Używasz woreczków strunowych do przechowywania jedzenia? Nie popełniaj tego błędu

Woreczki strunowe charakteryzują się szerokim zastosowaniem i ułatwiają porządkowanie zapasów w kuchni. Często jednak pojawia się pytanie, czy można używać ich wielokrotnie. Odpowiedź nie jest jednoznaczna.

Woreczki strunoweWoreczki strunowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Woreczki strunowe z pewnością ułatwiły przechowywanie żywności wielu osobom. Zwykle traktujemy je jako produkty wielkokrotnego użytku, ale czy słusznie? Kwestię tę wyjaśnia Martin Bucknavage, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności w pensylwańskim Departamencie Nauk o Żywności w rozmowie z portalem kulinarnym simplyrecipes.com.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy majonez i propozycje jego podania

Czy ponowne użycie woreczków strunowych jest bezpieczne?

W głównej mierze na tym polega uniwersalność woreczków strunowych - że można ich używać wielokrotnie. Torebki są wykonane z tworzywa szczelnego i wytrzymałego, wystarczy przemyć je wodą, by znalazły nowe zastosowanie. Warto jednak dodać, że mycie woreczków wystarczy, jeśli przechowywane w nich były produkty suche. Sprawy komplikują się w przypadku mięs, ryb, jaj czy żywności łatwo psującej się lub potencjalnie wywołującej alergię.

Martin Bucknavage wyjaśnia, że pozbycie się drobnoustrojów może być trudne, zwłaszcza po przechowywaniu w woreczkach surowego mięsa i produktów rybnych. Jak dodaje, te produkty spożywcze przenoszą patogeny. Specjalista podnosi więc, że jeśli w workach znajdowały się jakiekolwiek surowe produkty zwierzęce lub alergeny, nie należy ich ponownie używać.

Jak przechowywać żywność w woreczkach strunowych?
Jak przechowywać żywność w woreczkach strunowych? © Pexels | Kindel Media

Jak przygotować woreczki strunowe do ponownego użycia?

Woreczki, w których nie były przechowywane wyżej wymienione produkty, wystarczy wymyć ręcznie płynem do naczyń i ciepłą wodą zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Zanim ponownie użyjesz torebki strunowej, upewnij się, że jest sucha. W przeciwnym razie jedzenie, które w niej wyląduje, szybciej się zepsuje.

Jeśli woreczek strunowy ma dziury, rozdarcia lub przebicia należy wyrzucić go do kosza. W takim stanie nie nadaje się do ponownego użycia. Inne oznaki dyskwalifikujące plastikowe woreczki to trudne do usunięcia plamy, utrzymujący się zapach po produktach spożywczych czy zauważalne rozszczelnienie zamka strunowego.

Wybrane dla Ciebie
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥