Używasz woreczków strunowych do przechowywania jedzenia? Nie popełniaj tego błędu
Woreczki strunowe charakteryzują się szerokim zastosowaniem i ułatwiają porządkowanie zapasów w kuchni. Często jednak pojawia się pytanie, czy można używać ich wielokrotnie. Odpowiedź nie jest jednoznaczna.
20.03.2024 16:18
Woreczki strunowe z pewnością ułatwiły przechowywanie żywności wielu osobom. Zwykle traktujemy je jako produkty wielkokrotnego użytku, ale czy słusznie? Kwestię tę wyjaśnia Martin Bucknavage, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności w pensylwańskim Departamencie Nauk o Żywności w rozmowie z portalem kulinarnym simplyrecipes.com.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy ponowne użycie woreczków strunowych jest bezpieczne?
W głównej mierze na tym polega uniwersalność woreczków strunowych - że można ich używać wielokrotnie. Torebki są wykonane z tworzywa szczelnego i wytrzymałego, wystarczy przemyć je wodą, by znalazły nowe zastosowanie. Warto jednak dodać, że mycie woreczków wystarczy, jeśli przechowywane w nich były produkty suche. Sprawy komplikują się w przypadku mięs, ryb, jaj czy żywności łatwo psującej się lub potencjalnie wywołującej alergię.
Martin Bucknavage wyjaśnia, że pozbycie się drobnoustrojów może być trudne, zwłaszcza po przechowywaniu w woreczkach surowego mięsa i produktów rybnych. Jak dodaje, te produkty spożywcze przenoszą patogeny. Specjalista podnosi więc, że jeśli w workach znajdowały się jakiekolwiek surowe produkty zwierzęce lub alergeny, nie należy ich ponownie używać.
Zobacz także
Jak przygotować woreczki strunowe do ponownego użycia?
Woreczki, w których nie były przechowywane wyżej wymienione produkty, wystarczy wymyć ręcznie płynem do naczyń i ciepłą wodą zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Zanim ponownie użyjesz torebki strunowej, upewnij się, że jest sucha. W przeciwnym razie jedzenie, które w niej wyląduje, szybciej się zepsuje.
Jeśli woreczek strunowy ma dziury, rozdarcia lub przebicia należy wyrzucić go do kosza. W takim stanie nie nadaje się do ponownego użycia. Inne oznaki dyskwalifikujące plastikowe woreczki to trudne do usunięcia plamy, utrzymujący się zapach po produktach spożywczych czy zauważalne rozszczelnienie zamka strunowego.