Używasz woreczków strunowych do przechowywania jedzenia? Nie popełniaj tego błędu

Woreczki strunowe charakteryzują się szerokim zastosowaniem i ułatwiają porządkowanie zapasów w kuchni. Często jednak pojawia się pytanie, czy można używać ich wielokrotnie. Odpowiedź nie jest jednoznaczna.

Woreczki strunoweWoreczki strunowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Woreczki strunowe z pewnością ułatwiły przechowywanie żywności wielu osobom. Zwykle traktujemy je jako produkty wielkokrotnego użytku, ale czy słusznie? Kwestię tę wyjaśnia Martin Bucknavage, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności w pensylwańskim Departamencie Nauk o Żywności w rozmowie z portalem kulinarnym simplyrecipes.com.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy majonez i propozycje jego podania

Czy ponowne użycie woreczków strunowych jest bezpieczne?

W głównej mierze na tym polega uniwersalność woreczków strunowych - że można ich używać wielokrotnie. Torebki są wykonane z tworzywa szczelnego i wytrzymałego, wystarczy przemyć je wodą, by znalazły nowe zastosowanie. Warto jednak dodać, że mycie woreczków wystarczy, jeśli przechowywane w nich były produkty suche. Sprawy komplikują się w przypadku mięs, ryb, jaj czy żywności łatwo psującej się lub potencjalnie wywołującej alergię.

Martin Bucknavage wyjaśnia, że pozbycie się drobnoustrojów może być trudne, zwłaszcza po przechowywaniu w woreczkach surowego mięsa i produktów rybnych. Jak dodaje, te produkty spożywcze przenoszą patogeny. Specjalista podnosi więc, że jeśli w workach znajdowały się jakiekolwiek surowe produkty zwierzęce lub alergeny, nie należy ich ponownie używać.

Jak przechowywać żywność w woreczkach strunowych?
Jak przechowywać żywność w woreczkach strunowych? © Pexels | Kindel Media

Jak przygotować woreczki strunowe do ponownego użycia?

Woreczki, w których nie były przechowywane wyżej wymienione produkty, wystarczy wymyć ręcznie płynem do naczyń i ciepłą wodą zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Zanim ponownie użyjesz torebki strunowej, upewnij się, że jest sucha. W przeciwnym razie jedzenie, które w niej wyląduje, szybciej się zepsuje.

Jeśli woreczek strunowy ma dziury, rozdarcia lub przebicia należy wyrzucić go do kosza. W takim stanie nie nadaje się do ponownego użycia. Inne oznaki dyskwalifikujące plastikowe woreczki to trudne do usunięcia plamy, utrzymujący się zapach po produktach spożywczych czy zauważalne rozszczelnienie zamka strunowego.

Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze