W Polsce go nie doceniamy. Mangold doskonale oczyszcza wątrobę i nerki

Mangold to warzywo liściaste, które w Polsce wciąż jest niedoceniane. Choć znane jest u nas pod różnymi nazwami, jak boćwina, burak liściasty czy burak szpinakowy, jego właściwości prozdrowotne i kulinarne wciąż pozostają w dużej mierze niewykorzystane. A szkoda, bo mangold to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych i smaku.

W Polsce go nie doceniamy. Doskonale oczyszcza wątrobę i nerkiW Polsce go nie doceniamy. Doskonale oczyszcza wątrobę i nerki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Mangold, znany również jako boćwina, burak liściasty czy kapusta rzymska, to warzywo, które choć nie cieszy się w Polsce tak dużą popularnością jak inne, jest niezwykle wartościowe zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym. Pochodzący z basenu Morza Śródziemnego mangold już od starożytności był ceniony za swoje walory zarówno kulinarno-lecznicze, jak i estetyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na bazie ziemniaków robię hitową przekąskę. Wszyscy się nią zachwycają

Liście mangoldu - bogactwo witamin i minerałów

Mangold to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna. Zawiera on m.in.:

  • Chlorofil, który usuwa toksyny z organizmu, oczyszcza wątrobę i nerki, wspomaga trawienie i łagodzi stany zapalne.
  • Witaminę A, niezbędną dla zdrowego wzroku, skóry i układu odpornościowego.
  • Witaminę K, ważną dla krzepnięcia krwi i gospodarki wapniowej.
  • Kwas foliowy, kluczowy dla prawidłowego rozwoju płodu u kobiet w ciąży.
  • Witaminy z grupy B, które regulują ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, wzmacniają odporność i poprawiają trawienie.
  • Potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, fosfor, mangan i selen, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie wielu układów w organizmie.

Niskokaloryczny i pyszny

Mangold jest nie tylko zdrowy, ale również pyszny. Ma lekko kwaskowaty smak, który przypomina nieco szpinak. Można go jeść na wiele sposobów:

  • Dusić na maśle klarowanym z czosnkiem i podawać jako dodatek do makaronu lub dań mięsnych.
  • Blanszować i wykorzystywać zamiast kapusty w gołąbkach.
  • Dodawać do zup - podduszoną z cebulą i czosnkiem boćwinę można zalać wywarem warzywnym, zagęścić śmietaną i podawać z jajkiem na twardo.
  • Używać do zapiekanek.
  • Smażyć na woku z czosnkiem, imbirem i sosem sojowym, a następnie posypać płatkami chili i sezamem i podawać z ryżem.
  • Dodawać do sałatek - świeże liście mangoldu doskonale komponują się z pomidorami, cebulą, szczypiorkiem i sosem winegret.
  • Przygotowywać koktajle - zmiksowane z jabłkiem, kiwi, bananem i wodą mineralną liście mangoldu dają pyszny i zdrowy napój.

Mangold to warzywo, które powinno znaleźć się na stałe w naszym jadłospisie. Jest nie tylko zdrowe i smaczne, ale również łatwe w uprawie i dostępne przez cały rok. Wypróbuj mangold w swojej kuchni i przekonaj się, jak wiele korzyści może on przynieść Twojemu organizmowi.

Pamiętaj! Wybierając mangold, zwracaj uwagę na świeżość liści. Powinny być one jędrne, soczyste i bez plam. Przed spożyciem liście mangoldu należy dokładnie umyć.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie