W mig przygotowuję cały gar bigosu. Gdy kończę gotować, rodzina ustawia się z talerzami w kolejce
Kiedy przede mną bardzo pracowity tydzień i mało czasu na gotowanie... zawsze wcześniej przygotowuje bigos z młodej kapusty na zapas. Ta potrawa jest z każdym dniem lepsza. Odgrzewanie jej wcale nie szkodzi.
24.07.2024 16:37
Bigos na bazie młodej kapusty, latem można jeść na okrągło. Jest znacznie lżejszy niż ten tradycyjny. Świetnie smakuje z pieczywem, ale też z ziemniakami.
Niekoniecznie tradycyjnie
Bigos to jedno z najbardziej znanych dań polskiej kuchni. Ma długą historię i często pojawia się na stołach podczas świąt. Tradycyjnie przygotowuje się go z kapusty kiszonej oraz świeżej, z dodatkiem różnych mięs. Jednak latem o takiej wersji można zapomnieć. To, co tak nam smakuje zimą, latem się nie sprawdza. Teraz lepiej postawić na bigos, ale z młodej kapusty. Jest znacznie delikatniejszy smak i idealnie sprawdza się w cieplejsze dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Listki muszą być kruche
Jaką młodą kapustę wybrać na bigos? Zwróć uwagę na jej głąb – im jaśniejszy, tym młodsze i bardziej kruche będą jej listki. Unikaj kapusty z brązowym lub żółtym głąbem, bo często świadczy o tym, że kapusta nie jest taka świeża i jest mniej wyrazista w smaku.
Bigos z młodej kapusty
Składniki:
- 1 kg młodej kapusty,
- 300 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 4 ząbki czosnku,
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- 400 ml bulionu,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- sól do smaku,
- koperek.
Zasmażka:
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki maki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Młodą kapustę umyj i poszatkuj.
- Wędzony boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek zarumieni, dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę. Podsmażaj chwilę całość i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i przełóż do dużego garnka.
- Dorzuć do garnka poszatkowaną kapustę i zalej gorącym bulionem. Dopraw cukrem, solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem przez 20 minut.
- Na patelni przygotuj zasmażkę z mąki i masła. Dodaj do duszonej kapusty i dokładnie wymieszaj.
- Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek i ponownie wymieszaj.