W mig przygotowuję cały gar bigosu. Gdy kończę gotować, rodzina ustawia się z talerzami w kolejce

Kiedy przede mną bardzo pracowity tydzień i mało czasu na gotowanie... zawsze wcześniej przygotowuje bigos z młodej kapusty na zapas. Ta potrawa jest z każdym dniem lepsza. Odgrzewanie jej wcale nie szkodzi.

Świeżo ugotowany bigos
Świeżo ugotowany bigos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ANGHI

24.07.2024 16:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bigos na bazie młodej kapusty, latem można jeść na okrągło. Jest znacznie lżejszy niż ten tradycyjny. Świetnie smakuje z pieczywem, ale też z ziemniakami.

Niekoniecznie tradycyjnie

Bigos to jedno z najbardziej znanych dań polskiej kuchni. Ma długą historię i często pojawia się na stołach podczas świąt. Tradycyjnie przygotowuje się go z kapusty kiszonej oraz świeżej, z dodatkiem różnych mięs. Jednak latem o takiej wersji można zapomnieć. To, co tak nam smakuje zimą, latem się nie sprawdza. Teraz lepiej postawić na bigos, ale z młodej kapusty. Jest znacznie delikatniejszy smak i idealnie sprawdza się w cieplejsze dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Listki muszą być kruche

Jaką młodą kapustę wybrać na bigos? Zwróć uwagę na jej głąb – im jaśniejszy, tym młodsze i bardziej kruche będą jej listki. Unikaj kapusty z brązowym lub żółtym głąbem, bo często świadczy o tym, że kapusta nie jest taka świeża i jest mniej wyrazista w smaku.

Bigos z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 400 ml bulionu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • sól do smaku,
  • koperek.

Zasmażka:

  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki maki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Młodą kapustę umyj i poszatkuj.
  2. Wędzony boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek zarumieni, dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę. Podsmażaj chwilę całość i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i przełóż do dużego garnka.
  3. Dorzuć do garnka poszatkowaną kapustę i zalej gorącym bulionem. Dopraw cukrem, solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem przez 20 minut.
  4. Na patelni przygotuj zasmażkę z mąki i masła. Dodaj do duszonej kapusty i dokładnie wymieszaj.
  5. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek i ponownie wymieszaj.