrzynią domowych dżemów zawsze była moja mama. Lata eksperymentów, prób, błędów i analiz przyniosły wyraźny skutek — te przetwory to po prostu kulinarny cud. Jakiś czas temu rodzicielka zdradziła mi również pewien sekret — do "produkcji" dżemów przestała używać cukru. Dlaczego? Z dwóch względów: praktycznych i zdrowotnych.

Rozprawiając na ten temat, warto odpowiedzieć sobie na pytanie: po co właściwie używa się cukru do tworzenia przetworów? Otóż nie chodzi tu wyłącznie o smak dżemu, ale także jego konsystencję i trwałość. Cukier sprawia, że przetwory stają się bardziej żelowe i wytrzymałe, bo słodka przyprawa doskonale je konserwuje. Wiedząc to, dochodzimy do punktu, w którym zadajemy sobie nowe pytanie. Czym można zastąpić cukier?

Trik na przetwory

Mama zdradziła mi, że już od lat nie używa do przetworów cukru, lecz stawia na ksylitol. Wytwarzany z brzozy produkt okazuje się mieć te same właściwości, co popularne białe kryształki. Poprzez swoje antybakteryjne działanie konserwuje przetwory, a przy okazji nadaje im żelowej konsystencji. A to właściwie wszystko, czego w kwestii dżemów potrzebujemy. Ale jest coś jeszcze.

Ksylitol sprawi, że przetwory będą zdrowsze i wytrzymalsze
Ksylitol sprawi, że przetwory będą zdrowsze i wytrzymalsze© Adobe Stock | Pixel-Shot

Ksylitol to także zdrowszy zamiennik cukru. Przede wszystkim ma niższy indeks glikemiczny, a do jego metabolizmu nie jest potrzebna insulina. Zawiera mniej kalorii niż cukier, a nawet pozytywnie oddziałuje na mikroflorę jelitową. Co ciekawe, ksylitol przynosi też korzyści... zębom. Przeciwdziała próchnicy i dba o odpowiednią mineralizację szkliwa. Cóż za miła odmiana po destrukcyjnym działaniu cukru, prawda?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także