W mig przygotowuję cały gar bigosu. Gdy kończę gotować, rodzina ustawia się z talerzami w kolejce

Świeżo ugotowany bigos
Świeżo ugotowany bigos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ANGHI

24.07.2024 16:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy przede mną bardzo pracowity tydzień i mało czasu na gotowanie... zawsze wcześniej przygotowuje bigos z młodej kapusty na zapas. Ta potrawa jest z każdym dniem lepsza. Odgrzewanie jej wcale nie szkodzi.

Bigos na bazie młodej kapusty, latem można jeść na okrągło. Jest znacznie lżejszy niż ten tradycyjny. Świetnie smakuje z pieczywem, ale też z ziemniakami.

Niekoniecznie tradycyjnie

Bigos to jedno z najbardziej znanych dań polskiej kuchni. Ma długą historię i często pojawia się na stołach podczas świąt. Tradycyjnie przygotowuje się go z kapusty kiszonej oraz świeżej, z dodatkiem różnych mięs. Jednak latem o takiej wersji można zapomnieć. To, co tak nam smakuje zimą, latem się nie sprawdza. Teraz lepiej postawić na bigos, ale z młodej kapusty. Jest znacznie delikatniejszy smak i idealnie sprawdza się w cieplejsze dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Listki muszą być kruche

Jaką młodą kapustę wybrać na bigos? Zwróć uwagę na jej głąb – im jaśniejszy, tym młodsze i bardziej kruche będą jej listki. Unikaj kapusty z brązowym lub żółtym głąbem, bo często świadczy o tym, że kapusta nie jest taka świeża i jest mniej wyrazista w smaku.

Bigos z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 400 ml bulionu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • sól do smaku,
  • koperek.

Zasmażka:

  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki maki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Młodą kapustę umyj i poszatkuj.
  2. Wędzony boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek zarumieni, dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę. Podsmażaj chwilę całość i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i przełóż do dużego garnka.
  3. Dorzuć do garnka poszatkowaną kapustę i zalej gorącym bulionem. Dopraw cukrem, solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem przez 20 minut.
  4. Na patelni przygotuj zasmażkę z mąki i masła. Dodaj do duszonej kapusty i dokładnie wymieszaj.
  5. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek i ponownie wymieszaj.




Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także