W Niemczech uchodzi za rarytas. Polacy krzywią się na jej widok

Chodzi o kiełbasę z surowego, zmielonego i dobrze przyprawionego mięsa, która jest pysznym dodatkiem do pieczywa albo osobną przekąską zaserwowaną pod postacią tatara. Metka jest uwielbiana w Niemczech. U nas jest dobrze znana w Wielkopolsce i na Pomorzu, ale w innych częściach kraju raczej się po nią nie sięga.

MetkaCzy warto się przekonać do metki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zbigniew Przybylak w swojej książce "Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska" opisuje metkę jako "kiełbasę z surowego, zmielonego, mocno przyprawionego wieprzowego mięsa, używaną do smarowania chleba". To w zachodnich i północnych regionach Polski najwcześniej doceniono ten przysmak, mający swoje korzenie w bliskich Niemczech, gdzie 500 lat temu zaczęto produkować mettwurst. Tradycyjna kiełbasa z surowej wieprzowiny lub wołowiny, peklowana i wędzona, szybko zyskała na popularności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Co to za wędlina

Każdy niemiecki region ma swoją wersję przysmaku. W Dolnej Saksonii od wieków cieszy się popularnością braunschweiger mettwurst, lekko podwędzana i doskonale "smarowalna". Na północy częściej sięga się po dłużej wędzone wędliny, podobne do salami. Dzięki niemieckim migrantom, tego typu kiełbasy trafiły nawet do Australii, gdzie produkowane są nawet z mięsa kangura.

Metkę można bez trudu nabyć w polskich sklepach. Poza tradycyjną wieprzową, dostępne są też wersje wołowe, cebulowe czy łososiowe. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład – zawartość mięsa powinna wynosić minimum 90 proc., aby produkt był wysokiej jakości. Krótszy skład, bez nadmiaru dodatków, jest korzystniejszy dla zdrowia.

Uwaga na skład

Niektórzy producenci dodają do metki cukier, którego nadmiar w diecie może prowadzić do otyłości, cukrzycy, próchnicy czy grzybicy. Kolejnym dodatkiem jest maltodekstryna, która działa jako wzmacniacz smaku i aromatów, ale ma wysoki indeks glikemiczny i dostarcza sporo kalorii. Metki zawierają również konserwanty, przeciwutleniacze, stabilizatory oraz aromaty, które mogą budzić kontrowersje.

Własnej roboty

Aby przygotować metkę w domu, potrzebujemy kilograma tłustej wieprzowiny lub mięsa mieszanego. Mięso należy pokroić, przyprawić solą, cukrem, majerankiem, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim lub słodką papryką i odstawić do lodówki na 24-48 godzin. Po tym czasie mięso mielimy, dodajemy przyprawy i ewentualnie cebulę, a następnie formujemy kiełbaski, korzystając z jelit wieprzowych, które można nabyć w sklepach masarskich lub supermarketach. Gotowe kiełbaski warto podwędzić, ale są również smaczne bez wędzenia.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯