W Niemczech uchodzi za rarytas. Polacy krzywią się na jej widok

Chodzi o kiełbasę z surowego, zmielonego i dobrze przyprawionego mięsa, która jest pysznym dodatkiem do pieczywa albo osobną przekąską zaserwowaną pod postacią tatara. Metka jest uwielbiana w Niemczech. U nas jest dobrze znana w Wielkopolsce i na Pomorzu, ale w innych częściach kraju raczej się po nią nie sięga.

MetkaCzy warto się przekonać do metki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zbigniew Przybylak w swojej książce "Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska" opisuje metkę jako "kiełbasę z surowego, zmielonego, mocno przyprawionego wieprzowego mięsa, używaną do smarowania chleba". To w zachodnich i północnych regionach Polski najwcześniej doceniono ten przysmak, mający swoje korzenie w bliskich Niemczech, gdzie 500 lat temu zaczęto produkować mettwurst. Tradycyjna kiełbasa z surowej wieprzowiny lub wołowiny, peklowana i wędzona, szybko zyskała na popularności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Co to za wędlina

Każdy niemiecki region ma swoją wersję przysmaku. W Dolnej Saksonii od wieków cieszy się popularnością braunschweiger mettwurst, lekko podwędzana i doskonale "smarowalna". Na północy częściej sięga się po dłużej wędzone wędliny, podobne do salami. Dzięki niemieckim migrantom, tego typu kiełbasy trafiły nawet do Australii, gdzie produkowane są nawet z mięsa kangura.

Metkę można bez trudu nabyć w polskich sklepach. Poza tradycyjną wieprzową, dostępne są też wersje wołowe, cebulowe czy łososiowe. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład – zawartość mięsa powinna wynosić minimum 90 proc., aby produkt był wysokiej jakości. Krótszy skład, bez nadmiaru dodatków, jest korzystniejszy dla zdrowia.

Uwaga na skład

Niektórzy producenci dodają do metki cukier, którego nadmiar w diecie może prowadzić do otyłości, cukrzycy, próchnicy czy grzybicy. Kolejnym dodatkiem jest maltodekstryna, która działa jako wzmacniacz smaku i aromatów, ale ma wysoki indeks glikemiczny i dostarcza sporo kalorii. Metki zawierają również konserwanty, przeciwutleniacze, stabilizatory oraz aromaty, które mogą budzić kontrowersje.

Własnej roboty

Aby przygotować metkę w domu, potrzebujemy kilograma tłustej wieprzowiny lub mięsa mieszanego. Mięso należy pokroić, przyprawić solą, cukrem, majerankiem, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim lub słodką papryką i odstawić do lodówki na 24-48 godzin. Po tym czasie mięso mielimy, dodajemy przyprawy i ewentualnie cebulę, a następnie formujemy kiełbaski, korzystając z jelit wieprzowych, które można nabyć w sklepach masarskich lub supermarketach. Gotowe kiełbaski warto podwędzić, ale są również smaczne bez wędzenia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"